Sănătatea, la limita de avarie

Sistemul sanitar pare a fi unul dintre domeniile cel mai grav afectate de criza economică. Cu datorii acumulate din anii trecuţi, cu deficienţe de funcţionare, cu deficit de forţă de muncă, dar şi cu bugete mici, spitalele din judeţ par să fie condamnate să funcţioneze la limita de avarie, atribut care nu ne face deloc cinste. În această situaţie se află aproape toate unităţile spitaliceşti din judeţ, care au ajuns sa funcţioneze cu medicamente de azi pe mâine şi cu credite de angajament de la Guvern.

Spitalul Judeţean se confruntă şi cu cele mai mari neajunsuri. Potrivit directorului Mircea Gelu Buta, în acest moment Spitalul Judeţean nu are un contract foarte clar definit cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru trimestrul IV. Buta a cerut conducerii CJAS continuarea negocierilor până la semnarea actelor adiţionale.

„Încă de la semnarea contractului cu CJAS a existat un deficit de 130 de miliarde lei, iar trimestrul IV era doar simbolic acoperit cu servicii medicale. A fost o rectificare de buget, am avut în acest sens întâlniri cu Camelia Ilişuan, preşedintele CJAS, dar mai trebuie purtate negocieri. Spitalul Judeţean acoperă 90% din activitatea medicală a acestui judeţ. Putem să absorbim şi personalul celorlalte unităţi sanitare din judeţ, în schimb, aceste unităţi nu pot acoperi activitatea medicală fără sprijinul Spitalului Judeţean. Cred că prioritatea CJAS este de a acoperi activitatea Spitalului Judeţean. Anul acesta, ne-am confruntat cu o creşte salarială de 35%, o povară pe care trebuie să o ducem cu acelaşi buget de anul trecut”, a spus dr. Mircea Gelu Buta, directorul Spitalului Judeţean, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural.

, a precizat că actele adiţionale sunt aproape finalizate, urmând ca în cursul zilei de azi, managerii unităţilor sanitare din judeţ să le şi semneze.

„Cu banii primiţi ne vom descurca la limită”, au spus directorii de spitale prezenţi la şedinţa Colegiului Prefectural, dar orice fonduri sunt binevenite pentru a-i ajuta să iasă din situaţia disperată în care se află. O soluţie pentru a se rezolva această situaţie ar fi achiziţionarea de medicamente şi materiale sanitare pe baza unor credite de angajament pentru 2010, astfel, plata efectivă se va realiza anul următor.

Spitalul Judeţean a primit 10.912.000 lei, dintre care 8.212.000 lei pentru plăţi efective şi 2.700.000 lei pentru servicii decontate în 2010. Bugetul Spitalului din Năsăud a fost suplimentat cu 1.835.000 lei, pentru Spitalul din Beclean au fost alocaţi 1.706.000 lei, iar Spitalul din Teaca a primit 159.000 lei. De asemenea, CJAS a alocat 51.000 lei Preventoriului TBC Ilişua şi 345.000 lei Complexului Medical „Murvisan”.

La Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) se împart în aceste zile, fondurile alocate cu chiu cu vai pentru trimestrul al IV-lea, perioadă pentru care, de la începutul anului, nu exista finanţare. Banii şi aşa puţini, peste 25 de milioane de lei, trebuie să fie împărţiţi spitalelor din judeţ, dar şi medicilor de familie, serviciului de ambulanţă, medicilor de specialitate, laboratoarelor de analize pentru ca acestea să poată continua furnizarea serviciilor de sănătate asiguraţilor din judeţ.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5