Rădăcini împrumutate

Provincial oarecum pierdut în imensa oferta culturală a Bucureştiului, mi-a atras atenţia zilele acestea o carte primita de la mo cunoştinţă din zona Harghitei: „Rădăcini împrumutate”, editura Karuna Bistriţa, 2009, scrisă de Menuţ Maximinian. Curios din fire am apelat la serviciile internetului spre a afla cine este autorul şi am rămas impresionat de bogata sa carte de vizită-jurnalist, scriitor, etnolog, într-un cuvânt un om preocupat de cultură.

Cum n-am fost familiarizat cu scrisul domniei sale, am lecturat cu luare aminte filele cărţii străduindu-mă să pătrund în spatele fiecărui pasaj legat de evenimentele aşezământului românesc pentru copii sărmani şi orfani pierdut în pământul Româneiei, dar o bucată de pământ românesc cotropită pe nedrept de o mentalitate ungurească nepermis de tolerată de autorităţile române care închid ochii la abuzurile unor cetăţeni români dar de etnie maghiară care se cred stăpâni pe ce nu este al lor.

M-am cutremurat de cele ce am arflat din această carte şi o recomand călduros tuturor celor care vor să afle adevărul despre situaţia românilor oprimaţi în ţinuturile româneşti nepermis de controlate de elemente ungureşti care nu înţeleg că buna convieţuire ar trebui să guverneze relaţiile dintre oameni indiferent de naţionalitate şi nu înţeleg că deşi sunt mulţi într-un loc o minoritate tot minoritate rămâne, iar maghiarii din România sunt doar o minoritate nicidecum o naţiune. Dintr-un colţ de memorie mi-am adus aminte că într-o dimineaţă de duminică am văzut la prestigioasa emisiune „Parte de carte” a reputatului realizator Tv Cristian Tabără de la Televiziunea Naţională prezentarea volumului „Rădăcini împrumutate” şi am trăit un sentiment de bucurie când mi-am dat seama că am în mână o carte de valoare. Specialitatea mea este mai puţin orientată spre critica literară însă ca simplu cititor cu o pregătire profesională înaltă îmi permit să emit anumite considerente, desigur apreciative pe acest subiect al beletriticii în general. Încă o dată recomand călduros şi din inimă cartea „Rădăcini împrumutate” a autorului Menuţ Maximinian din Bistriţa pentru că este o reală cercetare şi un imbold pentru cei care îşi încearcă pana pe acest domeniu al culturii scrise care dezvăluie adevăruri dureroase.

Prof. Dr. Eugen Precup

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5