Recviem pentru o mamă şi copilărie

Alexandru Petria

Printre scriitorii de la noi persistă încă raţionamentul păgubos de-a nu se opri, în scrieri, decisiv şi cu sinceritate, fără să apeleze la surdina ironiei sau autoironiei, asupra temelor fundamentale ale vieţii. Spaima de melodramatic şi ridicol inhibă, deşi n-ar fi cazul în prezenţa talentului, dacă ne uităm la ce şi cum se scrie în străinătate. Cu subiecte periferice n-ai să acces la esenţele umanităţii, la literatura majoră.
Vasile George Dâncu depăşeşte această prejudecată cu volumul de poezii „Universul Mama”, apărut anul trecut la „Casa de editură Max Blecher”. Autorul este şi publicist, manager cultural şi editor. A mai publicat, în 2003, „Biografia secretă”, o culegere de poeme distinsă cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Cluj.
Cu sensibilitate bărbătească, Dâncu îşi transformă drama morţii de cancer a mamei sale, Gafta, în pagini emoţionante de literatură, structurând versuri care o au centru. Poezia se potenţează mai apăsat fiindcă fostul copil de la sat nu vrea să pară altfel decât este, prin asumarea adevărului, a slăbiciunilor, „fusesem după tine la gară şi luasem autobuzul 9/ îmi era cam ruşine/ cu tine ţărancă/ luasem traista în spinare plasele în mâini/ şi mergeam repede/ cu câţiva metri înaintea ta/ să nu mă vadă cineva/ tu înţelegeai/ veneai după mine ca un căţel/ dar ca să nu te laşi nici tu strigai/ mai lasă-le jos/ dragu mamii/ că ţi-or fi grele/ c-am adus de tăte de la Runc (Viaţa ta, Copilăria mea)”. Falia dintre mama ţărancă şi fiul devenit orăşean, dintre trecut şi prezent, se umple ciudat cu poezia rezultată din construcţii epice, din coagularea amănuntelor semnificative, fără metafore sau comparaţii năucitoare.
Cele 20 de poezii ale cărţii sunt un recviem nu doar pentru mama scriitorului, ci şi pentru pierderea copilăriei din satul Runc, judeţul Bistriţa-Năsăud, a copilăriei în general. Pe această ideea a mers şi poetul Ion Mureşan, când a afirmat că „După ce am citit Universul Mama de Vasile George Dâncu, am rămas cu senzaţia copleşitoare că am asistat la un recviem cântat de un cor de copii.”
„Universul Mama” e genul de volum care nu are cum să nu te marcheze.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5