Simpozion dedicat lui Pavel Dan, la Maieru, Beclean şi Bistriţa

Icu Crăciun

Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud a organizat simpozionul „Opera lui Pavel Dan în liceu”, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Cultură şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud. Au avut loc trei dezbateri, în 3 şi 4 octombrie, la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Beclean, Casa de Cultură a Sindicatelor Bistriţa şi la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Maieru. Invitat de onoare a fost fiul prozatorului Pavel Dan - prof.univ. Sergiu Pavel Dan.
La Colegiul Naţional „Petru Rareş” Beclean moderatorii manifestării au fost Andrei Moldovan-preşedinte SSBN şi Monica Halaszi. Discuţia s-a conturat pe 2 aspecte: importanţa scriitorului Pavel Dan, precum şi modul în care aceasta poate fi integrată în orarul şcolar. Despre integrala Pavel Dan, îngrijită de Aurel Podaru, a vorbit criticul Vasile Vidican, redactor la „Răsunetul cultural”. Andrei Moldovan spune că programele şcolare sunt permisive şi lasă iniţiativa profesorilor de a alege, opera lui Pavel Dan putând ilustra temele de la clasa a IX-a, structurile de la clasa a X-a, sau caracterizarea unei epoci la clasa a XI-a. La Casa de Cultură a Sindicatelor Bistriţa, Olimpiu Nuşfelean, directorul “Mişcării Literare” a trasat câteva criterii care ar putea sta la baza raportului dintre opera lui Pavel Dan şi şcoală: valoarea scriitorului dată de arta scrisului şi universul reflectat, iniţiativa profesorilor, posibilitatea introducerii în curriculumul disciplinei, receptivitatea elevilor. Se doreşte transmiterea unei scrisori în acest sens către profesorii de română, în special celor din spaţiul transilvan.

La Muzeul „Cuibul visurilor” din comuna Maieru, a avut loc o altă etapă a simpozionului „Opera lui Pavel Dan în liceu”. Recenta ediţie critică de opere complete Pavel Dan, îngrijită şi alcătuită de scriitorul Aurel Podaru, cu un studiu introductiv consistent de criticul Andrei Moldovan, s-a bucurat, până în prezent, de cronici şi recenzii extrem de favorabile în: „România literară”, „Apostrof”, „Viaţa românească”, „Caiete silvane”, „Arca”, „Blajul”, „Mişcarea literară”, ziarul „21” de la Turda, două cronici în „Făclia”, „Răsunetul cultural”, „Răsunetul” şi „Mesagerul”, astfel că, în prezenţa unui public format în principal din profesori de limba şi literatura română de la Liceul „Solomon Haliţă” din Sângeorz-Băi (prof. Varvara Mititean şi prof. Lenuţa Bindiu), Şcoala Gimnazială „Iustin Ilieşiu” (prof. Corina Pop, director, şi prof. Titus Cărbune) şi Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Maieru (profesorii: Nicu Cârdan, director adjunct, Elena Ursa, Sabina Sângeorzan, Adriana Dumitru, Marina Dumitru, Anton Bârta, Sandu Al. Raţiu, Alexandru Barna, secretar) au vorbit îngrijitorul şi prefaţatorul ediţiei, prof. Sever Ursa, preşedintele de onoare al Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, prozatorul şi poetul Virgil Raţiu, prozatorul şi poetul Olimpiu Nuşfelean, criticul Iacob Naroş (care lucrează în prezent la un studiu legat de tema morţii la Rebreanu şi Pavel Dan). Scriitorul Aurel Podaru a prezentat pe scurt viaţa lui Pavel Dan, conţinutul celor trei volume şi avatarurile alcătuirii ediţiei la care a lucrat peste patru ani, criticul Andrei Moldovan a avansat ideea predării în liceu la capitolul „Proza ardeleană” şi a prozatorului câmpiei, alături de Ioan Slavici, Liviu Rebreanu şi Ion Agârbiceanu; această opinie a fost împărtăşită de toţi cei prezenţi, în urma dezbaterilor la care au opinat în special profesorii de română s-a ajuns la concluzia că ar fi bine să se apeleze printr-o scrisoare, care urmează a fi adresată tuturor profesorilor de română, pentru introducerea în manuale a studierii acestui prozator trecut la cele veşnice la vârsta de 30 de ani. Moderatorul acestei dezbateri a fost Icu Crăciun.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5