S-a inaugurat secţia de îngrijire paliativă a Spitalului Judeţean

Sâmbătă, în prezenţa europarlamentarilor Daciana Sârbu şi Corina Creţu, a autorităţilor locale şi judene, s-a inaugurat secţia de îngrijire paliativă a Spitalului Judeţean. Proiectul a costat 15 miliarde lei vechi şi s-a realizat cu fonduri de la Guvern şi Consiliul Judeţean. Secţia de îngrijire paliativă este situată în vecinătatea secţiei de oncologie din cadrul Spitalului Judeţean, vorbim aici de o clădire strucurată pe două nivele, cu 16 paturi.

,, Acest proiect care a ajuns la 15 miliarde este un proiect care s-a dezvoltat cu banii Guvernului României şi ai Consiliului Judeţean, un proiect comun, şi vreau să le mulţumesc tuturor care s-au implicat în finanţarea lui. Sunt şi comentarii răutăcioase de ce ne trebuie spiritualitate în spital? De multe ori se discută fără a se înţelege şi doamne fereşte să nu ai nevoie să ajungi aici, pentru că ajungând aici începi să trăieşti toate dramele pacienţilor şi toată nevoia, şi de medicină, şi de spiritualitate şi de multe alte lucruri”, a declarat dr. Mircea Gelu Buta, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa.

Conform definiţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, „îngrijirea paliativă reprezintă îngrijirea activă şi totală a pacienţilor a căror boală nu mai răspunde la tratament curativ. Controlul durerii şi al altor simptome, asistenţa psihologică, socială şi spirituală au importanţă majoră. Scopul îngrijirii paliative este asigurarea unei cât mai bune calităţi a vieţii pentru bolnavi şi pentru familiile acestora.” O definiţie mai recentă a OMS pune accentul pe prevenirea suferinţei: „Îngrijirea paliativă este o abordare care îmbunătăţeşte calitatea vieţii pacienţilor şi familiilor acestora, făcând faţă problemelor asociate cu boala ameninţătoare de viaţă, prin prevenirea şi înlăturarea suferinţei, prin identificarea precoce, evaluarea corectă şi tratamentul durerii şi al altor probleme fizice, psihosociale şi spirituale".

Este foarte greu să lucrezi într-o secţie de oncologie...

,,Am dorit un lucru firesc care s-a realizat şi pentru care ne bucurăm foarte tare, acela de a avea în proximitatea noastră, chiar în continuarea secţiei de oncologie, o secţie de paliaţie. Secţia de paliaţie este o secţie care se ocupă de tratamentul şi nu numai de tratamentul bolnavilor care sunt într-o situaţie foarte gravă la terminarea unei boli cronice, iar pentru bolnavii oncologici acest fine este foarte aproape, în momentul în care se pune un diagnostic, asta însemnând câteva luni de zile, oricât de perfomantă ar fi farmaceutica oncologică, care este cea mai performantă, cea mai extraordinară din toată industria farmacologică.

Dacă ne întoarcem la ceea ce experimentăm noi la modul cel mai fericit, înseamnă că această secţie de paliaţie va prelua nevoile pacienţilor care se confruntă cu această foarte mare încercare în viaţa lor. Este vorba de o dotare cu care s-ar mândri orice oraş şi orice ţară din Europa şi suntem pe punctul de a realiza acea echipă de paliaţie care înnobilează clădire, adică prezenţa în aceeaşi situaţie la patul bolnavului a unui medic, a unui asistent, preot, sociolog şi psiholog. Ne mai lipseşte foarte, foarte puţin, poate numai sociologul este cel care nu răspunde prezent la apel, dar toate celelate laturi ale tratamentului şi ale echipei de paliaţie există.

Păcat, că nu v-am adus unul dintre pacienţi să vă spună ce înseamnă să poţi mărturisi cuiva durerea cu care te confrunţi, fie că e vorba de o durere fizică, organică, fie că e o durere a sufletului, fie că e o nevoie legată de starea lui socială: un copil încă nerealizat, o casă neacoperită, nişte bani pe care nu îi poate administra mai departe. Este foarte greu să lucrezi într-o secţie de oncologie, pentru că fără să vrei, cât ai fi de dur, cât ai fi de obişnuit şi mecanicizat, nu se poate să nu ai implicaţii şi să nu participi la dramele pe care le ai în permanenţă lângă tine. Nu e vorba numai de bolnav, ci de familia lui. Şi atunci dacă vine această dotare în completarea efortului pe care noi îl facem este foarte mult şi pentru noi cei care îngrijim pacientul oncologic, începând cu infirmieră şi terminând cu domnul director Buta care ne ştie problemele”, a spus cu lacrimi în ochi, dr. Victoria Bindea, şefa secţiei Oncologie Medicală din cadrul Spitalului Judeţean.

La inaugurare au mai fost prezenţi ministrul delegat pentru Dialog Social Adriana Doina Pană, preşedintele CJ Radu Moldovan, primarul municipiului Bistriţa Ovidiu Creţu, prefectul Ioan Ţintean, directori ai instituţiilor din sectorul sănătăţii, personal medical. Slujba de sfinţire a fost oficiată de protopopul Alexandru Vidican.

Comentarii

22/07/13 07:40
"Alt"... cititor ...

In sfarsit... cu aceasta ocazie nu putem decat sa avem inalte aprecieri de bine pentru aceasta "investitie" facuta pentru suferinzii de ancer... si intr-adevar... bine ar fi ca nimeni... sa nu aiba ocazia sa asiste la modul in care "se scurge" viata unor pacienti suferinzi de o astfel de boala !
Fara alte comentarii... !

22/07/13 13:04
Vizitator

Motto: "Panglicari în ale ţării, care joacă ca pe funii,
Măşti cu toate de renume din comedia minciunii"
(M. Eminescu- Scrisoarea III-a)
PSD-istii lui Ponta, dupa ce i-au criticat cu gura pana la urechi pe cei dinainte ca taie panglici dupa fiecare 10 km de autostrada, acum ei fac la fel si chiar mai mult decat atat. Cel putin cei dinainte, inaugurau lucrari facute de dansii, pe cand USL-istii, nu scapa nici o ocazie sa taie panglici la lucrari facute de altii. Asa s-a intamplat in cazul inaugurarii bibliotecii judetene intr-o cladire reabilitata in timpul mandatului lui Liviu Rusu. Acum, la fel cu sectia de oncologie de la spitalul judetean construita tot in aceeasi perioada, s-au grabit aceisi PSD-isti la taierea panglicii. Ba mai mult, Ponta si-a trimis si consoarta sa participe la eveniment. Penibil!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5