Rusaliile, la Nepos

Numele de Rusalii vine din latinescul,, Rosalia’’, sărbătoare a trandafirilor. Este una dintre cele mai vechi şi mai respectate sărbători la romani, preluată de creştini şi asimilată cu Pogorârea Duhului Sfânt peste Sfinţii Apostoli, sărbătoare care cade întotdeauna Duminica, la 50 de zile după Paşti.
Romanii, şi prin ei daco-romanii, considerau Rosalia ca o zi consacrată cultului morţilor, când făceau praznice la morminte. Apoi această sărbătoare s-a transformat într-un ciclu de 9 zile numite Rusalii, care au căpătat şi semnificaţia cultului solstiţial al soarelui pentru roade bogate în agricultură, pentru protecţia vegetaţiei şi a apelor.
Rusaliile au fost asemănate cu nişte zâne tinere, frumoase, capricioase şi vindicative pentru mediul înconjurător. Asemenea zâne au existat şi la slavi, ca de pildă Rosalva, care în unele privinţe avea atribuţii asemănătoare.. Ca o prelungire a vechilor datini izvorâte din acest cult se mai păstrează şi astăzi un obicei numit ,, ieşitul în ţarină’’ care constă într-o slujbă religioasă consacrată protecţiei culturilor, apelor şi a întregii naturi. La Nepos acest lucru este făcut în fiecare an şi toţi creştinii ortodocşi ţin foarte mult la el. Se sfinţeşte apa, iar preotul stropeşte cu aghiazmă culturile de pe câmp. Pentru că nu reuşeşte să ajungă în cele patru puncte cardinale ale hotarului într-o singură zi, ceremonialul este continuat şi în celelalte duminici, când se scot praporii, iar creştinii îşi urmează în alai preotul peste tot. La întoarcere, se obişnuieşte ca locuitorii din acea parte a satului unde are loc ceremonialul să-şi invite prietenii şi cunoscuţii la masă
De sărbătoarea Rusaliilor este strâns legată şi teoria privind originea cunoscutului dans numit,, căluşarii’’. În viziune mitologică, datina căluşarilor deschide şi închide zilele consacrate Rusaliilor. Despre această datină ne vorbeşte şi Dimitrie Cantemir în cunoscuta sa lucrare,, Descrierea Moldovei’’
Atât la Nepos cât şi în satele vecine, casa fiecărui creştin ascunde un adevărat ierbar compus din plante de leac, plante aromate (mentă, dumbravnic ), salcie la icoane ( de Florii ), flori de sânzâiene, busuioc, frunze de nuc, măgheran, etc. Se împodobesc porţile, şurile şi casele cu frunze de paltin.Multă vreme a existat şi obiceiul ca porţile fetelor ,, abia ieşite la horă’’ să fie împodobite noaptea, spre surpriza lor, cu flori şi crengi de brad, în semn că cineva ţine la ele, iar pentru cele mai puţin îndrăgite să aibă porţile scoase din balamale şi ascunse.
Sărbătoarea Rusaliilor pare să fie cea mai complexă dintre toate sărbătorile de peste an.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5