Salariile de bază pentru angajaţii din Primăria Bistriţa, votate de Consiliul Local, cu creşteri între 200 şi 1000 lei. Indemnizaţii mai mari şi pentru aleşii locali

Consiliul Local Bistriţa a votat, în unanimitate, proiectul de hotărâre privind stabilirea salariilor de bază pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din aparatul de specialitate al primarului municipiului Bistriţa şi serviciile publice de interes local, valabile de la 1 iulie 2017.

Potrivit prevederilor art.11 din Legea nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, salariile de bază pentru funcţionarii publici şi personalul contractual se stabilesc prin hotărâre a consiliului local în urma consultării organizaţiei sindicale reprezentative la nivel de unitate. Nivelul veniturilor salariale pentru funcţionarii publici şi personalul contractual nu poate depăşi nivelul indemnizaţiei lunare a funcţiei de viceprimar, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetele de venituri şi cheltuieli.

 „Noi ne-am fi bucurat foarte mult ca vestita Lege 284/2010 a salarizării unitare să se pună în aplicare. Legea 153/2017 nu mai este unitară, atât timp cât la Bolintin este un salariu, la Bistriţa este un salariu, în Gherla un salariu, la Consiliul Judeţean un salariu. (...) Noi ne-am fi dorit ca acea lege să fie pusă în aplicare, Legea 284/2010, pentru că ne-ar fi avantajat pe toţi, nu erau discuţii, nu discrepenţe, nu erau supărări. Acum sunt şi supărări, şi bucurii, sunt de toate. Noi am purtat negocieri pe parcursul a 2-3 săptămâni, vineri a fost ultima zi, pentru a stabili coeficienţii. Nu se pune problema de procent, pentru că ar creşte salariile mari în continuare, iar salariile mici tot mici ar rămâne. Fiecare ordonator de credite trebuia să stabilească nişte coeficienţi, între un minim şi un maxim, minim fiind salariul minim pe economie-1450 lei, şi maxim raportat la salariul viceprimarului, 11.600 lei. Noi puteam să negociem până la sânge, aşa cum s-a vehiculat, până la salariul viceprimarului, adică să nu depăşeşti cu toate sporurile salariul viceprimarului”, ne-a explicat Sabina Mălaicu, preşedintele Sindicatului Liber al Salariaţilor din Primăria Bistriţa.

Potrivit acesteia, trebuia păstrată şi o ordine ierarhică, de la arhitect şef, director executiv, director adjunct, şef serviciu, şef birou. Salariile de bază  se determină prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare. 

Noi am cerut mai mult, pentru că asta e tendinţa şi legea permite, dar am făcut de bun simţ, nu am sărit calul să cerem ceva exagerat şi nu aveam cum să depăşim salariul viceprimarului. Anul acesta, atâta s-a putut. Poate la anul îl înduplecăm pe domnul primar şi consilierii să fie bânzi şi buni precum Alexandru Ioan Cuza, să luăm grilele şi să mai creştem ceva dacă se poate, dar deocamdată nu ştim.

Cel cu salariu mare va primi mai puţin, nu vorbim de primar sau viceprimar pentru că a fost stabilit prin lege, cu 100-200 lei. Cel care a avut un salariu mai mic poate să meargă şi până la 1000 lei, poate chiar peste, per ansamblu, la care, bineînţeles, se fac reţinerile, din acesta merge cu 68%. (...) Un angajat pe execuţie, la maxim, nu a ajuns la jumătatea maximului permis, adică a viceprimarului, 11.600 lei. Mai este o plajă dacă s-ar dori la anul”, a precizat liderul sindical din Primăria Bistriţa.

Aceasta a menţionat că, deşi se vorbeşte de discrepanţele faţă de mediul privat, de exemplu, „un muncitor de la Leoni merge acasă cu 1800-1900 lei, cu transport gratuit, plata orelor suplimentare şi norma de hrană, pe când un muncitor calificat din Primăria Bistriţa, până la adoptarea hotărârii, avea 800-1000 lei, fără transport, tichete de masă”. Sabina Mălaicu a completat că în afară de sporul pentru condiţii vătămâtoare, angajaţii din Primăria Bistriţa nu au beneficiat de niciun alt spor, preum era cel de fidelitate acordat de alte administraţii,  iar în urma negocierilor, s-a renunţat şi la acesta.

Salariile angajaţilor din Primăria Bistriţa reprezintă aproximativ 18% din bugetul municipiului Bistriţa, după stabilirea noilor salarii de bază.

***  

Începând cu 1.07.2017, indemnizaţia maximă lunară de care beneficiază consilierii locali pentru participarea la numărul maxim de şedinţe este de 10% din indemnizaţia lunară a primarului, exclusiv majorările prevăzute la art. 16 alin. (2) din Legea nr.153/2017, respectiv majorarea cu 25% a indemnizaţiei în cazul în care unitatea administrativ teritorială implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5