”Săptămâna Educației Globale” în Școlile din Comuna Tiha Bârgăului

Prof. Călin Musteață

„Săptămâna Educaţiei Globale” încurajează copiii, tinerii şi profesorii să iniţieze activităţi educaţionale în domeniul cetăţeniei globale prin dezbaterea unor teme ca: diversitatea şi inegalitatea, atât la nivel local cât şi global, având la bază principalele teme ale cetăţeniei globale: sensibilizarea întregii lumi asupra rolului de cetăţeni ai globului, respectarea diversităţii şi a comunicării interculturale, dorinţa de a face ca lumea să devină un loc mai echitabil şi durabil, responsabilitatea asupra propriilor acţiuni.
Ziua de vineri s-a încheiat cu mese întinse la Școala Gimnazială Mureșenii Bârgăului. Chiar dacă Biserica Ortodoxă a sărbătorit Intrarea Maicii Domnului în Biserică nu acesta a fost motivul pentru care s-au întins mesele în școala noastră.
Sub denumirea ”Toamnă aurie”, activitate desfășurată în cadrul Săptămânii Educației Globale, aceasta a fost ultima dintre temele propuse și desfășurate în intervalul 17 – 21 noiembrie 2014 în școlile din comuna Tiha Bârgăului.
Toată săptămâna a stat sub semnul tematicii propuse cu acestă ocazie și anume ”Securitatea alimentației, sănătatea hranei și responabilitate socială”. Astfel dintre activitățile propuse se pot aminti:
- O săptămână fără produse care conțin aditivi alimentari. ”Hrană fără E-uri”. Elevilor li s-a propus să consume doar alimente produse în gospodaria părinților și care nu conțin aditivi alimentari (E-uri), explicându-li-se care sunt efectele pe termen lung a acestor aditivi alimentari.
- ”Piramida alimentelor – am ales să manânc sănătos”, suită de prezentări în Power Point, unde s-a explicat de ce este important să se consume alimente naturale și care ar fi modalitatea în care trebuie consumate diferitele tipuri de alimente.
- ”Cum să cresc un copil sănătos, fericit și echilibrat” a fost tema principală a unei serii de lectorate adresate părinților și a unor dialoguri dezbatere între elevi, părinți, cadre didactice.
- Cu ocazia Zilei Universale a Drepturilor Copilului în 20 noiembrie, s-a organizat Ziua ștafetei, activitate care le-a oferit copiilor posibilitatea să practice pentru o zi meseria pe care și-o doresc când vor fi mari. Cu acest prilej uni elevi din clasele V-VIII au stat de vorbă cu cei care practica aceste meserii și au putut observa îndeaproape secrete ale unor profesii ca cea de polițist, contabil, ospătar, educator, profesor și altele. ”Acum decid eu” a fost logo-ul sub care au putut practica meseriile pe care își doresc să le îmbrățișeze când vor fi adulți.
- Așa cum am amintit anterior ”Toamna aurie” a fost un excelent prilej ca elevii să organizeze miniexpoziții tematice cu produse obținute în gospodăriile părinților.
Astfel fiecare clasă, sub îndumarea învățătorului sau a profesorului diriginte, a amenajat un stand cu produse alimentare. Printre produsele expuse au stat la loc de cinste dulcețurile, compoturile, borcanele cu zacuscă, murături și salate care mai de care mai arătoase și mai ademenitoare la aspect dar și la gust. Nu au lipsit merele, nucile dar și o multitudine de produse de patiserie, prăjituri, plăcinte și cozonaci. Totul s-a terminat cu un festin de zile mari spre deliciul copiilor care nu au refuzat îndemnul de a se înfrupta din atâtea bunătăți.
Toate activitățile au fost pe placul copiilor, dovadă fiind nivelul de implicare, atât al elevilor, cât și al părinților în tematica propusă, așteptând nerăbdători următoarea ediție a Săptămânii Educației Globale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5