ROMULUS BERCENI COCHETEAZĂ CU POEZIA

Profesorul Romulus Berceni a ajuns la al treilea microvolum de poezie, intitulat sec şi precis ,,Concluzii”, apărut la Editura ,,Barna' S S.R.L., Bistriţa, 99 pagini. Primul volum de versuri l-a publicat în anul 2006, cu titlul ecologizant ,,O viaţă curată într-un mediu curat”, iar al doilea ,,Bumerang”, apărut în anul 2007. Cel de-al treilea volum este prefaţat de profesorul de limba şi literatura română, Ion Lăpuşneanu, un bun cunoscător al fenomenului literar şi critic cunoscut în zona năsăudeană pentru verticalitatea şi exegeza sa.

Nevoia de a scrie şi a verifica cred că vin dintr-un impuls interior, acela de a se autocunoaşte, autodepăşi şi comunica cu cititorii săi, simţindu-se util cetăţii, familiei şi colectivităţiilor pe care le frecventează ca om de cultură şi ştiinţă, profesor de biologie la cele trei licee din Năsăud. Desigur, acum ca pensionar are mai mult timp la dispoziţiei, iar cele 7 muze îi sunt mult mai aproape.

Prezentul volum cuprinde 91 de poezii, în special poeme.

În raport de temele abordate, acestea pot fi grupate în cinci grupe: dragoste, meditaţie, aspecte sociale, revoltă şi educative. Un grup de alte 6 poezii sunt incluse de autor într-un capitol distinct la finele volumului intitulat ,,ETNOGRAFIE”: Înmormântare tradiţională; Melodia e frumoasă...”, Foc!; Pagubă; Zone etnografice; Şcoala veche.Unele poezii sunt cu dedicaţii: Profesoarei Areta Moşu; Ana (Profesoarei Ana Vaida), Mama, Micuţa (soţiei mele); Bunica; Familia ş.a.

Aproape fiecare poezie are ca sursă de inspiraţie fenomene specifice societăţii actuale româneşti. Sunt înfierate racilele societăţii româneşti: tendinţele de îmbogăţire cu orice preţ, jafurile prin tăierile necontrolate ale pădurilor, hoţia, crimele, folosirea drogurilor etc., în poezii precum: Rugăciune tristă; Jale; Parodie; Libertate; Duşmanule; De un timp...; Spaţiu mioritic ş.a.

Autorul îşi exprimă dezacordul faţă de cei ce renunţă cu uşurinţă la tradiţiile româneşti, unii din necunoaştere, alţii se lasă seduşi de mirajul Occidentului, fără a sesiza că acolo morala este în regres, bisericile la slujbe în unele ţări sunt aproape goale, iar relaţiile interumane sunt cu mult mai reci etc., în poezii precum: Sărbătoarea biruinţei; Ruga; Preotul; E frumos; Turistule; Oază de linişte; Din nou ş.a.

Aşadar avem de a face cu o poezie cu un caracter social aparte, care satirizează tarele şi aspectele negative ale societăţii actuale; lipsa de respect faţă de cei vârstnici, faţă de pensionari, iar uneori şi chiar faţă de părinţi. ,,Analizate în ansamblu, poemele evidenţiază bogăţia de aspecte, idei şi sentimente ce-l stăpânesc pe Romulus Berceni şi pe care cu dărnicia ,,mărului de lângă drum” se străduieşte să le dăruiască cititorului” – aşa cum apreciază prefaţatorul, prof. Ion Lăpuşneanu.

Versurile sunt construite cu simplitate, în sistem clasic, iar rima este una melodică şi aleasă cu dibăcie.

Autorul merită toată consideraţia cititorilor şi totodată ne oferă un exemplu grăitor că muza poeziei este la fel de prezentă şi la vârsta a treia, unde există mai multă înţelepciune, echilibru şi dăruire. Sincerele mele felicitări pentru acest volum şi cred că este bine ca domnia sa să persevereze, căci merită şi are numai de câştigat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5