Reporterii de liceu de la Andrei Mureşanu, la dezbaterea pe tema agriculturii Bistrița-Besançon

După un scurt periplu la Târgul de Crăciun din Viena, reporterii de liceu ai CNAMonline Bistrița au ajuns în Besançon, Franța, unde se desfășoară programul „Bistrița- Besançon, portret în oglindă” dedicat Centenarului Marii Uniri.

Marți, 11 decembrie 2018 la Liceul Agricol Granvelle, Dannemarie la Crète a avut loc o conferință pe tema dezvoltării agriculturii la care au participat reprezentanta Franței în România, Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud”, deputatul Cristina Iurișniți, elevi ai liceului francez și reporterii de liceu de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița.

Sosiți târziu în noapte din România, reporterii de liceu au luat pulsul evenimentului, aflat pe final.

Elena Bărbos, în calitate de director al Asociației „Produs în Bistrița-Năsăud” și-a exprimat părerea despre această conferință și despre modul în care îi va ajuta pe elevi să se dezvolte în domeniul agriculturii.  „Din punctul meu de vedere, cred că a fost o excelentă radiografie a ce s-a întâmplat, se întâmplă și se va întâmpla în agricultura românească în comparație cu agricultura din Franța. Sper să fie un imbold pentru tineri să continue în sectorul în care se specializează”, a subliniat aceasta. 

Sziálgyi Ilona, meșter manufacturier în împletituri din papură, care aparține de asemenea de Centrul Județean pentru Cultură, a venit în Franța alături de alți artizani și se bucură că poate să promoveze artizanatul specific din satul său, împletiturile din papură, făcând parte dintre produsele din Bistrița-Năsăud.

Luc Pierlot, profesor la liceul Agricol Granvelle din Besançon, este de părere că există posibilitatea ca în viitor să fie mai multe parteneriate între Franța și România, întrucât s-a scris o lungă istorie de prietenie care leagă cele două țări.

Deputatul Cristina Iurișniți și-a exprimat, de asemenea, părerea asupra conferinței: „A fost o dezbatere bine documentată, coordonată de Jean Pierre de Marsielle, care vine din zona rurală a Franței și care a prezentat cifre în comparație, în oglindă dintre Franța și România. A fost de asemenea o trecere în revistă a istoriei României, a datelor istorice și geografice, a tot ceea ce înseamnă informații despre România.

Bineînțeles, după ce a urmat o serie de întrebări, am avut și eu o intervenție, pentru că mi se părea important să sprijinim producătorii locali și producția noastră locală și să nu tot importăm din alte țări produse pe care noi le avem, cum sunt legumele, fructele pe care noi le-am putea găsi în supermarket-uri sau în magazine specializate, dar de fapt nu le putem găsi decât la piață pentru că- nu-i așa?- cei care importă vor să facă profit și de multe ori prețul din import e mai ieftin decât ce se produce în România. De aceea am spus că e important să promovăm și să protejăm producătorii locali și tot ce se produce în zona noastră. Apoi a urmat „Produs în Bistrița-Năsăud”, asociația care a prezentat informații despre nașterea ei, despre cei ce i-au oferit un sprijin solid și care sunt obiectivele sale, asociație pe care o puteți găsi la târgul de Crăciun din Besançon, unde România este invitat de onoare în acest an centenar. Mesajul meu pentru producătorii locali este să fie curajosi, să se implice, să creadă în ceea ce fac și să-și promoveze întotdeauna produsele.”

Ioana Boca, Andreea Bora, Bocskai Eliza și Andrada Vălean, reporteri de liceu

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5