În ajutorul cetățeanului

Profilul celui certat cu legea

TULBURAREA LINIȘTII LOCUITORILOR (IV)

(pamflet)

Vârsta: în general, între 18 și 30 de ani.
Starea civilă: burlac; cel căsătorit acționează, de obicei, sub impulsul unor frustrări acumulate, dar nu continuu, ci cu intermitențe.
Studii: între 0 și 8 clase (unele repetate); este submediocru, se hrănește cu fapte senzaționale de pe facebook, ține neapărat să i se acorde și lui atenție, să fie socotit în comunitate „om de haznă” (atenție, nu de hazna cu accent pe ultimul a!); are două-trei sintagme, învățate pe de rost, pe care le folosește pentru intimidare și impresionare („ehe, cine aș fi ajuns eu, dacă aveam condiții?!” este una dintre frazele sale preferate), dar asta nu-l scoate din rândul căcănarilor fuduli când apelează la insulte și amenințări; în fond, rămâne un bidon gol, și acela spart.
Locul de muncă: cel mult ziler; de obicei, primește AJUTOR SOCIAL sau este întreținut de părinți sau de bunici chiar și după ce îi cresc tuleiele; atributul cel mai potrivit: PARAZIT. Neavând un loc de muncă, nu plătește amenzile, le râde în față autorităților și-și continuă „melomania” sfidătoare la orice oră din zi și noapte.
Vicii: fumatul, drinkălitul; îi place să impresioneze, să braveze, cu alte cuvinte să se dea rotund (ca un cocoșel) în fața amicilor și „pițipoancelor” pentru faptele sale „vitejești”; „vedeți cine mi-s eu?” își spune bățos de parcă ar avea o coadă de mătură în tur. Limbajul suburban, proferarea de injurii și cuvinte triviale sunt folosite ori de câte ori i se ivește ocazia.
Este viclean, în fața autorităților invocă motive care să stârnească compasiune: „Vreau să-mi întemeiez și eu o familie…” rostește umil, cu ochii înlăcrimați, dar, după plecarea lor, își continuă obiceiul. În mintea lui, cât o nucă, crede că este un neînțeles, numai el are dreptate, numai el este atotștiutorul, ceilalți sunt niște ignoranți. Te provoacă să-i răspunzi cu aceeași monedă, acceptă să-l scuturi, să-i rupi o mână ori un picior, să-l „albestrești” ca să te poată da în judecată să scoată ceva bani, să aibă de țigări și băutură măcar pe câteva săptămâni. De virtuți nu poate fi vorba, de vreme ce n-are bun-simț și este lipsit de caracter.
O categorie aparte o formează cei căsătoriți, puțin mai școliți, care acționează fără scrupule, fără să țină cont de liniștea vecinilor, când este vorba de bani, de câștiguri cât de cât grase.
Recomandări: muncă în folosul comunității, iar dacă va continua cu același comportament, trebuie internat într-un spital de boli mintale.

Icu Crăciun
Membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

P. S. Acest profil poate fi îmbunătățit, completat.

Comentarii

20/05/20 11:26
cititor de Bistrita

Bravo ! Exact asta-i actualmente " boborul " roman ! ( Tot... pamflet ... ) Aici ne-au adus politrucii nostri care l-au succedat pe Ceausescu !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5