Administraţie publică locală

Roland Venig (PSD) : Există o soluţie dacă nu îţi convine salariul de primar. Demisia şi te duci acolo unde te plăteşte mai bine!

Un număr de 50 de deputaţi şi senatori USL au depus un proiect de lege pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă privind stabilirea salariilor personalului din sectorul bugetar. Conform amendamentului, parlamentarii USL propun majorarea salariilor aleşilor locali cu sute bune de lei.

Dacă propunerea legislativă va întruni numărul de voturi necesar, un preşedinte de Consiliu Judeţean ar urma să aibă un salariu brut de 6.600 de lei, în timp ce un primar al unei localităţi cu peste 320 de mii de locuitori ar urma să primească un salariu brut de 6.333 de lei. Salariile celorlalţi primari de oraşe, calculate în funcţie de numărul de locuitori, ar urma să se încadreze între cinci şi şase mii de lei, în timp ce salariile viceprimarilor ar urma să fie între 4.300 şi 5.200 de lei.

În privinţa primarilor de comune, indemnizaţia lunară ar urma să fie între 3.300 şi 3.600 de lei, în timp ce salariile viceprimarilor de comune s-ar încadra între trei mii și 3400 de lei. În expunerea de motive, care însoţeşte proiectul legislativ, se arată că aceste majorări salariale se vor încadra în valoarea de cinci milioane de euro, bani care se vor plăti din bugetele locale. Iniţiatorii mai spun că trebuie asigurate condiţii minime de confort financiar pentru demnitarii locali, pentru a putea reprezenta comunitatea la un standard cât mai înalt. Cu alte cuvinte, majorări pe banii contribuabililor, pentru că fondurile pentru majorările salariile vor veni tot din taxele şi impozitele plătite de români.

Contactat telefonic, primarul oraşului Sângeorz-Băi, social-democratul Roland Venig, aflat la cel de al IV-lea mandat, ne-a declarat franc, în stilul caracteristic, că prin această mărire de salariu, un primar nu devine incoruptibil.

,, Dacă mie îmi creşte salariul brut cu 400 de lei, nu devin un incoruptibil, asta e părerea mea, dar pentru funcţionarul public înseamnă foarte mult. Banii aceştia pentru majorări ar urma să îi scoatem din impozite şi taxe locale. Primarul din Sângeorz-Băi are salariul egal cu cel al edilului din Năsăud, Beclean sau cu al unui viceprimar al municipiului Bistriţa. Este şi varianta, dacă nu îţi place salariul, îţi dai demisia şi te duci acolo unde ai salariul mai mare. Eu aşa văd lucrurile. Nu e obligatoriu să fii primar.

Eu spun aşa: am umblat pe toate străzile şi uliţele şi i-am rugat: alegeţi-mă primar, şi acum vin şi spun că nu îmi convine salariul. Atunci, nu îţi mai face campanie, stai acasă. Nu e musai să fii primar. Pe mine, mama nu m-a făcut primar. Pe mine, mama m-a făcut Venig şi mi-a pus numele Roland Marius, împreună cu tata. Şi inginer m-am făcut eu.

Noi, toţi, candidăm şi ne rugăm de oameni să ne aleagă şi dintr-o dată nu ne mai convine salariul. Poi de ce nu rămânem acolo unde am fost înainte de a fi primari pentru că acolo poate a fost mai bine. Eu iau 30 de milioane de lei vechi net, dar sunt funcţionari publici cu părul alb, cu rate la bănci şi iau 8 milioane de lei vechi. Poi ce facem? Aici este o problemă.

În ceea ce îi priveşte pe primari, există o soluţie dacă nu îţi convine : Demisia şi te duci acolo unde te plăteşte mai bine!”, a spus pentru Răsunetul, primarul oraşului Sângeorz-Băi, Roland Venig.

Proiectul legislativ vine după ce vicepremierul Liviu Dragnea a spus că se va vorbi despre mărirea salariilor bugetarilor abia spre sfârşitul anului.

,,În opinia mea, dacă România nu va avea curajul şi realismul să discute serios despre salarizarea primarilor şi a funcţionarilor publici, nu vom putea spera că sistemul public de la noi va putea să fie performant. Am avut discuţii nenumărate şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, cu companii mari. România este situaţia în care oamenii de afaceri ne cer să mărim salariile funcţionarilor şi ale primarilor, pentru a putea avea performanţă şi expertiză şi pentru a putea relaţiona mai bine cu mediul de afaceri. Nu mai putem să mergem la nesfârşit cu această abordare, în care spunem că primarul de comună are 6-7 milioane şi spunem lasă, pe el nu îl interesează salariul”, este de părere Dragnea.

Comentarii

29/04/13 14:33
Vizitator

Din pacate, Guvernul Ponta sustinut in parlament de USL cu o majoritate de 70% nu are curajul sa vina cu o reforma administrativa profunda. Se cauta tot felul de paleative. Regionalizarea trebuie sa aiba ca obiectiv esential descentralizarea si un grad ridicat de autonomie regionala. Aceasta se realizeaza in primul rand, prin trecerea unor prerogative de la nivel central la regiune, care trebuie sa dobandeasca autonomie regionala. Aceasta este prima conditie necesara dar nu suficienta, deoarece regionalizarea cu pastrarea judetelor nu rezolva nimic, dimpotriva adauga un nivel suplimentar de birocratie intre administratia centrala si locala. Ar fi numai un mod de satisfacere a clientelei politice USL-iste. Cu alte cuvinte pe langa baronii de la nivelul judetelor ar mai aparea si superbaronii regionali. Reusita procesului presupune infiintarea regunilor concomitent cu desfintarea judetelor si trecerea unor prerogative de importanta zonala, ale acestora la regiune, si a celorlalte atributii judetene care au importanta locala, la primarii, unde sunt mai aproape de cetatean. Astfel, orasele si comunele mari vor putea primi mai multe atributii in timp ce comunele mici vor ramane cu functiile actuale. Aceasta ar conduce in scurt timp la asocierea comunelor si realizarea unor nuclee in jurul comunelor mari care sa dispuna de potential propriu pentru sustinerea functiilor administrative din primarie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5