Raport senatorial - Jaful privatizării Electrica

În 16 februarie a.c., Senatul României (la propunerea Ancăi Boagiu) a delegat Comisia de Privatizare a Senatului să ancheteze modul în care ENEL a respectat clauzele din contractul de privatizare prin care a preluat Electrica Sud. Încă de la început sînt detaliate, pe ani, investiţiile anunţate de Compania ENEL la filialele sale - Enel Distribuţie Muntenia, Enel Distribuţie Banat şi Enel Distribuţie Dobrogea - şi apoi ceea ce au făcut cu adevărat. Iată mai jos, defalcat pe ani, diferenţa între promisiuni şi realizări:

Conform Raportului întocmit de Comisia de Privatizare a Senatului, nereguli sînt din plin:

1) Investiţiile despre care ENEL spune că le-ar fi făcut nu sînt cuantificabile şi, deci, nu pot fi verificate.

2) Este un haos total în ceea ce înseamnă plan de investiţii al societăţilor.

3) Nici o instituţie a statului nu urmăreşte ce se întîmplă post-privatizare.

4) Prin actul de privatizare, participaţiile statului român scad continuu, fără vreun beneficiu.

5) ENEL nu a făcut nici un fel de investiţii din banii proprii, aşa cum a promis, ci doar din banii încasaţi prin facturi de la abonaţi.

6) Nu a fost făcută nici o investiţie conform planului anunţat şi aprobat la privatizare.

7) Din banii plătiţi de abonaţi, cea mai mare parte se duc la profit şi nu la investiţii. Timpul de intervenţie la o avarie a crescut de la 24 de ore înainte de privatizare la 72 de ore acum.

8) ENEL, care controlează Adunările Generale al Acţionarilor la cele 3 societăţi, nu dă socoteală nimănui despre cum cheltuieşte banii.

9) ENEL cere ANRE majorarea tarifelor, în condiţiile în care nu a făcut investiţiile la care s-a obligat.

10) Printr-un artificiu, ENEL a vîndut spaţiile preluate în urma privatizării către ENEL Servicii Comune, dar foloseşte spaţiile stînd acolo în chirie, la un preţ de 500 de euro de persoană/an. (adică ENEL vinde ENEL şi, apoi, acelaşi ENEL stă cu chirie la ENEL).

11) Contractele societăţilor de distribuţie sînt secrete şi nu sînt comunicate şi statului român, reprezentat de Electrica, conform obligaţiilor contractuale.

12) Banii anunţaţi de ENEL ca investiţii la privatizare s-au evaporat.

13) Manevre contabile oculte prin care fonduri uriaşe au fost scoase din cele 3 societăţi.

14) S-a constatat uşurinţa cu care se dau adeverinţe de branşament la reţea, în condiţiile în care, în lipsa investiţiilor, reţelele sînt supradimensionate.

15) Modul dubios în care membrii în AGA din partea Electrica au votat alături de reprezentanţii ENEL mai multe hotărîri referitoare la banii proveniţi din dividende.

PS: Acest raport este unul intermediar (trebuia să fie definitiv), dar va fi mult periat pînă să fie dat publicităţii.Poate apare si numele unui deputat din judetul Bistrita Nasaud,expert in mangleala energetica.

Băsescu a primit premiul "Măi, animalule!"

Traian Băsescu a primit, luni seară, la Cheful Presei, premiul "Măi, animalule!", cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei

"Se acordă şi i se lipeşte pe frunte preşedintelui Traian Băsescu pentru bunele maniere cu care tratează jurnaliştii. Trebuie remarcat că, sub mandatele domniei-sale, jurnalistul a urcat constant în statut, de la cîine de pază la ţigancă împuţită, tonomat şi, în cele din urmă, găozar."

"Adică de la un animal, pe vremea lui Iliescu, la om", au motivat organizatorii de la ActiveWatch.

Şeful statului nu este singurul care a fost premiat de presă, printre "repetenţii libertăţii de exprimare" numărîndu-se primarul Craiovei, Antonie Solomon, membrul CNA Dan Grigore şi DNA Argeş. Astfel, primarul Craiovei, Antonie Solomon, a primit premiul "Solomon, primarul pildii", pentru că, "în septembrie 2009, a decretat ca locuri unice şi obligatorii pentru manifestările publice din Craiova următoarele: velodromul, o esplanadă şi curtea interioară a Primăriei".

Biroul de Presa al PRM,Bistrita Nasaud

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5