Se vor putea amâna ratele la bancă și în 2021?

Autoritățile statului au dat vești îmbucurătoare românilor cu rate la diverse instituții de creditare, în ceea ce privește amânarea ratelor și după data de 31 decembrie 2020.

Ministerul de Finanțe va pune în discuție, în perioada următoare, posibilitatea prelungirii acestei măsuri datorită creșterii recente a numărului de îmbolnăviri, a prelungirii stării de urgență și a noilor măsuri restrictive impuse. Pentru un număr destul de mare de români, plata ratelor la bănci sau ifn-uri este o problemă și din acest motiv sunt puse în discuție diverse variante care să ajute persoanele aflate în impas financiar și anul viitor.

Ce se întâmplă cu creditele românilor în pandemie

Evoluția viitoare a pieței de credite depinde în primul rând de evoluția economiei naționale, a crizei economice provocate de pandemie și a efectelor acesteia pe piața muncii. Specialiștii FoxyCredit în România sunt de părere că prelungirea măsurilor cu privire la amânarea ratelor ar putea fi în continuare benefică tuturor categoriilor a căror activitate profesională sau economică a fost afectată anul acesta. Este vorba în primul rând de persoanele care și-au pierdut temporar sau permanent locul de muncă, a căror venituri au fost reduse considerabil dar și despre societățile comerciale afectate de pandemie.

FoxyCredit este un portal internațional care colectează și analizează pe site-ul web informații despre societăți din domeniul bancar și nebancar, din 7 țări: Finlanda, Ucraina, Norvegia, Danemarca, Suedia, Polonia și România. Încă din anul 2018, o echipă de peste 23 de specialiști în IT și finanțe analizează permanent peste 200 de societăți de creditare pentru a oferi cele mai recente informații din domeniul creditării.

De măsura amânării ratelor pentru contractele de credit imobiliar, de nevoi personale sau de leasing, introdusă prin OUG37/2020, au beneficiat peste 330.000 de societăți comerciale și 28.000 de persoane fizice, care au putut depune, până la data de 15 iunie 2020, cereri pentru amânarea ratelor.

Deoarece situația economică nu pare să cunoască o îmbunătățire nici în perioada următoare iar valul 2 al pandemiei și noile măsuri impuse de autorități continuă să își producă efectele negative, autoritățile împreună cu societățile din domeniul bancar, caută cele mai bune soluții pentru debitorii aflați în impas. Pe deoparte este analizată posibilitatea reactivării aplicării aceluiași mecanism dar și varianta unor amânări aplicate punctual, prin analizarea situației fiecărui aplicant în parte.

Ce se poate întâmpla după 1 ianuarie 2021?

Este important de știut faptul că decizia amânării plăților ratelor nu depinde doar de autoritățile române. Atât Ministerul de Finanțe, BNR cât și instituțiile de creditare trebuie să țină cont inclusiv de politica și măsurile impuse de Banca Centrală Europeană și Autoritatea Bancară Europeană care au adoptat anumite măsuri și scutiri de plată de care au beneficiat toate etitățile de pe piața de creditare.

De altfel, încă de la începutul pandemiei Asociația Română a Băncilor (ARB) și Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) au susținut abordarea individuală a debitorilor afectați de pandemie, conceperea de soluții personalizate și evitarea amânărilor de plată generalizate și necalibrate corespunzător, care ar putea duce la afectarea gravă a lichidității sistemului bancar și care nu ar ajuta revenirea economică.

Pentru a evita afectarea stabilității financiare autoritățile trebuie să adopte măsuri cu rolul de a conserva capacitatea băncilor de rămâne solid capitalizate și cu lichidități care să fie conforme cu reglementările interne și externe.

Suspendarea regulilor pentru planul fiscal și prelungirea condițiilor pentru acordarea ajutorului de stat sunt două dintre deciziile luate de Comisia Europeană care ar permite guvernului să prelungească această masură a amânării ratelor, însă numai după o analiză realizată împreună cu sistemul bancar. Sursa știrii: Stirileprotv.ro.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5