alp

Sărbătoare la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa

Biblioteca Spitalului Judeţean de Urgenţă a fost gazda lansării volumului „Istoria spitalelor din Bistriţa”, apărut la Editura Şcoala Ardeleană, sub semnătura lui Mircea Gelu Buta şi Adrian Onofreiu.
Vorbim despre primul volum, ce cuprinde istoria legată de spitalele din Bistriţa până în anul 1990. În faţa unei săli plină de cadre medicale, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, managerul Spitalului Judeţean, a prezentat un film despre ceea ce înseamnă medicina în municipiul nostru, de la primul doctor până în zilele noastre când putem vorbi despre un spital ultramodern, ce este dat exemplu pentru celelalte unităţi de gen din ţară, ministrul Sănătăţii declarând că este peste clinicile private.
În Bistriţa, spre sfârşitul secolului al XV-lea vor pătrunde bărbierii chirurgi şi doctorii care vor încerca să ia treptat locul vracilor, în secolul al XVI-lea apărând şi primii medici cu studii universitare.
Universitarul Buta a vorbit apoi, rând pe rând despre primele spitale, primele farmacii şi primii doctori din oraşul nostru. Sunt multe şi amănunţite poveştile legate de spitalele din Bistriţa. anmintind aici doar că în 1890 a fost ridicat Spitalul militar Bistriţa, iar din 1952 avem Spitalul unificat Bistriţa în spaţiul de pe Bulevardul Independenţei.
Volumul este un adevărat reper atât prin documente cât şi prin imaginile ce vorbesc despre spitalele şi doctorii şi asistentele din Bistriţa, dar şi despre şcoala sanitară.
Colaborarea bună dintre Mircea Gelu Buta şi Adrian Onofreiu aduce în ultimii ani, mai aproape istoria românilor de pe aceste meleaguri, care s-au dovedit a fi bravi apărători ai gliei, dar iată şi oameni de cultură şi intelectuali ai medicinei.
În curând urmează ca în volumul II să apară istoria spitalelor bistriţene de după Revoluţie, până la zi, când putem vorbi despre acte medicale unice în sistemul sanitar românesc.
Şi pentru că a fost ceas de sărbătoare, colegii i-au cântat managerului Mircea Gelu Buta , „La mulţi ani!”, urându-i sănătate şi putere de muncă în continuare.
Acordarea de autografe a încheiat un eveniment frumos, pentru care sărbătoritul merită felicitările noastre.

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]