Se naşte poezia

Sărbătoare literară la Centrul Cultural Municipal Bistriţa, prilejuită de întâlnirea cu scriitorii Dorel Cosma, directorul instituţiei bistriţene, şi Ion Radu Văcărescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sibiu.

Scriitoarea Elena M. Cîmpan, preşedinta Societăţii Scriitorilor Bistriţeni "Conexiuni", a fost cea care a coordonat manifestarea bine integrată în rândul evenimentelor de elită.

Primul care a avut o lectură publică, susţinută de Uniunea Scriitorilor din România, a fost Ioan Radu Văcărescu, poet, prozator, publicist, traducător, doctor în Filologie, Universitatea din Piteşti, cu teza „Geografia imaginară a Câmpiei Dunării în proza lui Ştefan Bănulescu”, redactor la revista de literatură şi artă „Euphorion”. A publicat volumele: Exil în oraşul imperial, Melancolii retorice, Antologia poeziei româneşti de la origini până azi, vol. I-II, Ritualul melancoliei, Geografie şi Ştiinţele naturii, Muzeul figurilor de umbră, Gnoze, Dreptul la melancolie şi alte poeme alese, Spaţiul inefabil, vol. I – II. Volumul Un sat numit România - schiţe şi povestiri a ajuns la a II_a ediţie, şi are cu 14 proze mai multe decât prima, adică 32. Cartea a apărut la Editura “George Coşbuc” condusă de scriitorul Dumitru Munteanu. Poetul a citit câteva poeme, unul dintre ele inspirit de Jelna. Criticul sibian Silviu Guga a punctat activitatea bogată a omului de cultură Ioan Radu Văcărescu, subliniind faptul că are trei vocaţii: poet, prozator, doctor în filologie, dar şi critic şi istoric literar. Văcărescu are o poezie care depăşeşte locul comun, o dezinvoltură de a trece peste orice modă literară.

Dorel Cosma este licenţiat în filologie, doctor în filologie– jurnalism, realizator emisiuni radio-tv, redactor şef şi redactor al mai multor ziare şi reviste. Cărţi publicate : „Repere culturale”, „Viaţă visată – viaţă trăită”, „O lume fascinantă”, „Cultura populară – aspiraţii şi împliniri”, „Realităţi

provocate”, „Pe moşia baronului”, „Rădăcinile eternităţii”, „Festivalul Nunta Zamfirei”, „De la Tirana la Ciudad de Mexico”, „Tendinţe ale evoluţiei în presa românească”, „Bistriţa în Revoluţie”.

Elena M. Cîmpan spune despre cartea de poezii semnată de Dorel Cosma, "Se naşte ceva": “poezia pe care o scrie Dorel Cosma nu se scrie în fiecare zi. Este o respirare ce are trebuinţă de timp, de acumulări, de multă înţelegere şi înţelepciune, adresate stării de a fi. De aceea, probabil, abordarea atât de târzie a genului liric nu este întâmplătoare. Gloria poeziei lui Dorel Cosma e cu atât mai meritată, cu cât timpul poetului e ajuns la superlativ, exprimarea poetică nu are ezitare, ea se înalţă în toată splendoarea ei, cu deplină maturitate artistică”.

Scriitorul clujean Cornel Udrea, atent la cultura fină, spune despre cartea lansată că găzduieşte o poezie în care este privirea omului care are deja răspunsurile înainte ca întrebările să se nască, ceea ce denotă o experienţă de viaţă a poetului. O carte în care se regăsesc sentimentele fiecăruia dintre noi, care trebuie citită cu tine însuţi. Lectura publică a scriitorului Dorel Cosma a surprins latura sensibilă, bine înfiripată în ars poetica, trăiri creionate în versuri aparte, bine scrise. Cu siguranţă poezia este cumulul trăirilor poetului, găzduită fiind de inimă de mult timp, iar acum a sosit momentul de a ne dărui şi nouă din frumuseţea ei. Volumul este însoţit de un cd cu o lectură a autorului pe acorduri de muzică clasică. De altfel, muzica a făcut liant perfect cu poezia, prin prestaţia deosebită la pian a Elvirei Botoş, şi a lui Florin Vlad, la vioară. Un eveniment elegant, cald, nobil, derulat sub egida Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sibiu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5