Simpozionul religios, cultural şi ştiinţific, reper al evenimentelor Văii Şieului

Parohia Ortodoxă Mărişelu şi Şcoala Gimnazială, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local şi Protopopiatul Ortodox Bistriţa au organizat cea de-a III-a ediţie a Simpozinului religios, cultural şi ştiinţific al Văii Şieului. Manifestarea a debutat, aşa cum stă bine la casele de creştini, cu Sfânta Liturghie oficiată de părintele Aurelian Poptean, iniţiatorul acestui eveniment, cel care a reuşit, în ultimii ani, să aducă un suflu nou culturii din aceste ţinuturi.
În partea a doua a zilei, la Muzeul din Mărişelu, unicul într-un pod de biserică, după ştiinţa noastră, a avut loc simpozionul, care a debutat cu un Te Deum. Apoi, în moderarea profesorului Ioan Tuns şi a preotului Aurelian Poptean au urmat cuvintele invitaţilor, primul vorbind deputatul Stelian Dolha, care i-a îndemnat pe intelectualii satelor să facă lucruri frumoase precum la Mărişelu. La rândul lui, fostul inspector şcolar general Mihai Mureşan a vorbit despre unicitatea acestui simpozion, printre puţinele care promovează spiritualitatea unui ţinut. În frumoase straie populare, doamna cântecului năsăudean, Cornelia Ardelean Archiudean a adus în faţa celor prezenţi priceasna, adevărată pagină de evanghelie.
Seria lucrărilor propriu-zise a început cu cea a părintelui Avram Marius din Monor, un spirit teologic deosebit, un preot care de 43 ani slujeşte tainele preoţiei, mai întâi în Breaza, apoi la Nuşeni, fiind întemeietorul mănăstirii de aici, iar de câţiva ani la Monor, acolo unde, cât de curând, vom asista la resfinţirea bisericii.
Părintele Aurelian Poptean a vorbit despre „Mijloacele de misiune în parohie”, directorul şcolii, George Ignat – „Biserica, şcoala şi familia”, înv. Ioana Şomotecan despre „Dascăli şi preoţi”, înv. Csizmadia Lucica – „Biserica şi şcoala, izvor de lumină”, prof. Camelia Feier – „Educaţia în şcoală, familie şi biserică”.
Partea literară a fost adusă de Elena M. Cîmpan, preşedinta Societăţii Scriitorilor Bistriţeni, Menuţ Maximinian şi Olimpiu Nuşfelean – directorul Mişcării Literare, care au vorbit despre legătura dintre poet şi divinitate, despre sferele creaţiei, susţinând, în acelaşi timp, şi un recital de poezie. După momentele unice trăite la Muzeul din Mărişelu, care s-au încheiat cu acordarea de Diplome de Excelenţă din partea organizatorilor simpozionului, pr. Aurelian Poptean şi prof. George Ignat, evenimentul a continuat la Căminul Cultural cu vizionarea a două piese de teatru – Tache, Iache şi Cadâr şi Două lozuri, susţinute de elevii din Şieu şi Ardan.
A fost o întâlnire frumoasă, care cu siguranţă va rămâne peste timp în inima celor prezenţi, ceea ce se întâmplă la Mărişelu fiind un bun model şi pentru alte zone. Asemenea simpozioane mai au loc doar pe Valea Bârgăului, luna aceasta derulându-se cea de-a 43-a ediţie, dar şi pe Valea Ţibleşului, eveniment binecuvântat de episcopul Macarie, sistat după numai două ediţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5