Sărbătorirea eroilor în vârful Grui din Călimani

Războiul aduce cu sine suferinţă şi durere. Multe din tragediile şi din faptele lui rămân şi vor rămâne pentru totdeuna necunoscute, de la numele unora dintre eroi şi de la adevărul ascuns odată cu ei până la locul unde, căzuţi la datorie, îşi dorm somnul de veci.
Păstrându-se tradiţia de pomenire a celor căzuţi, în vara anului 1999, un grup de credincioşi împreună cu Preasfinţitul Vasile Someşanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului, au urcat muntele Grui din Călimanii Bistriţei pentru a înălţa o rugăciune şi a aprinde o lumânare în locul unde, în primul război mondial, au murit la datorie câteva zeci de soldaţi români.
La iniţiativa Preasfinţiei Sale, în anul 2005, s-a ridicat aici un monument închinat eroilor, având ca prim chip Crucea, simbolul jertfei. Situată în centrul monumentului, aceasta desparte şi leagă totodată cele două stări prin care trecem cu toţii: viaţa şi moartea.
De la preoţii şi credincioşii din Piatra Fântânele şi de la cei de pe Valea Bârgăului, noi am primit traditia de a urca în munte – la locul unde au căzut soldaţii – şi o continuăm din spiritul datoriei de a ne cinsti eroii.
Cu ocazia sărbătorii Înălţării Domnului – zi dedicată şi eroilor neamului – Preasfinţia Sa va oficia Sfânta Liturghie în munţii Călimani la munumentul din Grui, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din Ardeal şi Bucovina, cu participarea atât a credincioşilor veniţi din Poiana Ştampei, Piatra Fantanele, Valea Bârgăului, Dornişoara, cat si a unui detasament militar de la unitatea militară Prundul Bârgăului. În continuarea Liturghiei, Preasfinţia Sa va săvârşi parastasul în cinstea celor 60 de ostaşi români căzuţi pe locul unde s-a ridicat monumentul.
În neamul nostru românesc, Biserica şi Şcoala au fost strâns legate între ele, au clădit virtuţi în sufletele copiilor şi au format oameni mari. De aceea, în fiecare an elevi de la diferite şcoli păşesc cu emoţie în muntele Grui, adunaţi în jurul Preasfinţitului Vasile.
Şi în anul acesta ne vor însoţi elevii Şcolii Gimnaziale din Piatra Fântânele, elevii Şcolii Gimnaziale din Tureacul Bârgăului, însoţiţi de domnii profesori Nicolae Rus si Ştefan Sălăgean, elevii Liceului Teoretic „Radu Petrescu” din Prundul Bârgăului însoţiţi de profesorul de religie: preotul Liviu Tomoroga şi elevii Liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia, însoţiţi de doamna Emilia Mogoşan, profesor de religie.
La finalul Sfintei Liturghii, elevii din Prundul Bârgăului şi din Alba Iulia coordonaţi de profesorii de religie vor prezenta un program artistic de cântece patriotice şi poezii închinate eroilor neamului românesc.
După încheierea parastasului, măicuţele de la Mănăstire – ajutate material şi financiar de credincioşii din parohie şi de primaria Poiana Ştampei din judeţul Suceava – vor oferi fiecărui participant la această sărbătoare merinde, atât pentru osteneala urcuşului dar mai ales pentru pomenirea celor ce s-au jertfit aici.

În veci să fie pomenirea eroilor neamului nostru!

Mănăstirea Piatra Fântânele

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5