Sărbătoare la Bistriţa ! De la Cristal B, la Dracula, iar mai apoi la Floris, 30 de ani de dans sportiv cu Florica Buduşan

Vineri, la Bistriţa, Clubul de Dans Sportiv Floris marchează 30 ani de activitate. Florica Buduşan a reuşit, în tot acest timp, să ducă numele Bistriţei pe cele mai înalte podiumuri sportive. De multe ori, văzând curajul, îndârjirea şi puterea de a lupta, în numele dansului de performanţă, am asemuit-o pe doamna Buduşan cu un copac care nu s-a dezrădăcinat, indiferent de vremurile care i-au trecut peste ramuri, rămânând demn, în picioare, ca un simbol al nostru, întreaga urbe fiind însufleţită prin dans, fiind împădurită de fericiri.
Florica Buduşan s-a dăruit dansului 26 ani, activând în ansamblul „Cununa de pe Someş”, iar apoi 30 ani, fiind parte integrantă a dansului sportiv. Performanţele i-au regenerat sufletul căci, ce poate fi mai frumos decât o lume în care plouă cu premii, iar antrenorul este prins ca-ntr-o matrice a dansului pe care-l cântă-n paşi peste ani şi ani.
“Peste 6000 dansatori sportivi ne-au trecut pragul de-a lungul timpului. A fost o viaţă tumultoasă, în care nu a fost secundă să nu fie gândit şi în somn fiecare pas. Au fost ani în care am făcut şi două sau trei ediţii ale Cupei Floris. Un proces de logică, disciplină permanentă, împărţirea timpului şi a sufletului între familie şi munca titanică în sală. La 30 ani, cer încă o dată iertare familiei că nu am putut să fiu la multe evenimente din viaţa celor dragi, însă timpul puţin pe care l-am dedicat lor a fost din toată inima. În tot acest timp, am obţinut nenumărate premii I la toate categoriile. Fiecare evoluţie a noastră a fost unică în felul ei, aducând frumuseţe şi cinste zonei pe care o reprezentăm. Dansul sportiv nu a putut trece graniţele ţării decât după Revoluţie şi, prima deplasare a fost în Republica Moldova. Apoi, de-a lungul timpului, am reprezentat ţara în America, Taiwan, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Franţa, Germania, Austria, Lituania, Rusia. Sunt 24 echipe în lume care au toate elementele necesare unui campionat mondial, noi crescând, de-a lungul timpului, iar acum batem la uşa podiumului, fiind pe locul VI în lume. Corpul unui dansator sportiv trebuie să fie atât de bine instruit încât trebuie să ştii, cu ochii închişi, fiecare pas pe ringul de dans şi locul în care te afli în echipă. Sala mică în care nu reuşim să ne antrenăm cu echipele în linie, condiţiile vitrege de antrenament nu ne-au făcut să renunţăm la performanţă. Sperăm ca domnul primar Ovidiu Creţu să fie alături de noi, aşa cum a fost şi până acum, şi să răspundă solicitării de a sprijini etajarea Punctului termic în care ne desfăşurăm activitatea pentru a face o sală mai mare de dans. Performanţa nu este a Floricăi Buduşan, este a Bistriţei, pentru că numele oraşului nostru îl reprezentăm pe scenele dansului mondial” declară Florica Buduşan.
Vineri, de la ora 15.00, pentru a cinsti acest eveniment, în centrul vechi al Bistriţei va avea loc o paradă a generaţiilor de dansatori. Apoi, de la ora 16.00, sună clopoţelul la sală, unde va fi vizitată expoziţia de poze şi cupe, adevărate amintiri. Petrecerea continuă a Restaurantul „Giulia”, unde va fi un spectacol pe generaţii, invitaţii fiind aşteptaţi de garda de onoare. Printre cei prezenţi îi amintim pe preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, primarul Bistriţei – Ovidiu Creţu, primarul din Prundu Bârgăului – Doru Crişan, directorul Centrului Cultural Municipal – Dorel Cosma, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură – Gavril Ţărmure, preşedintele Federaţiei Române de Dans Sportiv – Vasile Gliga.
Povestea Floris a început prin anul 1981, când Florica Buduşan activa la Casa de Cultură, însă doar în anul 1984 este înregistrat primul ansamblu sub numele de Cristal B, care a şi concurat la Piteşti. Apoi, a primit numele de „Dracula”, iar după Revoluţie a fost numit „Floris”. Generaţii de sportivi vor fi prezenţi la manifestările organizate vineri, toate aducând bucurii supreme oraşului şi clubului, începând cu campionii şi vicecampionii, dintre care îi amintim pe Mihalca Ligia şi Suciu Ovidiu, pe Buduşan Laurenţiu şi Fabiola şi, trecând peste generaţii, nu putem să uităm rezultatele formaţiei care timp de nouă ani a ţinut stindardul sus, fiind campioni ai României, în acest moment pregătindu-se pentru Mondialele din noiembrie, din Germania.
“ Dansul este ca o odă a bucuriei, fiind însoţit de aripi de îngeri. I-am asemuit întotdeauna pe copiii mei cu fluturii, care sunt fraţi gemeni cu îngerii, făcând lumea să tresalte de bucurie. Pentru mine dansul este ca un altar construit din paşii concepuţi în sală, în zecile de ore petrecute cu elevii. Fără dans, sufletul nostru ar fi pustiu, viaţa săracă, clipele prea posomorâte sub greutatea vremurilor” a conchis Florica Buduşan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5