Regele Ferdinand al României

Anul acesta, la 24 august, se împlinesc 150 de ani de la naşterea Regelui Ferdinand al României.
Casa Regală a României a fost întemeiată de Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, care a devenit la 10 mai 1866 domnitorul Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, iar în 1881, după dobândirea independenţei statale, primul rege al României.
La moartea Regelui Carol I, tronul a fost moştenit de către Ferdinand, fiul fratelui mai mare al defunctului Rege. Ferdinand, după cum ne spune Nicolae Iorga in 'Istoria Romanilor', 'era pentru cei mai mulţi un necunoscut si un neţinut in seama, pentru câţiva o taina, aproape pentru nimeni o certitudine'. Timiditatea sa înnăscută nu lăsa sa se întrevadă prea uşor faptul ca era un om de o vasta cultura, pasionat botanist si vorbitor curent de mai multe limbi străine, intre care greaca veche si ebraica. Însa in numai 13 ani de domnie, dintr-un 'necunoscut', Ferdinand avea sa devina un mare Rege, supranumit fie 'Întregitorul', fie 'Lealul' pentru felul in care si-a dedicat viaţa ţării sale.
Ferdinand s-a născut la Sigmaringen, in anul 1865, fiind al doilea fiu al Principelui Leopold de Hohenzollern, fratele mai mare al Regelui Carol, si al Principesei Antoaneta, infanta Portugaliei. El a venit pentru prima oara in Romania la numai 19 ani, in 1884, după care s-a reîntors in Germania pentru a-si continua studiile liceale si universitare. In 1889, după terminarea Universităţii din Leipzig si a Şcolii Superioare de Ştiinţe Politice si Economice din Tubingen, Principele s-a stabilit la Bucureşti pentru a-si putea îndeplini atribuţiile de moştenitor al tronului României.
După o idila cu poeta Elena Văcărescu, domnişoara de onoare a Reginei Elisabeta, relaţie întreruptă prin intervenţia Consiliului de Miniştrii, care a reamintit Principelui ca nici un membru al Familiei Regale nu se poate casatori decât cu Principese de origine străina, Ferdinand s-a însurat, pe data de 10 ianuarie 1893, cu Maria de Edinborough, din Familia Regală a Angliei. Împreuna au avut 6 copii, cel mai mare, botezat Carol, urmând sa devina Regele Carol al II-lea.
In 1914, Ferdinand a devenit Rege al României, la 49 de ani, depunând jurământul solemn si promiţând ca va fi 'un bun român'. In timpul războiului mondial Regele Ferdinand s-a alăturat curentului favorabil Antantei, şi, in 1916, pe 14 august, a prezidat Consiliul de Coroana in cadrul căruia a luat o hotărâre dramatică: intrarea României in război împotriva ţării sale natale, Germania. Cu tot entuziasmul romanilor, situaţia de pe câmpul de luptă nu a fost favorabila, o bună parte din teritoriul României fiind ocupat de către trupele Puterilor Centrale. Ferdinand si întregul guvern roman s-au refugiat, in noiembrie 1916, la Iaşi. Pentru Rege si Familia sa a fost o perioada extrem de grea, perioada in care toate planurile păreau sa se năruie. In plus, in 1917, murea de febra tifoida, la numai 4 ani, Principele Mircea, cel de-al şaselea copil al cuplului regal. Deşi familia sa din Germania l-a renegat, la Castelul Hohenzollernilor arborându-se steagul de doliu, Ferdinand nu şi-a pierdut speranţele. Astfel, el a refuzat sa ratifice pacea separată între Puterile Centrale şi Romania. In cele din urmă, situaţia avea sa se schimbe în cursul anului 1918, anul de naştere al României Mari. Ferdinand s-a întors triumfal la Bucureşti, in fruntea armatei sale eroice, trecând pe sub arcul de triumf, întâmpinat fiind de populaţia entuziastă.

În 1921, Ferdinand va avea bucuria sa trăiască naşterea nepotului sau, Mihai, fiul lui Carol si al Elenei. După o domnie ilustră de 13 ani, Ferdinand s-a stins la Sinaia, la numai 62 de ani, in urma unei lungi suferinţe, pricinuită de un cancer de colon. In timpul vieţii sale, Regele a văzut făurindu-se Romania Mare, a înfăptuit reforma agrara, împărţind pământ ţăranilor, căpătând pentru aceasta şi numele de 'Rege al Ţăranilor', a promulgat Constituţia din 1923, lege fundamentala liberală şi democratică. A fost înmormântat la Curtea de Argeş, alături de unchiul sau, Regele Carol I, si Regina Elisabeta, pe lespedea sa de mormânt stând scris:
'Aici odihneşte robul lui Dumnezeu Ferdinand I, Rege al României, născut la 24 august 1865, răposat la 20 iulie 1927 la castelul Pelişor. Luând cârma ţării la 11 octombrie 1914, a tras sabia la 15 august 1916 pentru dezrobirea românilor de peste vechile hotare, înfăptuind întregirea neamului şi încoronându-se la 15 octombrie 1922 la Alba Iulia ca primul Rege al tuturor românilor'
Clubul Monarhiştilor Bistriţeni
Sursa: http://www.referatele.com/Ferdinand

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5