Seară de poezie la BookLand

Caravana BookLand a poposit timp de o săptămână şi la Bistriţa, într-un turneu început în martie şi programat a se încheia în decembrie. Timp de trei anotimpuri, zeci de edituri expun carte pe toate gusturile în cele 39 de oraşe anunţate. Un eveniment monden, aşa cum rar se întâmplă în Bistriţa, care ştie să îmbine armonios literatura cu alte arte – film, vestimentaţie, muzică, a fost prezent la etajul întâi al Complexului Winmarkt – un spaţiu non-convenţional pentru ce ştiam noi despre întâlniri cu scriitori şi cărţile lor.
În colaborare cu Societatea Scriitorilor Bistriţeni “CONEXIUNI”, organizatorii BookLand au oferit o seară de poezie publicului care se afla în momentul acela prin zonă. Nimeni nu a trecut fără să se oprească, să răsfoiască, să asculte cuvinte frumoase rostite cu multă căldură de la microfon. Gândurile au fost multe; nu întâmplător s-a spus că pentru un pasionat de carte, prima tentaţie este de-a lua toată acea expoziţie acasă şi să o citească în linişte. Ademenitoare titluri, autori seducători, ofertă bogată pentru ochii şi sufletele însetate de pagini.
Invitaţii serii de poezie au fost Elena M. Cîmpan, preşedinta Societăţii “Conexiuni”, care a scris opt volume de versuri şi a citit dintre cele mai proaspete poeme, pline de sensibilitate, adevăr, expresie lirică deosebită, trăire şi vibraţie poetică înalte, Melania Cuc, autoare a douăzeci şi două de cărţi – poezie şi roman - care a conturat în rostire un “Autoportret” recent, Menuţ Maximinian – director editorial la cotidianul “Răsunetul”, semnatar al mai multor cărţi de jurnalism, interviu, cronici literare, care şi-a dezvăluit ipostaza de poet, citind dintr-un volum de poezii în curs de apariţie, o poezie sinceră, deschisă şi originală, Dorel Cosma – directorul Centrului Cultural Municipal “George Coşbuc”, Bistriţa, care a avut bucuria să-şi vadă volumul propriu – “Se naşte ceva” – într-o ediţie a doua, ceea ce-nseamnă interes şi receptare din partea cititorilor, cuvântând despre “Destin” poetic şi Victor Ştir, publicist la “Mesagerul”, cu o voce bine conturată în peisajul liric actual, despre care s-a spus, în momentul apariţiei Antologiei de autor “Adulter cu moartea” la Editura Moldava din Iaşi, “că este un poet împlinit”.
Cei cinci au alcătuit o Quintă royală, făcând ca poezia să se audă dincolo de spaţiu, dincoace de timp. Un lucru deosebit, demn de menţionat este faptul că printre organizatorii BookLand se numără poetul Sorin Lucaci, un nume în afirmare, care a primit Marele Premiu pentru Poezie la Ediţia întâi a Festivalului Internaţional de Literatură “Conexiuni”, desfăşurat la Bistriţa în noiembrie 2011.
A fost o seară de poezie, cu cinci stiluri ce şi-au găsit un numitor comun – apartenenţa la gruparea Conexiuni, ceea ce înseamnă unitate, înţelegere şi putere de expresie. S-a dovedit faptul că o Societate literară oferă un statut bine meritat, de care fiecare membru se bucură, s-a văzut că în Bistriţa există o astfel de comuniune între scriitori, frumos organizaţi la Centrul Cultural Municipal, lucru care alte instituţii nu-l pot încă realiza. Aşa cum Ţara cărţii este un tărâm al mai multor ţări ( edituri), cu multe landuri, ca-ntr-o orchestră, şi între scriitori este nevoie de unison. Seara poeziei a oferit cheia potrivită de-a intra în această lume a poeziei, prin poezie. O definiţe de ultimă oră a poeziei spune că “poezia este atunci când două cuvinte se întâlnesc pentru prima dată”. Deşi s-au întâlnit în formula aceasta în premieră – BookLand şi Conexiuni- impresia lăsată a fost că s-au ştiut dintotdeauna şi că fiecare se poate baza pe celălalt. Dedicaţia şi declaraţia poetului pentru public se poate regăsi în poemul “Haiku”, de Elena M. Cîmpan: “Nu sunt decât/ O copertă de carte/ În braţele tale…”
Pentru cei care încă mai caută Poezia, le spunem că “Poezia a fost la Bistriţa”.

Eduard Călinescu

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5