Şedinţa ordinară a Colegiului Prefectural de la Ciceu Mihăieşti

Primăria comunei Ciceu Mihăieşti a găzduit miercuri, la iniţiativa prefectului Ovidiu Frenţ, şedinţa lunară a Colegiului Prefectural. În debutul întâlnirii, au fost prezentate informări, comunicări privind evenimentele şi activităţile deosebite desfăşurate în perioada august-septembrie 2016. A luat cuvântul prefectul judeţului – Ovidiu Frenţ, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport - Constantin Florian, primarul comunei Ciceu Mihăieşti – Valentin Mureşan. De altfel, Valentin Mureşan a fost catalogat de către prefectul Ovidiu Frenţ drept „cel mai bun primar”, întrucât nu a solicitat niciun fel de ajutor din partea Instituţiei Prefectului în organizarea acestei şedinţe.
Ulterior, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional BN – Alexandru Uiuiu a punctat o serie de repere ale patrimoniului cultural din judeţul nostru, prezentând în imagini cele mai valoroase monumente istorice din judeţul nostru, o adevărată oră de istorie documentară pentru tinerii de astăzi. Dacă ar fi să cuprindem istoria noastră în cifre, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud sunt 225 monumente de grupă A (de interes naţional) şi 540 monumente de grupă B (de interes local), referindu-ne la ansambluri urbane, ansambluri rurale, biserici şi mănăstiri (81), case (191), castele (15), cetăţi (2), cazarme, şcoli etc. Directorul Alexandru Uiuiu a menţionat că realizarea atribuţiilor specifice şi îndeplinirea rolului instituţiei sunt mult sub ceea ce este necesar, pentru o protecţie reală a patrimoniului cultural naţional, asta pe fondul personalului de specialitate insuficient, a unui buget care permite doar realizarea plăţilor curente şi a lipsei fondurilor pentru activităţile de inventariere, clasare, punere în valoare a patrimoniului cultural naţional, imobil şi mobil.
În cadrul şedinţei Colegiului Prefectural a fost aprobat Planul teritorial comun de acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delicvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar, prezentat de către comisarul şef Claudiu Jurcan, şeful IPJ BN.
La finalul şedinţei Colegiului Prefectural, toţi cei prezenţi au vizitat muzeul de istorie şi etnografie locală din incita Primăriei. Participanţii au fost oaspeţii conducerii SC Pombis SA, prin directorul Aurel Onigaş, cea mai mare firmă din domeniul prelucrării fructelor, dar şi ca suprafaţă a livezilor de elită. Cei prezenţi au putut gusta cele mai renumite soiuri de mere şi de prune. A urmat vizitarea Cetăţii Ciceului, precum şi vestigiile din epoca imperiului roman, în prezentarea lui Corneliu Gaiu de la Complexul Muzeaul Judeţean, precum şi a Mănăstirii Petru Rareş Vodă de la Ciceu Corabia, cu clopotele aduse din Austria.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5