Radu Moldovan: Comisia Europeană una spune şi alta face. Nu putem lăsa Colibiţa fără canalizare

         Preşedintele Consiliului Judeţean s-a arătat foarte dezamăgit de barierele şi criteriile pe care le pun cei de la Comisia Europeană, argumentându-şi discursul avut la prezentarea studiului de fezabilite a etapei a doua a Master Planului de apă şi apă uzată în Bistriţa-Năsăud, prin riscul ca realizarea reţelei de apă şi canalizare de la Colibiţa să nu fie eligibilă. .

         „Sunt foarte nervos pe cei de la Comisia Europeană care una spun şi alta fac. Nu poţi să ieşi şi să ne spui frumos la televizor cât eşti de frumos şi cât eşti de interesat de România şi, de fapt, când trebuie să dai nişte drepturi României cauţi şapte mii de motive ca să nu le mai dai. De patru ani de zile, împreună cu Răzvan Grec şi cu Ion Şandru, înainte de a venit compania de consultanţă, ne-am întâlnit în repetate rânduri cu cei de la JASPERS, cu cei de la Autoritatea de Management să discutăm despre o soluţie pentru a proteja principala sursă de apă a judeţului Bistriţa-Năsăud, Colibiţa. Ne-am dus cu ajutorul Primăriei BistriţaBârgăului, cu ajutorul consultantului, am luat cabană de cabană, pensiune de pensiune, am ieşit cu 3000 şi ceva de locuitori ca să fie 2000 locuitori echivalenţi. Nu e bine. E turism acolo, nu sunt 2000 locuitori echivalenţi, nu finanţăm. Am zis: domnule, principala sursă de apă cu care alimentăm tot judeţul, nu trebuie s-o protejăm, să n-o poluăm? Nu-i interesează. Ca să vcedeţi cum se discută”, a declarat, iritat, preşedintele Radu Moldovan.

         Şeful administraţiei judeţene a menţionat că va căuta soluţii alături de Aquabis pentru realizarea reţelei de canalizare. „Nu putem să facem infrastructură, de apă şi canal într-un judeţ şi să lăsăm Colibiţa fără canalizare. Dacă ăia de la Uniunea Europeană nu sunt interesaţi să protejeze principala sursă de apă a judeţului, vom găsi noi soluţii, la nivelul judeţului. Din păcate nu sunt parteneri oneşti şi nu am nicio rezervă să o spun. Una spun, alta fac”, a adăugat Radu Moldovan.

         În context, acesta a punctat faptul că trăieşte cu speranţa că România va avea, cândva, un preşedinte de ţară care va cere respectarea drepturilor României celor cu care suntem în partaneriat. „Atunci când se desfăşoară un Consiliu European, unde şefii de stat şi de Guvern iau decizii, al nostru se mai măcăne câte ceva pe acolo şi să spună că dacă avem un parteneriat, să fie respectat. Ţăranul român să fie tratat ca ţăranul francez, spaniol sau german, nu ca unul de mâna a patra. Nu ne tratează în mod corect”, a explicat preşedintele CJ.

         Radu Moldovan a mai spus că, dacă ar exista timp fizic, în acest exerciţiu financiar, ar lua în calcul să se adreseze forurilor de justiţie europene pentru „a se bate pe legislaţie şi directive europene”.

         De altfel, pentru că la Colibiţa urmează să fie reabilitat tronsonul de drum judeţean DJ 172D, Poarta Transilvaniei, operatorul Aquabis a început deja o serie de investiţii din fonduri proprii pentru reţele mari de apă şi canal, estimate la peste jumătate milion de euro. Dacă investiţiile în reţeaua de apă şi canalizare de la Colibiţa nu vor fi considerate eligibile prin prisma numărului de locuitori, atunci autorităţile judeţene şi Aquabis vor trebui să găsească o altă sursă de finanţare, fiind vorba de aproximativ 6 milioane euro.

Comentarii

28/05/18 13:09
Iovan

Cine i-a cerut parerea acestui monument de coruptie??!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5