Proiecte noi pentru cultura judeţului

Sala de şedinţe a Consiliului Judeţean a găzduit prezentarea raportul de activitate pe anul 2010 al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi agenda pentru anul cultural 2011. Din Raportul prezentat de fostul director interimar al CJC, Ioan Simionca, reiese că anul trecut instituţia a susţinut 250 spectacole, si 46 de spectacole au fost cu contribuţia ansamblului profesionist „Dor Românesc”. Dintre ansamblurile care s-au remarcat printr-o activitate deosebită sunt menţionate „Păuniţa” Sângeorz Băi – 31 spectacole, „Balada” – 21, „Someşul” Beclean – 18, „Doiniţa” de la Cercul Militar – 8. Centrul Judeţean s-a bucurat de o colaborare bună cu muzica militară, precum şi cu Liceul de muzică „Tudor Jarda”. Grupul „Pro Opera” al CJC, coordonat de Cristina Bălan, a susţinut 18 micro-concerte. În acelaşi timp, au fost invitate în judeţul nostru ansambluri din şase judeţe. În 2010, CJC s-a bucurat de sprijinul celor doi protopopi ortodocşi - Ioan Dâmbu şi Alexandru Vidican -, precum şi a primarilor şi a consiliilor locale. Tot anul trecut a avut loc prima ediţie a Colocviului Naţional de Artă Fotografică, precum şi inaugurarea sălii de expoziţii „Art Galeria” de pe pietonalul bistriţean.

Directorul Centrului Judeţean pentru Cultură, Florin Vasile Şomlea, a prezentat programul anului 2011, care are alocat de la bugetul judeţean 2,7 milioane lei, din care 2,39 milioane lei pentru secţiunea funcţionare şi 310.000 lei pentru secţiunea dezvoltare. În acelaşi timp, 760.000 lei sunt pentru activităţile culturale, suma fiind cu 16% mai mare decât anul trecut. Programul a debutat în luna ianuarie printr-un spectacol inedit care a marcat, pe 24 ianuarie, Unirea cea Mică, invitat special fiind artista Veta Biriş. Tot din agenda lunii ianuarie amintim Gala premiilor SSBN şi Vergelul agrieşel.

În luna februarie, coregraful judeţului, Ioan Simionca, a susţinut un simpozion sub genericul „Arta jocului popular”, această lună fiind dedicată şi Educaţiei Permanente. Dintre acţiunile lunii martie amintim „Sărbătoarea Fărşangului” – Ţigău, spectacolul „Cântec pentru mama”, pe 14 martie vernisajul expoziţiei „Simfonia grădinii” – Oniţa Mureşan, pe 25 martie – finala concursului „Zestrea satului”. Tot în martie are loc concursul interjudeţean de fotografie etnografică, precum şi primul concert dintr-o stagiune de muzică clasică, în colaborare cu Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. „Pe plaiuri bistriţene” este genericul sub care ansamblul profesionist „Dor Românesc” va susţine spectacole în mai multe centre culturale, amintind aici Clujul, Sibiul, Braşovul, Târgu-Mureş, Alba Iulia etc.

În luna aprilie vor fi continuate acţiunile culturale cu românii de la Gyula. Pe plan judeţean, CJC va sprijini Ostermarkt, „Craii de la Mocod” – 17 aprilie, participarea la Zilele revistei „Convorbiri literare” Iaşi. Susţinerea simpozionului „Academicienii Năsăudului”, în colaborare cu Academia Română - 20 aprilie, simpozionul „Jocuri specifice zonei de Câmpie”, sesiunea anuală în domeniul etnografic, Zilele Revistei Ilustrate – 27 aprilie, „Să ne cunoaştem scriitorii” – SS BN – 28 aprilie, „Comori străbune” – 30 aprilie.

Luna mai aduce „măsura oilor” Valea Ilvelor, pe 5 mai Marcel Lupşe şi Maxim Dumitraş vor participa la Kassel în Germania cu o expoziţie. Între 3 şi 7 mai va avea loc a doua ediţie a Festivalului Naţional „Valeria Peter Predescu”, cu transmisiune de către una dintre cele mai apreciate televiziuni naţionale. Pe 10 mai este vernisată expoziţia lui David Croitoru, în perioada 13-15 mai este susţinut simpozionul „Medicină. Cultură. Spiritualitate” a doctorului Mircea Gelu Buta. Pe 15 mai suntem invitaţi la „Alaiul nunţilor de pe Bârgău”, iar pe 19 mai, într-un amplu spectacol televizat vor fi marcaţi 15 ani de activitate a ansamblului profesionist „Dor Românesc”, înfiinţat de artiştii Ştefan Cigu, Matilda Pascal Cojocăriţa şi Alexandru Pugna. Pe 21 mai ne întâlnim, la Lechinţa, pe 22 la „Laleaua pestriţă” la Pădurea Orheiului, şi tot atunci are loc Maialul bistriţean” la Pădurea Schulerwald. Scriitorii bistriţeni vor participa la zilele revistei „Familia” din Oradea, tot atunci se va derula reuniunea corală „Tudor Jarda” Năsăud, „Hora Someşeană” de la Sângeorz-Băi, comemorarea scriitorului şi muzicologului David Pop la Bistriţa şi Măgura Ilvei – 17 mai; „Înstruţatul boului” la Figa, Tăure şi Căian; concursul interjudeţean de film etnografic – 19 mai; „Festivalul rapsozilor la poale de Ţibleş” – Târlişua; Zilele Operei – Bistriţa Bârgăului, Bistriţa – 25-26 mai, sărbătorile „La Izvorul” şi „Cu strămoşii la Gureţe”.

În luna iunie are loc festivalul „De Ispas la Năsăud”, simpozionul Văii Bârgăului, ajuns la a 40-a ediţie – 4 iunie, sărbătoarea de la Posmuş – 5 iunie, întâlnirea căluşarilor la Budacu de Sus la aceeaşi dată; festivalul scriitorilor „Fire de tort” la Sângeorz-Băi şi Şanţ – 8-9 iunie; manifestarea „Interculturalitate. Spaţiu românesc”, care va aduna pe aceeaşi scenă etnii din mai multe zone ale ţării; comemorarea lui Radu Săplăcan la Braniştea – 23 iunie; Sânzienele la Maieru – 24 iunie; ediţia a II-a a festivalului de jazz Sângeorz-Băi – 24-25 iunie; Festivalul fanfarelor – 25-26 iunie, Rodna; expoziţia de pictură şi ceramică Petru Maxim – 25 iunie; tradiţiile culturale din mocănime – Sebiş, 26 iunie; tabăra de creaţie literară de la Bistriţa – 28 iunie; Festivalul de la Rebra – 29 iunie.

În luna iulie ne întâlnim, la Silivaşu de Câmpie – 3 iulie, şi tot atunci la Maialul cireşelor de la Cireşoaia şi Măluţ. Tabăra de creaţie româno-germană are loc în 6-7 iulie; Festivalul portului şi cântului de la Sângeorz-Băi – 10 iulie, Festivalul de poezie „Veronica Micle” de la Năsăud – 12 iulie. Tot în iulie vor fi sprijinite Zilele Becleanului şi Sărbătoarea cununii grâului de la Salva. Începând din acest an va fi demarat un concert bianual de muzică clasică, care va fi promovat la nivel naţional, cel mai probabil pe TVR Cultural. Pe 17 iulie are loc Sărbătoarea meşteşugurilor la Tonciu, pe 23 iulie Viesen-Fest Teaca; în 23-24 iulie Zilele „Florian Porcius”, pe 24 iulie sărbătoarea de la Urmeniş, iar între 24-30 iulie are loc cursul de vară la flaut şi clarinet.

În luna august, în zilele de 6-7, este Festivalul „Regele Brazilor” de la Prundu Bârgăului, pe 14 august Festivalul „Sub Dealul Secăturii” la Agrieş, pe 15 august Festivalul „Ioan Sabadâş” la Telciu. În 21 august ne întâlnim, la Budeşti şi la Cetatea Ciceului, pe 28 la simpozionul „Remenyik Sandor” la Valea Vinului.

În luna septembrie, pe data de 4, este Jocul bătrânesc de la Milaş şi „Rapsodia trişcaşilor” de la Leşu. Popasul ţapinarilor de la Tureac, comemorarea protopopului Grigore Pletosu – 15 septembrie; Zilele culturii maghiare – Rodna, 17-18; şi la aceleaşi date un amplu târg al meşteşugarilor la Bistriţa, sunt alte repere ale acestei luni. Pe 20-21 septembrie au loc Zilele „George Coşbuc”, urmate apoi de festivalul de muzică folk, Drumul cânepii – de la cules la tors – Agrieş.

Între 7şi 11 octombrie are loc, la Agrieş, ediţia a III-a a Taberei de sculptură, urmată de festivalul naţional „Pană de păun”, de concertul religios de la Biserica Greco-Catolică Rodna; Festivalul maghiar de la Viţa şi Festivalul naţional al romanţelor.

În luna noiembrie, pe data de 3, se derulează zilele revistei „Mişcarea literară”; pe 11 noiembrie Salonul naţional de pictură; pe 17 noiembrie Simpozionul „Jocuri de pe Valea Someşului, a Ilvelor şi a Bârgăului”; precum şi manifestarea „de lăsatul secului” la Prundu Bârgăului, Zilele Liviu Rebreanu, din 25-26 noiembrie, se vor derula cu participarea TVR Cultural.

Luna decembrie debutează în forţă cu un spectacol maraton dedicat Zilei Naţionale, la care vor fi aduşi artişti consacraţi ai României. Manifestările tradiţionale, precum concertul de colinde şi cântece străbune sau concertul din biserici „Vin colindătorii” vor rămâne şi în acest an. Ultima manifestare programat înainte de Crăciun este pe 20 decembrie, la Castelul de la Arcalia, unde vor fi colindate oficialităţile judeţului. Anul se va încheia pe 27 decembrie cu concertul de colinde de pe Valea Ilvelor.

Un an bogat în care, deşi trecem prin criză, activităţile culturale sunt susţinute, în continuare, de către conducerea judeţului, reprezentată la bilanţ de vicepreşedintele Mihai Bumbu.

Manifestările s-au încheiat cu întâlnirile de lucru trimestriale în contextul Educaţiei Permanente, cu participarea primarilor, directorilor şi referenţilor de specialitate din cadrul aşezămintelor de cultură din judeţ. Centrul Judeţean a acordat Diplome de onoare pentru rezultatele obţinute în activitatea culturală, promovarea şi etalarea valorilor artistice din judeţ pe parcursul anului 2010 mai multor animatori culturali.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5