SIMBOLURILE REGALITĂȚII ROMÂNE I

Casa Regală Română are numeroase simboluri care au reprezentat-o și o reprezintă ca una din cele mai importante instituții din istoria poporului român pe care l-a modernizat, eliberat, întregit și sprijinit.
Buzduganul, ca simbol al puterii regale, a fost adoptat de regele Ferdinand I, sceptrul nefiind utilizat în România. În mod simbolic, buzduganul i-a fost oferit Regelui Unificator de către poporul român, în 10 mai 1920. Pe acest buzdugan, în partea superioară, sunt reprezentate patru statuete de țărănci în costume populare. Ele reprezintă România (Vechiul Regat), Transilvania, Basarabia și Bucovina. În vârful buzduganului se regăsește capul acvilei cruciate. Carol I și Carol al II-lea au folosit ca simbol al puterii bastonul de mareșal în locul buzduganului. Bastonul purtat de aceștia avea forma unui baston rotund, lung de 35 cm. Era acoperit cu o catifea purpurie, pe care erau imprimate capete de bour, confecționate din aur, iar la extremități avea ca ornamente frunze de stejar, realizate din aur.
Mantia regală a fost folosită pentru prima dată la încoronare de către regele Ferdinand I. Carol I a fost încoronat în uniformă de general. Mantia regală, folosită de Ferdinand I, era confecționată dintr-o țesătură de mătase roșie, ornamentată cu fir de aur (brocat), cu un guler de hermină. Mantia era lungă, ajungându-i regelui până la glezne.
Dictonul NIHIL SINE DEO , tradus prin cuvintele Nimic fără Dumnezeu a fost folosit de familia de Hohenzollern-Sigmaringen, pe blazonul său vechi de câteva sute de ani, începând cu secolul al XIX-lea. După abdicarea lui A. I. Cuza în 1866, tronul îi este oferit, de către elita politică a României, lui Karl Eitel Friedrich, cunoscut în istoria noastră sub numele de Carol I. Odată cu acesta însemnul dinastiei germane își face apariția și în heraldica noastră. Timp de aproape opt decenii, între 1866 și 1947, dictonul latin va fi simbolul și crezul sistemului nostru politic. Chiar și după ascensiunea comuniștilor, atei, la putere, Nihil sine Deo a mai rămas în sufletele românilor.
Prima stemă a României poartă dictonul scris pe o panglică albastră, în partea de jos. De-a lungul timpului, stema va căpăta modificări cu prilejul diferitelor evenimente istorice importante survenite (alipirea Dobrogei, transformarea României în regat, Marea Unire de la 1918 etc.). Niciodată însă, formula Nihil sine Deo nu a dispărut din însemnele oficiale. Puterea și valoarea de simbol a acestui dicton latin a făcut ca el să fie din nou adus în atenția românilor. La data de 30 decembrie 2009 se instituie decorația regală NIHIL SINE DEO prin ordinul Majestății Sale Regelui Mihai I. Este un simbol al trăiniciei, continuității, tradiției și legitimității istorice a Casei Regale a României.

PROF. SIMONA SIMIOANCA RETEGAN
CLUBUL MONARHIȘTILOR BISTRIȚENI

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5