Punţi culturale între Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi Centrul de Documentare şi Informare al Autoguvernării p

Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud a fost invitat de onoare la Zilele culturale ale românilor din Ungaria, unde au participat comunităţile românilor din Ungaria, reprezentanţii acestora, personalităţi culturale, politice şi administrative. Programul amplu ce s-a derulat atât la sediul Centrului de Documentare şi Informare al Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, cât şi la Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu”, a cuprins dezbateri şi programe culturale foarte bine puse la punct de organizatori. Pe scena liceului au evoluat corul Pro Musica din Giula, echipa de păstrare a tradiţiilor românilor din Ungaria, corul Armonia din Apateu, echipa naţionalităţilor de dansuri populare Csaba din Bekescsaba, Şcoala de Artă Kalaris din Ketegyhaza, corul de cameră Coral din Battonya. Echipa de păstrare a tradiţiilor din Aletea, echipa de dansuri şi păstrarea tradiţiilor din Chitighaz, grupul dansatorilor români din Pocei şi, de asemenea, invitaţii din Făget.

Spectacolul oferit de ansamblul Păuniţa din Sângeorz-Băi, director Florin Hodoroga, şi de taraful tradiţional din oraşul staţiune a cucerit inimile românilor şi maghiarilor prezenţi la manifestări, motiv pentru care au primit şi o diplomă din partea organizatorilor. Un punct aparte l-a constituit recitalul de zile mari al sopranei Cristina Stăuceanu şi al pianistului Cristian Lepădatu, membri ai grupului Pro Opera şi profesori la Liceul de Muzică Bistriţa.

La manifestări au fost prezenţi preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria - Traian Cresta, consulul general Ioan Fodoreanu, viceconsulul de la Szeged – Răzvan Paul Ciolcă, preasfinţitul Siluan – episcop al Bisericii Ortodoxe Române din Ungaria. Pentru buna desfăşurare a acţiunilor de mare amploare merită felicitări Eva Ruja Banyai – director al CDIAŢR Ungaria şi Juhasz Tibor – director al Oficiului Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria.

Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud a avut şi o întâlnire prin redactorii Revistei Ilustrate cu redacţia publicaţiei Cronica a românilor din Ungaria. Publicaţia bilunară, Cronica, găzduieşte, în paginile sale, un amplu material despre festivalul „Fire de tort” care a avut loc la Bistriţa, cu participarea inedită a referenţilor de la Centrul de Documentare şi Informare al Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria. În centrul acţiunilor s-a aflat lansarea antologiei Punţi care oglindeşte relaţiile de bună colaborare dintre Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi Centrul de Documentare şi Informare al Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria. Cartea, apărută sub sigla editurilor Eikon şi Arcade, cuprinde materiale semnate de Ioan Pintea, Eva Ruja Banyai, Dalma Szekely, Gyurus Pătcaş, Adriana Cosma, Mihai Cserhati, Raluca Curcan, Cornel Cotuţiu. Iată că, de acum, colaborarea dintre cele două instituţii culturale va rămâne în istorie şi prin intermediul acestui volum, care oglindeşte toate acţiunile desfăşurate în colaborare. Pe viitor, relaţia dintre cele două instituţii va fi intensificată prin şi mai multe acţiuni derulate în colaborare.

Delegaţia CJC a făcut un dar Episcopiei Române din Ungaria, constând din cărţi şi reviste româneşti, editate de Centru, de care să se bucure toţi credincioşii din această zonă. De asemenea, consulul de la Giula, Ioan Fodoreanu, doreşte colaborarea cu instituţia bistriţeană pentru viitoarea acţiune culturală dedicată lui Liviu Rebreanu. Preotul şi scriitorul Ioan Pintea a stabilit că P.S. Siluan iniţierea unei manifestări culturale la Bistriţa pentru anul viitor, când preasfinţia sa Siluan va fi prezent, la invitaţia CJC, la lansarea volumului Punţi şi la vernisarea unei expoziţii de icoane pe sticlă a pictorilor români din Ungaria.

Delegaţia Centrului Judeţean pentru Cultură, condusă de Ioan Pintea, şef Serviciu CJC, a cuprins referenţii Ioan Simionca, Dalma Szekely, Anca Rad şi Adrian Fabi.

Pentru această punte culturală dintre Bistriţa şi Giula, construită prin grija celor două instituţii profesioniste, nu putem scrie decât cuvinte la superlativ având sentimentul că suntem părtaşi la un întreg şirag de întâlniri rodnice care scot la lumină dialogul aparte, cu conţinut românesc, naţional, care de câţiva ani, se derulează între Bistriţa şi Giula.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5