Senatorul Ioan Simionca: La finalul lunii ianuarie, va fi stabilit calendarul acţiunilor dedicate Centenarului, în Bistriţa-Năsăud

• Cardinalul Iuliu Hossu, uitat de autorităţi şi Biserica greco-catolică?

Senatorul Ioan Simionca a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că la finalul lunii ianuarie va fi programată o întâlnire a tuturor factorilor implicaţi la nivel de judeţ – autorităţi publice, instituţii de cultură, instituţii deconcentrate etc. – în vederea stabilirii programului manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri. De altfel,  parlamentarul bistriţean este secretar al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri şi a Războiului pentru Întregirea Neamului.

         „„Cred că este foarte important pentru toţi românii să înţeleagă ce înseamnă 100 de ani de Stat Român, să înţeleagă semnificaţia şi însemnătatea acestui moment. Este bine ca în conştiinţa noastră să redeşteptăm dragostea faţă de valorile naţionale, de cultura noastră. Suntem puşi în faţa unor fapte pe care trebuie să le aducem în conştiinţa naţională. (...) Vrem să existe un program al manifestărilor importante de pe parcursul anului pe care să-l cunoască toată lumea, să nu venim cu acţiuni care să se suprapună, ca instituţiile să facă aceeaşi activitate, în acelaşi timp”, a explicat senatorul Simionca. 

Inclusiv ALDE, formaţiunea din care face parte, îşi propune organizarea a două colocvii la Dumitra şi Telciu, evenimente în cadrul cărora profesori universitari şi istorici vor prezenta modul în care s-a înfăptuit Unirea de la 1918 şi contribuţia bistriţenilor, care se fie urmate de manifestări folclorice autentice.

         În context, senatorul Ioan Simionca a menţionat că la Ministerul Culturii au fost depuse peste 3000 proiecte pentru diferite activităţi care se vor desfăşura pe parcursul anului 2018, de la editare de carte, expoziţii, participări externe. Peste 20 de proiecte din Bistriţa-Năsăud au fost înregistrate, inclusiv unul de la Telciu, care prevede amenajarea unei Case memoriale dedicate Valeriei Peter Predescu.

„Sper ca dintre cele depuse la nivel naţional şi o parte din proiectele depuse de bistriţeni să fie puse în practică, finanţate, pentru că sunt de mare importanţă pentru tot ceea ce înseamnă cultura noastră naţională, tradiţională, proiecte care von în sprijinul comunităţilor locale”, a mai spus Simionca.

Demnitarul bistriţean nu a putut da detalii dacă există şi un proiect dedicat memoriei cardinalului greco-catolic  Iuliu Hossu, născut în comuna Milaş, cel care a citit proclamaţia de unire a Transilvaniei cu Regatul României. În context,  vicepreşedintele CJ, Ioan Ţintean, a menţionat că se impune o conclucrare a administraţiei judeţene cu Biserica Greco-Catolică şi autorităţile locale pentru elaborarea unui proiect punctual pentru a pune în valoare legătura dintre cardinalul greco-catolic cu Milaşul şi Bistriţa-Năsăud.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5