SCRIITORII - ASTRIȘTI, CU CARTEA PE ROȚI, LA REBRIȘOARA

În cadrul acțiunilor dedicate Anului cărții, scriitorii - astriști din Ținutul Năsăudean s-au deplasat „Cu cartea pe roți” în comuna Rebrișoara, marți, 19 februarie 2019, la invitația Cercului Astra președinte Leon Catarig. Întâlnirea cu cartea  a avut loc în laboratorul școlii, fiind întâmpinați de viceprimarul comunei și directorul adjunct, față de care avem toată considerația.

Comuna Rebrișoara, patria mureșenilor, este încărcată de istorie, cu oameni elevați, ce au făcut cunoscută comuna pe plan național și internațional, prin promovarea idealurilor culturii, cu zeci de oameni realizați intelectual – la cel mai înalt nivel, prin muncă istovitoare, în care și-au găsit bucuria vieții lor cu consecvență și exigență față de ei înșiși. Unii au colaborat la ziarul local „Solia”, coordonat de preotul și jurnalistul Ioan Costan, publicație accesibilă unui public larg, cu spații extinse rezervate culturii.

Iubitorii și creatorii de carte din Năsăud, Bistrița, Josenii Bîrgăului și Nepos, prezenți la Rebrișoara sub tutela cărții s-au confesat, confruntând gânduri, idei, opinii, despre cartea zilei “Năsăudenii și Marea Unire”, autor un fiu vrednic al satului, prof. Ioan Seni, dascălul a cărui operă va străbate veacurile. Este omul care face din profesie o adevărată pasiune și un scop din îmbunătățirea și ocrotirea spiritualității românești, ceea ce mă determină să propun Consiliului Local Rebrișoara de a-l răsplăti prin titltu de CETĂŢEAN DE ONOARE AL COMUNEI, care nu înseamnă a-i da ceva, ci doar a recunoaște omul ce oferă exemple de activități și care înnobilează ființa umană prin  ASTRA pe care o conduce de câteva decenii.

Copleșiți de volumul de față și de vasta sa activitate de cercetare, au venit cu completări și aprecieri: Leon Catarig, Ioan Mititean, Floarea Pleș, Lucreția Mititean, Pavel Știrbu, Mihai Bîltag, Romulus Berceni, Ioan Cordovan și Nicolae Lup, din cuvintele cărora am desprins ideea că măreția omului este dată de modul cum gândește.

Președintele Astrei Rebrișoara, Leon Catarig, a extras din cartea „Sătenii”, autori Ioan Mititean și Leon Catarig, câteva familii de rebrișoreni din care au răsărit prin rodnicia muncii și minții, cărturari de elită, ca dovadă comuna are peste 30 de doctori în diverse specialități și peste 10 scriitori, cărturari cu însușiri sufletești alese, de o subtilă finețe. În cursul acestui an, Anul cărții, Astra rebrișoreană va aduce în prim plan și opera altor scriitori locali. Din respect pentru satul natal, s-au înscris în Asociațiunea Transilvană și au făcut donații, scriitoarea Elisabeta Scurtu, care recent și-a lansat în această sală cartea „Opinca” și nepoata rapsodului popular Ioan Olar, ce an de an a doinit la „Regele Brazilor”, prietenă bună a scriitoarei Jenița Naidin, medic stomatolog la Bistrița.

În finalul activității am făcut o plimbare pe ulițele satului, ulițe bine îngrijite, cu gospodării model. Am apreciat monumentul eroilor și clădirea nouă a primăriei, dotată cu lift, poate unicat în mediul rural al județului nostru.

Sărbătoarea cărții de la Rebrișoara ne-a călăuzit pașii în labirintul complicat al desăvârșirii intelectuale și a unei strânse relații, scriitor – carte – cititor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]