Prof.dr. Andrei Marga, precizări în legătură cu înființarea Universității “Liviu Rebreanu” din Bistrița: Este descalificant să se gândească doar în termeni de funcții!

Prof.dr.Andrei Marga

În baza intenției autorităților locale din municipiul Bistrița și județul Bistrița-Năsăud, un grup de universitari și personalități ale vieții publice și culturale din țară, având origini bistrițene, a exprimat sprijinul pentru proiectul înființării Universității “Liviu Rebreanu” din Bistrița și a trecut la elaborarea lui..
O universitate publică nu se organizează după mofturile unor persoane, ci într-un proces deschis, conform legislației. De aceea, în vederea elaborării proiectului s-a deschis lista celor care vor să susțină elaborarea proiectului și realizarea acestuia, iar lista este, așa cum s-a anunțat în mod repetat, continuu deschisă. Cine dorește se poate atașa Grupului de inițiativă și proiectare.
Din nefericire, în spațiul public adversarii proiectului – persoane din instituții ce se simt concuratesau pur și simplu răuvoitori – distribuie informații false despre organizarea proiectului. Trebuie precizat din capul locului, deși este fapt de înțelegere elementară, că nimeni dintre cei care s-au înscris în Grupul de inițiativă și proiectare nu capătă vreo funcție pentru aceasta și nici nu a exprimat vreo dorință. Este descalificant să se gândească doar în termeni de funcții! Ca în orice instituție publică, conform proiectului Universității “Liviu Rebreanu” din Bistrița, funcțiile și posturile se ocupă fără abatere prin concurs public și conform legislației. Nici un interesat nu este privilegiat.
Mai importantă decât vorbăria fără noimă despre persoane este acum recunoașterea importanței proiectului și a adecvării și utilității lui. Facem câteva precizări în acest sens.
Municipiul Bistrița și județul Bistrița Năsăud înregistrează o dezvoltare intensă și cuprinzătoare – industrial, în agricultură și valorificarea produselor agricole, zootehnie, silvicultură, educație, cultură, sănătate și sport – care este competitivă și de natură să facă posibilă crearea unui nou nivel al studiilor și pregătirii personalului specializat de care este nevoie – cel al Universității din Bistrița. Nivelul atins ca urmare a inițiativelor din 1997 și din 2002 este de departe insuficient. La orice analiză lucidă, este limpede că profilarea mai departe și competitivitatea municipiului și zonei, în spațiul național și european, reclamă înființarea Universității “Liviu Rebreanu” la Bistrița.
Premisele istorice, culturale, științifice, educaționale, precum și premisele de natură economică și infrastructurală, întrunite la Bistrița permit astăzi înființarea unei Universități competitive.
Este adevărat că România actuală are multe universități, dar, așa cum arată lucrurile în ultimii ani, are și o evidentă lipsă de rezultate în a scoate sistemul universitar existent dintr-o criză extinsă și profundă.
Pe lângă faptul că universitățile existente se imită păgubos una pe alta, în acest sistem se petrec în ultimii ani fenomene grave, semnalate în discuția publică, precum: neputința de a întreține cu idei și proiecte specializate dezvoltarea țării; scăderea calității absolvenților; reducerea valorii vârfurilor profesorale; comercializarea de lucrări și extinderea plagiatului; nepotism pe scară fără precedent în istoria modernă a țării; emigrarea absolvenților de liceu aflați în căutarea unor șanse mai bune de studiu; stagnarea inovației universitare; mimarea adaptării la lumea actuală; izolarea efectivă în raport cu dinamica internațională; nemulțumirile sporite ale populației cu privire la starea universităților.
Este nerealistă subestimarea acestor fenomene. Nu se întrevede o șansă de a scoate universitățile românești din criză. În acest context, singura soluție viabilă include aducerea unor universități pe baze sănătoase și crearea de noi universități competitive.
Odată cu înființarea Universității din Bistrița nu este vorba de o universitate care să imite ceea ce fac universitățile existente, ci de o universitate care să fie o veritabilă locomotivă a dezvoltării regionale și naționale. O universitate care să fie înainte de toate utilă în raport cu nevoile de dezvoltare ale regiunii și ale țării.
Bistrița dispune de fundalul cultural și științific datorat unei tradiții relevante. În fond, este județul din care s-au ridicat Andrei Mureșanu, George Coșbuc, Liviu Rebreanu, Grigore C. Moisil, Nicolae Bălan, Iuliu Hosu, Tudor Drăganu și numeroase alte vârfuri în cultura națională. Județul din jurul municipiului Bistrița a dat, proporțional, cei mai mulți intelectuali cu adevărat de vârf în istoria țării, dintre județe.
Bistrița nu este deloc, sub orice aspect care contează în amplasarea unei Universități, sub nivelul multora dintre orașele universitare actuale din România.Bistrița dispune de fondul de carte (biblioteci și arhive), de infrastructura didactică, de infrastructura de practică, de bazele sportive și de restul componentelor indispensabile unei universități.
Bistrița este atrăgătoare pentru cooperări internaționale prin tradiție, prin personalități care pot fi implicate și potențial de dezvoltare academică. Așa cum arată lucrurile în clipa de față, se poate asigura, de la început, sprijinul unor autorități universitare din SUA, Italia, Franța, Germania pentru a organiza Universitatea din Bistrița.
În sinteză, ce ar putea aduce nou Universitatea din Bistrița în raport cu cele existente în țară? Este vorba de cel puțin cinci realizări, ce pot fi anticipate în mod realist:
a) o listă a specializărilor adusă la zi în raport cu nevoile dezvoltării;
b) selecția meritocratică a personalului didactic și nedidactic;
c) organizări și management de ultimă oră, mai eficace;
d) un profil universitar orientat spre inovație și creație;
e) punerea în mișcare la un nivel nou a energiilor și talentelor din regiune și din țară.
Soarta proiectului Universității „Liviu Rebreanu” din Bistrița este în mâna autorităților locale, a forțelor economice, sociale și culturale din Bistrița-Năsăud, a numeroșilor bistrițeni din țară și din afara țării. Bistrițenii hotărăsc înființarea și vor avea meritul ei!
Pe măsura înaintării proiectului Universității „Liviu Rebreanu” din Bistrița se vor comunica pașii ce se întreprind într-un proces competent și matur, de larg interes public.
Prof.dr.Andrei Marga

Comentarii

14/06/17 14:39
Vizitator

”Existenta unui popor nu se discuta, ci se afirma”. Parafrazand geniala fraza rostita in mai,1894 de catre memorandistul Dr. Ioan Ratiu, in fata tribunalulului intrunit in sala Sala Redutei din Cluj, prezidat de baronul Szentkereszty Zsigmont, am putea spune ca existenta unei universitati nu se discuta, ci se afirma. Din pacate la noi se discuta prea mult si se face prea putin. Nu de o universitate autonoma si fara perspective e nevoie la Bistrita. Solutia cea mai eficienta este construirea unui campus universitar modern la Bistrita care sa uneasca laolalta Extensiile Universitare imprastiate in prezent prin tot orasul in spatii improvizate, fapt pentru care, influenta vietii studentesti la nivelul locuitorilor orasului este practic inexistenta. Cu toate astea, autoritatile locale au discutat foarte mult ca impreuna cu universitatile-mama sa creeze un campus universitar modern cu spatii de invatamant prevazute cu sali de curs si laboratoare, camine studentesti, cantina, biblioteca, sala de sport, terenuri de sport, parcuri cu alei, etc care sa aduca impreuna toate extensiile universitare prezente la Bistrita, nu s-a facut nimic pana acum.Un astfel de Campus Universitar ar putea sa includa si cladiri de laboratoare cu spatii functionale pentru activitate de cercetare organizata la standarde internationale. Toate acestea ar fi de natura sa creeze un climat academic si o mai buna stabilitate a invatamantului universitar la Bistrita. Asadar, nu o noua universitate obscura este prioritatea pentru Bistrita. Universitatea Babeș-Bolyai(UBB) din Cluj, este una din cele mai bune universitati din Romania si care se clasifica intre primele 100 universitati din lume. De aceea, autoritatile trebuie sa sprijine extensiie UBB si UTCN prin construirea unui campus universitar modern. Extensia UBB de la Bistrita ar putea fi dezvoltata prin infiintarea unei facultati de biologie, avand in vedere ca in 2014 Universitatea Babeș-Bolyai(UBB) a câștigat definitiv și irevocabil în instanță castelul Bethlen Arcalia din județul Bistrița-Năsăud din satul cu același nume, comuna Șieu-Măgheruș, impreuna cu parcul dendrologic in suprafata de 16,5 ha (cu cca 150 de specii botanice autohtone şi exotice) , unde inca din 1963, timp de trei decenii a functionat Centrul de Cercetari Biologice. Prin urmare, acum ar putea fi reanfiintat Centrul de Cercetari Biologice, constituind în acelaşi timp o bază pentru practică a studenţilor unei viitoare facultati de biologie a extensiei UBB Bistrita.

14/06/17 15:03
vizitator

Marga nu are proprietatea termenilor cand vorbeste despre o universitate la Bistrita care să fie, înainte de toate, utilă în raport cu nevoile de dezvoltare ale regiunii și ale țării, avand in vedere ca printre specializarile viitoarei universitati urmeaza sa se regăseasca specializări precum : Antreprenoriat, turism și ospitalitate; Economie și limba germană; Economie și limba chineză; Ingineria teritoriului și eco-dezvoltare; Antropologie și managementul crizelor; Limbi moderne și cooperări internaționale. E clar ca prin aceasta universitate Marga urmareste crearea unor sinecuri pentru el si acolitii sai. Nu de o asemenea universitate are nevoie Bistrita ci mai degraba de consolidarea extensiilor universitare UBB si UTCN, prin construirea unui Campus Universitar modern care sa permita infiintarea de noi extensii pentru facultati si specializari cu adevarat utile. Avand in vedere ca la Bistrita exista doua statiuni de cercetari cu traditie, precum Statiunea Pomicola si Statiunea de Cercetari si Amenajari Silvice ar fi oportuna infiintarea unei
Facultati de Horticultura si alta de Silvicultura pe langa cele doua unitati de ceretare, care ar putea sa asigure baza de instruire practica a studentilor in domeniile respective. In plus, nu trebuie uitat faptul ca la Bistrita functioneaza Liceul Agricol si Grupul Scolar Forestier, care ar putea sa constituie baza de recrutare a viitorilor studenti pentru cele doua facultati.
Apoi, a mai existat intentia de se înfiinţa, un colegiu universitar pentru viitorii asistenţi medicali, în colaborare cu UMF Târgu Mureş, care pana acum nu s-a realizat.

14/06/17 23:23
prof. G

Fumuri grandilocvente! De un învăţământ profesional ca-n Germania sau Elveţia, infinit mai potrivit nevoilor noastre reale şi elevilor să nu fi auzit domniile voastre? Situaţia bacalaureatelor o spune fără echivoc. Vom reveni.

14/06/17 23:27
prof. Norbert

Onorate domnule Andrei Marga, e destul că ne-aţi adus dezastrul manualelor (pilelor) alternative, că aţi dat în judecată profesorii grevişti în vremea ministeriatului dv....Destul, nu ne mai faceţi iar "fericiţi" cu Universităţi fără viitor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5