SECRETUL tinereții fără bătrânețe! Cât de simplu este!

Gheorghe Puica DSP BN Compartimentul de Promovare a Sănatătii

La 20 de ani ne considerăm nemuritori și credem că la 40 de ani vom fi deja bătrâni. La 30 de ani vin primele semne de îngrijorare. La 40 începem să căutăm tinerețea fără bătrânețe care simțim că ne scăpa printre degete. La 50, dacă nu ne-am luat măsuri de precauție din timp, începem să simțim frigul. Frigul bătrâneții. La 60 de ani ne cuprinde frica. Frica de boală și frica de moarte.
Dar cum putem ”păcăli” vârsta și boala? În primul rând prin atitudine. Simplul gând că îmbătrânim e o comandă prin care creierul ordonă celulelor să se degradeze și să ”uite” să se refacă. Trebuie să ne gândim la noi ca la oameni tineri, ”verzi” și, desigur, în spiritul acestui gând, să ducem un stil de viață care să ne ajute să ne regenerăm corpul.
Primul pas către tinerețe este să nu ne ”condamnăm” singuri la bătrânețe și la boală. Sună absurd, dar, dacă nu eliminăm ”programele” care ne spun că îmbătrânim, ne refuzăm din start șansa de a ne menține în formă fizică și intelectuală până la vârste înaintate.
6 reguli ”de aur” în luptă cu bătrânețea și boală
1. Alungă pesimismul! Gândurile negative nu aduc nimic bun, ba din contra: acumulează toxine în organism, generează boală și îmbătrânesc organismul înainte de vreme. Obișnuiește-te să ierți, să iubești, să gândești pozitiv în fiecare zi. Toate acestea îți prelungesc viața!Atunci când suntem supărați, pesimiști, nervoși, înseamnă că suntem pe calea sigură către autodistrugere și nefericire. Știm că nu-ți dorești asta, așa că orientează-te către o gândire pozitivă, iertare și dragoste.
2. Mănâncă din grădină! Mănâncă ponderat! Hidratează-te! Hrana ne afectează în mod direct sănătatea. Este preferata o dietă echilibrată și diversificată, bogată în alimente care ne oferă nutrienții necesari unei bune imunități (legume, fructe, nuci, semințe, peste, condimente, etc.), din care am exclus alimentele procesate, sucurile carbogazoase, excesul de alcool, produsele de patiserie, grăsimile rele, prajelile.
Sporește cantitatea de fructe, legume, semințe oleaginoase. Moderează cantitatea de mâncare la fiecare masă. Redu proteinele de origine animală, zahărul și derivatele sale, alimentele de tip fast-food, sărea. Hidratează-te corespunzător cu apa, nu cu ceaiuri, cafea sau, și mai rău, cu sucuri carbogazoase.
3.Cultivă relațiile armonioase!Nu contează numărul de cunoscuți. Cantitatea nu este importantă. Calitatea relațiilor primează. În momentul în care te simți singur, poate chiar un pic deprimat din cauza înaintării în vârstă, este bine să ai alături o familie iubitoare cu care să poți discuta deschis despre orice. Oamenii care iubesc și sunt iubiți, care și-au făcut din bunătate și prietenie un mod de viață, sunt mai frumoși, mai sănătoși, mai longevivi.
4. Fă mișcare zilnic!Bătrânețea nu trebuie asociată sedentarismului. Nu sta pe loc și, indiferent de vârsta pe care o ai, include mișcarea în viața ta. Urcă scările, mergi pe jos la piață, plimbă-te prin parc (pe jos, cu bicicletă, pe role), aleargă, făaerobic, mergi la sală, mergi pe munte, etc.Se spune că sursa tinereții veșnice este tocmai activitatea fizică. De ce să nu profităm de ea? Doar este la îndemână tuturor!
5. Bazează-te pe terapiile din natură! De mii de ani natura s-a pus în slujba noastră, oferindu-ne din minunile sale vindecătoare. Pe lângă fructele și legumele atât de sănătoase, plantele medicinale au fost și sunt în continuare foarte apreciate, mai ales pentru beneficiile lor antioxidante și antiinflamatorii. Folosite sub formă de tincturi, uleiuri, suplimente alimentare, plantele sunt folosite cu succes singure sau ca tratamente adjuvante în diferite boli.
6. Dormi suficient!O simți pe pielea ta, și nu-ți place. La oboseală mă refer. Atunci când nu dormi suficient sau când ai trecut printr-o perioadă lungă și solicitantă fizic și/sau psihic, oboseală accentuată își pune amprenta asupra întregului organism. Azi așa, mâine așa, perioadele de activitate susținută, fără odihnă și repaus corespunzător te vor îmbătrâni înainte de vreme. Pentru a evita acest lucru, tot ce ai de făcut este:
• să ai un program regulat de somn odihnitor de cel puțin 8 ore pe noapte;
• să te relaxezi (de preferat în natură) în zilele tale libere;
”Tineretea nu are varstă” spunea Pablo Picasso. Ne rămâne să știm cum să ne-o păstrăm, în perfectă armonie cu sănătatea trupului și-a minții și pe aceeași lungime de undă cu curățenia spirituală.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5