Războinici în Transilvania din epoca Avară, la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud organizează expoziția Războinici în Transilvania din epoca Avară, realizată sub egida Institutului de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca și a Muzeului Unirii din Alba Iulia. Aceasta se dorește a fi o incursiune în cultura materială a secolelor VII – VIII din Transilvania, a cărei expresie funerară a stat sub influența avarilor războinici, populație de călăreți nomazi împinsă înspre vest din regiunea lacului Baical și care își stabilesc centrul de putere în câmpia Pannoniei după anul 567 p.Chr..
Avarii au fost interesați de cucerirea Transilvaniei, deoarece doreau acces la resursele naturale din podişul transilvan, precum sarea sau metalele feroase şi neferoase, prezența lor fiind ilustrată printr-o serie de descoperiri concentrate în Banat, Crișana și pe Valea Mureșului. În Europa secolelor VII–IX, războinicii au avut un statut spe¬cial, reprezentând clasa superioară a societăţii, grup cu putere de decizie în toate componentele vieţii politice, militare, sociale şi culturale. Războinicii erau elita societăţii și influenţau definitoriu viaţa comunităţilor, sub toate aspectele ei. Piesele expuse sugerează o viziune de ansamblu asupra arma¬mentului folosit în epocă, a artefactelor utilizate de războinici şi familiile acestora, a statutului războinicului în comunitate şi a poziției lui în cadrul societății vremii.
Expoziția a cărui vernisaj va avea loc miercuri 3 decembrie ora 13 va fi deschisă în perioada decembrie 2014 – ianuarie 2015.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5