Secretarul de stat Alexandru Pugna, la Şimleu Silvaniei, la dezvelirea Monumentului lui Iuliu Maniu. Ministerul Culturii va susţine renovarea Casei Memoriale de la Bădăcin

Secretarul de stat Alexandru Pugna a reprezentat Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi pe ministrul Ionuţ Vulpescu la manifestările comemorative dedicate marelui patriot Iuliu Maniu, la Şimleu Silvaniei.
Dimineaţă a avut loc celebrarea Sfintei Liturghii şi Parastasul pentru familia Maniu, la Biserica Greco-Catolică „Sfânta Treime” din Şimleu Silvaniei, iar apoi sfinţirea Monumentului dedicat marelui om politic Iuliu Maniu din centrul oraşului, care a debutat cu Intonarea Imnului României. Biserica Ortodoxă a fost la Sfinţirea Monumentului alături de Biserica Greco-Catolică.
„Cred că sunt mulţi români care au obligaţia morală să se închine în faţa marelui patriot Iuliu Maniu, cu atât mai mult noi care suntem din oraşul în care s-a născut şi a cărui cetaţean de onoare este”, a transmis primarul oraşului Şimleu Silvaniei, Septimiu Ţurcaş.
Alexandru Pugna a avut un mesaj emoţionant legat de ţară şi neam: "Mă bucur să vă transmit salutul Ministrului Culturii, Ionuţ Vulpescu. Din nou suntem uniţi la vremuri tulburi de Iuliu Maniu. Ortodocşi şi greco-catolici, oameni politici din diverse partide, suntem împreună. Se cuvine să ne gândim cu emoţie la marele bărbat de stat şi marele patriot care şi-a pus amprenta gândirii şi simţirii sale pe secolul XX românesc. Iuliu Maniu a deținut funcții importante: de trei ori prim-ministru al României, președinte al Partidului Național Țărănesc, membru de onoare al Academiei Române, președinte al Consiliului Dirigent din Transilvania și deputat în Parlamentul de la Budapesta și în cel de la București; a fost membru de onoare, din 1919, al Academiei Române. E adevărat, Iuliu Maniu a deţinut aceste funcţii de mare responsabilitate istorică dar respectul maselor, al istoriei şi al posterităţii vine din modul în care a înțeles că trebuie abordată politica și mai ales relația cu oamenii simpli. Felul său de a fi, demnitatea cu care şi-a asumat totul, se pot constitui în multe privinţe într-un manual de minte, suflet şi simţire patriotică pentru orice politician care are conştiinţa responsabilităţii faţă de neamul său. Întemniţarea lui Iuliu Maniu la Sighetul Marmaţiei în una dintre cele mai sinistre închisori ale României, locul de exterminare a elitei politice, culturale şi a capilor din armata României, faptul că a fost condamnat la închisoare pe viaţă, felul în care după şase ani de detenţie s-a sfârşit în chinuri cumplite, îl plasează într-o aureolă de sfinţenie. Jertfa lui impresionează şi impune". Alexandru Pugna l-a felicitat pe autorul memorialului „Iuliu Maniu-făuritor de ţară”, Nicu Mihoc, fiul preotului ortodox Vasile Mihoc. Monumentul este aşezat pe o Cruce şi în jur este harta României Mari, cu Moldova cu tot, aşa cum era la 1918 şi cum se doreşte şi pe viitor.
Alexandru Pugna a transmis şi mesajul de susţinere de către ministrul Vulpescu şi Ministerul Culturii a renovării Casei Memoriale „Iuliu Maniu”de la Bădăcin care se află în paragină, demers ce se speră că va fi finalizat până la centenarul Unirii din 2018.
Apoi, secretarul de stat a participat şi la Simpozionul derulat cu acest prilej la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Tursitică Şimleu Silvaniei, alături de dr. Ioan Boilă ( urmaşul lui Maniu), dr. Marin Pop, prof. Silviu Junjan, unde au fost prezentate în premieră.
....................................
„Sfinxul de la Bădăcin” s-a născut la data de 8 ianuarie 1873, la Şimleu Silvaniei. Bădăcinul a fost locul în care se simţea cu adevărat acasă motiv pentru care, ori de câte ori avea ocazia, se întorcea cu drag în satul său. Iuliu Maniu a ocupat funcţii importante în stat, fiind de trei ori prim-ministru al României, preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc, membru de onoare al Academiei Române, preşedinte al Consiliului Dirigent din Transilvania şi deputat în Parlamentul de la Budapesta şi în cel de la Bucureşti. Din cei 80 de ani de viaţă, 56 de ani i-a dăruit poporului român, prin întreaga sa activitate politică.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5