Sfinţirea pietrii de temelie a viitoarei Biserici ortodoxe de la Dumbrava

Dumbrava, un sătuc cochet şi modest cu o vatră liniară şi o structură adunată, situat pe un platou între Văile Sasteu şi Dumbrava la poalele unei frumoase păduri de stejar de la care probabil şi-a luat numele, pe care localnicii o îndrăgesc, preţuiesc şi ocrotesc are vreo 60 de familii cu două sute şi ceva de suflete, toţi oameni deosebit de truditori şi oneşti. Este apreciat din totdeauna nu numai pentru hărnicia, omenia, bunătatea, cumpătarea şi simplitatea locuitorilor săi, dar şi pentru modul în care aceştia interelaţionează cu cei din afara comunităţii. Oamenii de aici par a fi marcaţi de o anumită sfioşenie, ce exprimă puritate şi ingenuitate, eşti întâmpinat de fiecare dată cu o nedisimulată bucurie, se simt parcă obligaţi să-ţi dea bineţe ori chiar să te ajute dacă ai cumva nevoie.

Notabilităţile zilei se pare că n-au prea auzit de micuţa localitate devreme ce nu i-au tulburat şi nu-i tulbură atmosfera prin prezenţă pe uliţele sale, de fapt pe unica sa uliţă constituită din sectorul de drum comunal ce străbate localitatea şi face legătura cu Livezile şi Strâmba, cele două sate limitrofe. În pofida acestei situaţii, în ultimii ani aici s-a construit mult, iar noile edificii realizate i-au schimbat din temelii înfăţişarea.

Localitatea face parte din componenţa comunei Livezile considerată a fi una dintre cele mai bogate din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Credincioşii ortodocşi de la Dumbrava n-au avut multă vreme biserică şi nici posibilităţi materiale şi financiare să-şi dureze una. Pe la începutul secolului trecut le-a venit indirect în ajutor părintele protopop Eliseu Dan de la Susenii Bârgăului, care în 1909, după construirea actualei biserici din sat a avut iniţiativa ca străvechea bisericuţă din lemn datând din secolul al XVII-lea, respectiv de pe la 1640, să fie donată credincioşilor ortodocşi din Livezile ( Jaad ), iar după ce aceştia şi-au construit actualul lăcaş de cult, în anul 1955, au donat-o enoriaşilor de la Dumbrava. De menţionat e faptul că părintele protopop Eliseu Dan, care în acelaşi timp era şi cadru didactic, la 16 decembrie 1893 a fost suspendat din învăţământ şi supus la cercetare disciplinară împreună cu alţi colegi conform Ordonaţiunii Înaltului Minister de Cult şi Instrucţiune pentru că au semnat în Foaia Tribuna de la Sibiu o scrisoare de adeziune şi au transmis o telegramă de felicitare condamnaţilor în procesul Replicei, ce s-a desfăşurat la 12/24 iunie 1894 la Curtea de juraţi din Cluj.

Trecerea anilor şi vechimea străvechii bisericuţe având Hramul ” Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril “ cu toate eforturile depuse pentru asigurarea funcţionalităţii acesteia, chiar recent s-au impus şi efectuat unele intervenţii pentru conservare - înlocuirea duşumelei cariate şi carbonizate, s-a turnat o şapă de 10 cm din beton pentru a o proteja împotriva umezelii şi alte asemenea lucrări pe lângă faptul că se dovedeşte a fi neîncăpătoare nu mai asigură nici condiţii normale pentru desfăşurarea activităţilor de cult. De aceea, problema a început să-l preocupe în cel mai înalt grad pe tânărul părinte paroh Ioan-Ştefan Murgoi, care după înfăptuirile remarcabile realizate la Strâmba cu foarte multe sacrificii, alergătură şi eforturi aproape supraomeneşti despre care am relatat pe larg într-un material publicat de cotidianul nostru, cu osârdia şi neastâmpărul cu care ne-a obişnut şi care îl caracterizează şi-a propus să rezolve şi această problemă.

În acest scop, încă de anul trecut, fără a ţine seama de numărul foarte redus şi condiţiile materiale precare a majorităţii enoriaşilor săi, de criza economică, care ne sâcâie şi nu se dă cu una cu două învinsă, s-a înhămat la o nouă acţiune de prestigiu, ce-i atrage încă de pe acum admiraţia unanimă – edificarea unui nou lăcaş de cult la Dumbrava. Trebuie să recunoaştem că, în situaţia concretă existentă este un demers de mare curaj şi foarte îndrăzneţ, dar realizabil în opinia bunului părinte, pentru că:” atunci când îţi propui să faci lucruri plăcute Domnului şi oamenilor nu există şi nu poate exista niciun impediment, care să ne stea în cale pentru că Dumnezeu în marea sa mărinimie şi bunătate este întodeauna de partea noastră şi ne ajută !“.

Cu această convingere, având acceptul cvasiunanim al credincioşilor pe care îi păstoreşte, bazându-se pe sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale – ale consiliului local, primăriei şi al primarului comunei Livezile, domnul OLIMPIU NEAMŢU – şi a altor oameni de bine din sat ca domnul SÂNGEORZAN IOAN ori din afara acestuia cum sunt: Domnul STEJĂREAN IOAN, managerul general al S.C. GOLDPLAST S.A. Bistriţa, Domnul DEAC VIOREL, de la S.C. MOBIFOREST S.R.L. Bistriţa, doamnele OPREA MARIANA-MARINELA, de la S.C. URBANA S.A., BLIDĂREAN VETURIA, din municipiul Satu Mare, fiică a satului, prietena acesteia doamna FIBOC MARIA, din municipiul Bucureşti şi ai altora, care au înţeles să-i fie alături şi cărora le exprimă şi pe această cale întreaga sa gratitudine, a trecut la treabă.

Cum Dumnezeu este întotdeauna alături de cei vrednici, în urma demersurilor făcute, cu concursul domnului arhitect Telcean Leontin şi a colaboratorului său domnul Runcan Ioan, ambii din municipiul Bistriţa, au fost elaborate proiectul şi documentaţia de execuţie a viitoarei biserici, iar duminică 22 mai 2011 credincioşii din satul Dumbrava au avut bucuria de a asista la un eveniment cu totul deosebit din viaţa comunităţii lor - sfinţirea pietrii de temelie a viitorului sfânt lăcaş, cu Hramul ” Sfântul Ioan Iacob Hozevitul “ şi ” Sfântul Vasile cel Mare“.

În acest scop, a poposit la Dumbrava Preasfinţia Sa Episcopul-vicar VASILE SOMEŞANUL de la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, însoţit de consilierul eparhial diaconul Vârva Gavrilă, fiind a doua prezenţă în sat, după 45 ani, a unui ierarh de seamă al bisericii noastre naţionale, respectiv după cea din 1957, a Înaltpreasfinţitului arhiepiscop Teofil Herineanul ( 11.11.1909-13.11.1992). La eveniment a ţinut să fie prezent şi domnul Tudorel Ciotmonda, gospodarul numărul unu al comunei Josenii Bârgăului, ce are o afecţiune cu totul specială pentru comuna în care şi-a făcut debutul profesional.

După primirea tradiţională, Preasfinţia Sa Episcopul-vicar VASILE SOMEŞANUL împreună cu un sobor de zece preoţi în frunte cu preacucernicul părinte protopop Alexandru Vidican al Protopopiatului Ortodox Român Bistriţa a oficiat sfinţirea pietrei, care va sta la temelia noii biserici.

Pentru materializarea proiectului e nevoie de multe: de materiale de construcţii, iconostaş, strane, clopote, icoane, cărţi de cult şi de atâtea altele şi desigur de ajutor financiar destul de substanţial, iar în aceste condiţii orice donaţie fie cât de modestă este binevenită şi aşteptată, iar asemenea proiecte, asemenea oameni şi asemenea parohii de o sărăcie extremă le merită pe deplin.

Comentarii

12/07/11 01:13
Vizitator

CRED ca trebuia specificat ca stradania este a Prea Cucernicului Parinte MURGOI IOAN STEFAN preotul din STRAMBA, ca dansul se zbate pentru constructie!Dumnezeu sa i ajute.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5