Şintereag: reţea de canalizare, staţie de epurare şi modernizări de drumuri, cu fonduri europene

Două proiecte cu finanţare europeană, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, vor fi implementate, din acest an, prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Măgheruş – Odorhei – Şintereag, cele trei autorităţi locale asociindu-se tocmai în vederea promovării unor investiţii şi atragerii de fonduri nerambursabile.
„Noi am făcut acest ADI Măgheruş – Odorhei – Şintereag, iar primul proiect lansat a fost de amenajare străzi. Fiecare comună are străzile ei cuprinse în proiect, valoarea fiind de un milion de euro pentru fiecare dintre asociaţi. Deja acest proiect a parcurs etapele de licitaţie, săptămâna trecută a fost lansată pe SEAP, iar acum suntem la evaluarea ofertelor. Am înţeles că sunt nouă firme”, ne-a explicat primarul comunei Şintereag, Ioan Bob.
Tot prin ADI Măgheruş – Odorhei – Şintereag, comunele Şieu Odorhei şi Şintereag au depus un proiect pentru infrastructura de apă uzată. „Este un proiect de introducere a canalizării, la Şieu Sfântu şi Şintereag pentru comuna noastră şi la Şieu Odorhei şi Coasta, pentru Şieu Odorhei. De asemenea, este prevăzută a staţie de epurare la Şintereag, care va prelua şi apele uzate de la Cociu, în următoarea etapă. Acest proiect a întrunit punctajul fiind în faza de pregătire a documentaţiei în vederea lansării pe SEAP. Pentru fiecare localitate, proiectul are o valoare de aproximativ un milion de euro”, a menţionat edilul comunei Şintereag.
De asemenea, administraţia locală din Şintereag are în implementare şi un proiect prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, în baza OG 28/2013. Este vorba despre un proiect de modernizare a DC 33, Şintereag – Tăure, dar şi a şase drumuri de interes local, în valoare de 2,7 milioane lei. Lucrările de asfaltare au debutat în luna decembrie a anului trecut şi vor continua în acest an. „Toate străzile propuse spre modernizare au reţea de apă, dar pentru reţeaua de canalizare sunt alte soluţii tehnice. De exemplu, toată canalizarea pe care o vom face în Şintereag şi Şieu Sfântu va fi realizată prin forare dirijată, pe sub toate reţelele IT, cablu. Noi am fi vrut să le punem prin rigolele de la drumul naţional, dar nu s-a putut, astfel că vom face reţeaua la -2 m, iar la fiecare 300 m va fi făcut câte un cămin. Aşadar, nu sunt probleme dacă asfaltăm înainte de a avea canalizare. În plus, aceste uliţe, străzi interioare nu le vom asfalta pe o lăţime mai mare de 4 m, astfel că dacă am face şi canalizarea este spaţiu, pentru că ele acum au o lăţime de 6-8 m. Nu se justifică să băgăm atâta asfalt, pentru că nu mai este circulaţie”, a precizat Ioan Bob.
Celalte priorităţi administrative de la Şintereag vor fi stabilite în funcţie de bugetul de care va dispune comuna.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5