Serile de la Casa Poetului – un templu al poeziei!

Sub genericul „Poezia rămâne, totuşi, cea mai importantă întâlnire pe care o avem pe acest Pământ”, în curtea Casei Memoriale „Andrei Mureşanu” din Bistriţa, s-a deschis ediţia a VII-a a Festivalului Poeziei Bistriţene – „Serile de la Casa Poetului”, organizate de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi de Biblioteca Judeţeană „G. Coşbuc”. În prima seară, în 29 august, gazdele festivalului – Andreea Gal-Târziu şi David Dorian – au urat un bun venit poeţilor, prozatorilor, criticilor literari, iubitorilor de literatură şi cultură prezenţi. De asemenea, au rostit aprecieri la continuitatea manifestărilor, timp de şapte ediţii, scriitorii Menuţ Maximinian - directorul cotidianului „Răsunetul” şi Andrei Moldovan - preşedinte SS BN şi redactor şef al revistei „Neuma”. Invitat de onoare al acestei ediţii este poetul octogenar Aurel Rău, originar din Valea Bârgaielor.
La aceste manifestări literare, vor avea loc lecturi publice, dezbateri, lansări de carte, prezentări de reviste.
În această primă zi, a fost prezentată, cu aplicaţie şi exemplificări, de către Victor Ştir şi Vasile V. Filip, cartea de cronici literare a lui David Dorian – „Nostalgia lecturilor”. Niculae Vrăsmaş a prezentat revista Văii Bârgaielor de anul acesta „Anuarul Bârgăuan”.
Evenimentul literar este dedicat, şi în această a VII-a ediţie, Centenarului Marii Uniri.
Lecturile publice ale acestei prime seri s-au inaugurat cu scriitorul Menuţ Maximinian, ce a citit poeme din recenta sa carte de versuri – „Crucea nopţii”, Editura Şcoala Ardeleană, cu o prefaţă de C. Cubleşan şi o postfaţă de Andrei Moldovan şi o adnotare de Horia Gârbea. Au urmat apoi Ionela Silvia Mureşan – Nuşfelean, Andrei Moldovan, ce a prezentat un eseu şi revista „Neuma”, a cărui redactor şef este; poetul Ioan Cioba a impresionat prin sobrietatea şi profunzimea existenţială a poemelor lecturate; apoi Andreea Gal-Târziu, pe care, totuşi, o aşteptăm cu o carte de debut; David Dorian a citit poeme din cartea în pregătire, în scriere „Fractali”; Ana Zegrean a citit poeme în vers alb, păstrând o linie valorică cu care ne-a obişnuit; Olimpiu Nuşfelean, directorul revistei „Mişcarea literară”, a delectat asistenţa cu discursuri pregătitoare despre creaţia lirică şi apoi a recitat stufoase poeme cu câteva treziri şi influenţe astrale, o surpriză plăcută a fost debutul poetei din Bistriţa, Corina Negrea, ce a citit câteva poezii din volumul său de debut „Zborul Păsării Albastre”, iar prima seară a Festivalului de Poezie a fost încheiată de către prof. Vasile Găurean cu un eseu dedicat Centenarului Marii Uniri. Fondul muzical al lecturilor a fost asigurat de către inginera de sunet Gabriela Molnar, iar decorurile şi florile de Angelica Costin şi Gh. Mizgan.
Iubitorii de literatură sunt aşteptaţi şi în următoarele două seri de literatură, de la ora 18, iar în a treia seară, vineri, 31 august, se vor decerna şi Premiile Festivalului de către un juriu format din Al. C. Miloş, Menuţ Maximinian, David Dorian, Ioan Cioba şi Mircea Măluţ.
Aceste trei seri de literatură bistriţeană încearcă să ne arate ştacheta valorică a culturii literare din zonă.
„Trăiască Poezia şi marii visători”, cum a scris pe versuri de poezie, poetul ieşean Ioanid Romanescu!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5