Sărbătoare duhovnicească în parohia Mărişelu

Andrei Iustin Poptean

Duminică după-masa, biserica parohiei Mărişelu, păstorita de parintele paroh Aurelian Poptean a fost plină de credincioşi, credincioşi care în lumina lumânărilor aşteptau începerea Tainei Sfântului Maslu. Invitat de aleasă preţuire a fost pe lângă părinteşe pensionar Dumitru Moldovan, părintele ieromonarh Nifon, unul dintre duhovnicii Mănastirii Parva, alături de parintele econom Mina, de la aceaşi mănăstire.
Taina Sfântului Maslu a decurs într-un mod dumnezeiesc atât prin rugaciunile preoţilor cat şi prin murmurul şoptit al enoriaşilor prezenţi.
Taina Sfântului Maslu este Taina care, prin rugăciunile preoţilor si ungerea cu untdelemnul sfinţit de ei se împărtaşeşte harul dumnezeiesc pentru tămăduirea bolii sufleteşti şi trupeşti cat şi iertarea păcatelor. Ea se săvârşeşte pentru toţi creştinii, nu numai pentru toţi bolnavii trupeşti ci şi pentru cei sufleteşti căci nimeni conform Sfintei Scripturi, nu este fără de păcat chiar dacă ar fi viaţa lui numai o zi. Ea cuprinde un număr de 7 rugăciuni, 7 evanghelii, 7 apostole, precum şi citirea rugăciunii de sfinţire a untdelemnului de 7 ori, aceasta nefăcându-se întâmplător ci avându-şi conotaţii atât in Vechiul Testament cât şi în Noul Testament. Numărul 7 preînchipui cele 7 daruri al Duhului Sfânt, enumerate de proroocului Isaiai, aminteşte şi unele fapte din Sfânta Scriptură, din care reiese mila şi îndurarea lui Dumnezeu. De asemenea de 7 ori a fost înconjurată cetatea Ierihonului când a fost cucerită de israeliţi, (Iosua 6,13-16) de 7 ori s-a rugat proroocul Ilie pe muntele Carmel. Până când Dumnezeu a dat ploaie pământului ars de secetă(III Regi 18,42-45).
Biserica Ortodoxă nu are timpuri sau zile liturgice anume pentru săvârşirea acestei Taine, ci se săvârşeşte oricând este nevoie, Sfântul Simion al Tesalonicului îndemnând pe fiecare creştin să se nevoiască a participa la aceasta spre dobândirea iertării de păcate.
După ce Taina a fost săvârşită părintele ieromonarh Nifon a semănat in sufletele celor aproape 200 de credincioşi cuvânt cu putere multă precum semănătorul ce seamănă sămânţa cu mâna-i truditoare în pământul reavăn. Îndemnuri precum credinţă lucrătoare prin fapte bune, timpul folosit cu rânduială dumnezeiască şi rugaciunea stăruitoare ca mijloc de pregătire pentru eternitate au fost sfaturile ce au bucurat auzul si au înaripat sufletele credincioşilor.
La finalul cuvântului de învăţătură credincioşii au fost unşi cu untdelemn sfinţit, plin de darul dumnezeiesc al Duhului Sfânt, fiecare dintre ei plecând mai îndreptatţi la casele lor şi cu siguranţă mărturisind tuturor cât bine le-a făcut Dumnezeu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5