Robert Sighiartău: Oricât de greu ne-ar fi, nu trebuie să uităm că 1 Decembrie 1918 este simbolul victoriei speranței, curajului și a solidarității

Dragi români,

Sărbătorim Ziua României în vremuri complicate și dificile. Oricât de greu ne-ar fi, nu trebuie să uităm că 1 Decembrie 1918 este, în istoria noastră, simbolul victoriei speranței, curajului și a solidarității, în condiții dramatice.

Totul părea aproape pierdut, după refugiul în Moldova și ocuparea Bucureștiului de către forțele inamice. Dar rezistența admirabilă a armatei române pe frontul din Moldova și victoriile de la Mărăști, Mărășești și Oituz, din vara lui 1917, au redat speranța că se poate, au ridicat moralul României și au contat mult pentru prestigiul și cauza României la masa verde care a decis soarta Europei după primul Război Mondial.

Totul părea, iarăși, aproape pierdut, după Tratatul de la București, din primăvara lui 1918. Din nou însă, Dumnezeu a fost alături de noi. Tăria de caracter a regelui Ferdinand, patriotismul și abilitatea unor mari oameni de stat din toate provinciile istorice și solidaritatea națională au folosit întorsătura favorabilă a destinului istoric ca să realizeze marele nostru ideal, unitatea națională.

Să nu uităm, de asemenea, că 1 Decembrie 1918 s-a desfășurat în plină epidemie de gripă spaniolă. Și înaintașii noștri au trecut și peste această încercare.

Totul părea dureros, sufocant de greu în anii care au urmat sfârșitului primului Război Mondial. România suferise pierderi imense, umane și materiale.  Totul era de refăcut, de reparat, de reorganizat din temelii, de unificat pe teren și în viață, de dezvoltat.  Toate aceste obiective, la prima vedere aproape imposibil de atins, au fost împlinite într-o mare guvernare liberală (1922-1926) sub conducerea lui Ion I. C. Brătianu.

Dacă înaintașii noștri au putut și au răzbit  în vremuri încă și mai grele, cu atât mai mult trebuie să putem și noi. Ei au avut credința, tăria morală și speranța din care s-a născut solidaritatea. Le avem și noi, cu siguranță!  

Sigur, cu toții suntem îngrijorați acum de această pandemie care pune la grea încercare lumea civilizată. La fel ca în toate societățile democratice occcidentale și la noi acest virus atacă și coeziunea societății. Unii apreciază mai mult siguranța decât economia, iar alții accentuează importanța mersului economiei. Trebuie să găsim un echilibru just. Și să ne reamintim că este ceva trecător, că generațiile dinaintea noastră au depășit încercări mai mari, că obiectivul nostru nu este „un nou normal”, ci însăși revenirea la normal.

Vom trece împreună și de această încercare. Avem în față o șansă istorică pe care România nu a mai avut-o pentru a ajunge între tările dezvoltate ale Europei : fonduri europene record pentru dezvoltare, patru ani de stabilitate și avantajul apartenenței la structurile euro-atlantice.

La mulți ani, dragi români!

Deputatul Robert Sighiartău, 

secretar general al Partidului Național Liberal

 

Comandat de Partidul Naţional Liberal - Filiala Bistriţa-Năsăud. Executat de SC Răsunetul Media SRL. Cod Unic de Identificare al mandatarului financiar 11200025

 

Comentarii

01/12/20 10:57
cititor

Vaaai frate Roby... si n-ai dat vina si n-ai facut tu nici o referire catre acest " PSD toxico - asiatic " ... ?! Nuuu se poate ... sau...de data asta n-a fost vinovat PSD-ul ... ?!
No frate draga, cam asa se face olitica. Spui ganduri placute si frumoase catre toata " pupu.l.imea " ... sa placa si celor de stanga si celor de dreapta, ca nu poate exista o tzara in dictatura unora ori halorlalti ...
NO, ACEST ARTICOL ESTE OK FRATE DRAGA ! ASA ESTE NORMAL SA FIE SI SA SE EXPRIME UN POLITRUC ( chiar daca in general...trage el focul la cratita lui ).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5