Proprietarii de câini şi pisici, obligaţi să-şi vaccineze anual animalele împotriva rabiei (turbării)

Proprietarii animalelor de companie au obligația de a se prezenta cu animalele și a solicita vaccinarea antirabică anuală a câinilor și pisicilor la cabinetele medicale veterinare organizate în condițiile legii sau de a răspunde prin prezență în cazul în care sunt anunțați de către acestea cu privire la desfășurarea acțiunii sub formă de campanie anunţă Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa – Năsăud, prin intermediul unui comunicat de presă.

Începând cu anul 2014, legislația prevede că proprietarii câinilor au obligația să solicite medicilor veterinari identificarea prin microcipare și înregistrarea animalelor în registrul electronic național de evidență a câinilor cu stăpân (RECS), costurile aferente fiind suportate exclusiv de către deținător. De asemenea, deținătorii câinilor aparţinând rasei comune sunt obligați să solicite medicilor veterinari și sterilizarea acestor animale. Costurile aferente vor fi suportate exclusiv de către proprietari.

“Medicii veterinari au obligația de a vaccina antirabic câinii cu stăpân doar după identificarea prin microcipare a acestora, costurile aferente vaccinării fiind suportate de către stat. Pisicile se vaccinează în aceleași condiții, doar că identificarea nu este obligatorie doar în situația în care acestea urmează să fie transportate în alte țări. Nerespectarea prevederilor legale amintite în prezentul comunicat se sancționează, după caz, cu amendă de la 2.000 la 5.000 lei”, se arată în comunicatul DSVSA BN.

Comentarii

12/11/15 13:57
CETATEAN DE Cluj

Da... si cei care n-au stapan, cine-i prinde, ii microcipeaza si-i vaccidenaza , ca aia sunt "problema" si aia raspandesc tot felul de microbi, boli si molime , nu cei " cu stapan " ?
Ar trebui data o lege, ca toti cainii telelei, heberei si fara stapan, sau cu stapan dar abandonati pe domeniile publice sau particulare, sa fie identificati si transferati in proprietatea primariilor teritoriale respective, iar administrarea si paza juidica a lor, sa fie efectuata "fortat" de catre societatile civile de protectie a animalelor, in solidar cu primariile respective .
Duceti o campanie, pana la capat daca tot ati initiat-o !
De ce numai cei care detin astfel de animale in mod legal , au astfel de OBLIGATII ? De ce actionam si-i "punem la punct" ... numai pe cei "cuminti, sanatosi si curati " si pe "jegosii societatii" BA ?!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5