Profesorul bârgăuan Albu Matei, la 100 de ani

Este o ştire senzaţională atunci când citeşti despre oameni care ating şi depăşesc o vârstă centenară, realizată mai ales în trecut, când era mai multă credinţă şi lipsă de poluare, dar şi în prezent, când numărul acestor semeni longevivi depăşesc milionul, numai în România trăind, în acest an, peste 450 de centenari, dintre care mulţi în judeţul nostru şi în satele bârgăuane.
O ştire recentă dintr-o gazetă mai veche, se referă la un român care a trăit 148 de ani, un ţăran vânjos, dintr-un sat de lângă Cluj, a cărui viaţă a dovedit prin acte recordul românesc de longevitate. Îl chema Maftei, aşa după cum a fost şi bârgăuanul nostru longeviv, Matei Albu, botezat în actele bisericii din Prundu Bârgăului, şi cred că nu întâmplător, pe numele bunicului său, Albu Maftei al lui Simion, născut în aceeaşi zi de 18 mai, în anul 1836. , 18 mai 2013, dascălul bârgăuan va împlini 100 de ani.
În judeţul nostru, ca să dăm doar un exemplu recent, profesorul Alexandru Nicula, originar din Târlişua, a primit, în 16 februarie 2013, la împlinirea vârstei de 100 de ani, Titlul de Cetăţean de Onoare al comunei natale. Acest fapt ne reaminteşte că la Prundu Bârgăului, primul Cetăţean de Onoare al comunei, declarat după 1989, în baza propunerii Baronului Alexandru Misiuga, la rândul său Cetăţean de Onoare al Bistriţei şi un mare iubitor al Bârgaielor, stins din viaţă la venerabila vârstă de 85 de ani, este profesorul Albu Matei, cel care va împlini mâine, în 18 mai 2013, un centenar de viaţă.
Printre bârgăuanii care au împlinit şi depăşit, în ultima vreme, un centenar de viaţă, amintim pe următorii: Maria Rău, Constantin Parasca, din Rusu Bârgăului, Maria Ciungan (101 ani), Simion Popandron (102 ani), Andrei Coşofreţ (103 ani), şi Albu Crăciun, născut de Crăciun în 1912, dar înregistrat pe 1 ianuarie 1913, din Bistriţa Bârgăului, care a împlinit în acest an vârsta de 100 de ani, urmând a fi sărbătorit de primărie şi consiliul local, în casa lui de la Brazii Buni, în Pusta Bistricioarei.
Sărbătoritul de mâine, profesorul Albu Matei, născut în 18 mai 1913 într-o străveche familie de grăniceri, cu rădăcini adânci la Prundu Bârgăului, a avut o viaţă zbuciumată, trăind evenimentele triste ale războiului, silit să se refugieze, împreună cu soţia sa Nina, apoi să lupte, pe ambele fronturi, în ultimul război mondial. Activitatea sa de bază a fost, pe întreaga lui viaţă, dedicată cu ardoare învăţământului, atât ca învăţător, profesor, director şi director adjunct al şcolii din Prundu Bârgăului, până la pensionarea sa, în anul 1975, dar şi după aceea, activând pe tărâm cultural şi obştesc.
Pentru meritele sale, deosebite, dedicate comunităţii, profesorul Albu Matei a primit numeroase distincţii, medalii, diplome şi felicitări, iar la împlinirea unui secol de viaţă, cei care l-au cunoscut, iubit şi apreciat, şi-au înmănunchiat amintirile şi gândurile lor aniversare, într-un volum întitulat „Un secol de viaţă”.
Volumul cuprinde mai mult decât nişte simple interviuri, datele incluse prezentând informaţii despre membrii de familie, amintiri ale unor întâmplări trăite, gânduri spontane şi sincere felicitări, articole din presă, copii după acte personale, adeverinţe, brevete, medalii, diplome şi fotografii, adevărate documente, adunate prin grija familiei, colegilor, foştilor elevi şi prieteni, toate închegate într-o carte scrisă de contemporanii săi.
La ora 11, la Liceul „Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului, dascălul bârgăuan Albu Matei va fi sărbătorit de către cei care l-au cunoscut şi apreciat, fiind aşteptată şi cartea „Un secol de viaţă”, să iasă de sub tiparul editurii clujene Eikon.
La centenarul trăit, aducem omagiile cuvenite şi dorim La mulţi ani, cu sănătate şi bucurii, profesorului Albu Matei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5