SĂTUCUL VALEA MARE ŞI ŞCOALA SA

Satucul Valea Mare, comuna Sant…Agatat in munte, respira prin suava sa orga a brazilor. Este ultima localitate de pe Valea Somesului Mare, situata la o altitudine de 650 metri. Este multa liniste aici. In dictionarul denumirilor de localitati din anul 1909 este consemnat pentru prima data, alaturi de alte cinci localitati, catunul Valea Mare, intemeiat de un grup de colonisti adusi aici pentru exploatarea padurilor.

Aici se naste Somesul Mare, cu izvoarele la limita dintre Muntii Rodnei si Suhard, dupa ce se formeaza din confluenta paraielor Zmeu si Preluci. Pluteste aici in Vale un puternic suflu patriarhal. Oamenii sunt vigurosi, harnici si linistiti, toate sunt linistite aici, vaile, muntii, brazii, Someselul, animalele si chiar copiii.Sunt 85 de case si 350 de suflete, iar oile si dulaii nu lipsesc.

Si Scoala Generala « Lucian Valea » este linistita si respira istoria vremurilor. In fata are arborat drapelul national. Sunt aici doua doamne invatatoare, Sabina Filipoiu, si Lenuta Lorintiu, precum si educatoarea Ioana Carafa,, la care se mai adauga administratoarea Aurelia Ihnatiuc. Sunt 26 scolari, 2 clase grupate in a intaia plus a treia, si a doua si a patra.

La gradinita vin 15 mugurei.

Doamna Sabina Filipoiu face o incursiune in valtoarea vremurilor. Dansa este get beget localnica si stie fiecare colt de piatra si varf de molid. Scoala veche s-a nascut prin 1900. Invatatorii sau invatatoarea locuiau in scoala. Cladirea era din lemn, iar pe tavane era o izolatie de jumatate de metru, lut, ca sa tina caldura. Printre invatatorii perindati pe aici, sunt si parintii poetului Lucian Valea. In localul vechi era o singura sala 10 pe 6 metri, unde invatau 10-14 copii. Doamna Filipoiu a lucrat 16 ani, din 74 pana in 90, cu 4 clase si 29 elevi. Acum este in ultimul an de activitate.

Iarna era teribil de frig. Pana in 2001 nu era curent electric si nici apa potabila. Localul nou al scolii a fost inaugurat in toamna anului 2001, datorita ajutorului Consiliuliu Local si primarului Cornel Moisil. Doamna Filipoiu intra in amintiri. La pomul de Craciun era suparata ca nu primeste nimic. Gimnaziul l-a facut la Sant, mergand pe jos 7 km. Si-i era frica de lupi. Avea opinci ca niste torte, iar cand a iesit pentru prima data din satucul natal, ducandu-se la Liceul Pedagogic din Nasaud, a ramas uimita cum ditamai cladirea nu se surpa.

S-a culcat in sura la Rebrisoara. Anii au trecut, a venit invatatoare in satul natal, a venit casatoria, au venit 4 baieti frumosi.

M-au impresionat incercarile doamnei Filipoiu de a face un muzeu la etajul scolii. Acolo am vazut o miniimagine a satucului de azi si de altadata.

Aici in Valea Mare, Scoala si Biserica Ortodoxa sunt singurele institutii in jurul carora graviteaza toata suflarea. Este ceva activitate in exploatarea lemnului. Mai este si noua cladire a Caminului Cultural, in care primarul Moisil si Consiliul Local s-au implicat serios, ca de altfel si in finalizarea picturii Bisericii.

Am parasit scoala din satuc cazand in amintiri. Viata curge mereu si noi odata cu ea. Batea vantul si era frig.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5