Senatorul Ioan Simionca: Parlamentarii ALDE propun scoaterea din ariile protejate a zonelor unde se desfăşoară activităţi economice

Senatorul Ioan Simionca a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, cu grupul de parlamentari ALDE a depus un proiect legislativ prin care se propune scoaterea zonelor unde au loc activităţi economice, de extracţie, din ariile protejate. Măsura vizează susţinerea economiei, ţinându-se cont de faptul că România riscă să importe materii prime care ar putea fi exploatate în ţara noastră.
„La un moment dat, exista posibilitatea de a reduce activităţile economice în aceste zone, iar reducerea activităţii unor întreprinderi ducea la reducerea locurilor de muncă, reducerea livrării unor produse pentru economia românească. La iniţiativa grupurilor noastre parlamentare, acest proiect a trecut de comisiile de specialitate ale Senatului României, implicit a Comisiei de Mediu din care fac parte. Sperăm ca în sesiunea parlamentară ce va urma să treacă şi de plen. Cred că este una dintre iniţiativele foarte importante de care beneficiază foarte mulţi oameni şi sunt sigur că va găsi înţelegerea şi votul majorităţii în Parlament”, a menţionat senatorul Simionca.
În context, vicepreşedintele ALDE, Ioan Ţintean, a motivat prin exemple necesitatea adoptării unui astfel de act normativ. „Vâlcea este cea mai afectată. Mai au două luni de zile posibilitatea să exploateze calcar şi România rămâne fără producătopr de sodă caustică. Roca de calcar se exploatează acolo de 1000 ani, nu acum, după Revoluţie. La fel, marmura din zona Anieş. Este practic ca şi oprită exploatarea şi atunci luăm Savoia din Italia sau cumpărăm marmură ca să nu mai vinde noi marmură din România. Pot fi nişte interese meschine. Îmbucurător pentru mine este faptul că acel Consiliu Ştiinţific de la Parcul Naţional Munţii Rodnei agreează ca graniţa care s-a făcut să poată fi modificat. Atunci când s-a făcut grăniţuirea s-a făcut o buclă şi peste capacitatea de exploatare, că doar dacă i-om cuprinde, or plăti şi ăştia cotizaţii, nişte bănuţi ca noi să trăim bine. Nu s-a întâmplat aşa. Oamenii ăştia desfăşoară o activitate dintr-o rezervă a solului şi plătesc la Resursele Minerale la buget etc. Sunt probleme şi la Suceava, în Caraş-Severin, Prahova. Lăsăm pe drum oameni, cumpărăm sodă caustică, cumpărăm marmură, cumpărăm nu ştiu ce prafuri pentru asfalt de afară şi oprim producţia în România ca să dăm satisfacţii cui?”, a argumentat Ţintean.
Vicepreşedintele ALDE a adăugat că în ceea ce priveşte microhidrocentralele, nu ar exista probleme dacă legea ar fi respectată, în sensul ca doar 30% din volumul de apă să meargă spre lacurile de acumulare, restul fiind „ca să bea ursul, cerbul, căprioara”. „Nu rămânem fără apă, când îi biciuim şi merge Sever (APM) la Budac, este apă pe pârâu. Când închid şi îşi umplu lacul, nu mai este apă. Treaba e să respecţi legea. Dacă fiecare român ar respecta legea, am trăi mult mai bine”, a concluzionat Ioan Ţintean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5