PRODUCEREA UNOR VINURI BUNE IN PROPRIA GOSPODARIE - I

Mult asteptata refacere a viticulturii romanesti pornindu-se de la mica exploatatie agricola individuala rezultata din aplicarea Legilor fondului funciar necesita, pe langa resursele materiale si numeroase cunostinte tehnico-profesionale cel putin la actualul nivel mediu al agriculturii mondiale.
Sub acest aspect, o cat de sumara analiza a actualei viticulturi a Romaniei arata ca in acest moment aceasta este inca faramitata in mici proprietati particulare ,fara a fi inca organizata suficient preluarea si valorificarea eficienta a recoltei de struguri in partizi mari,in unitati specializate.
Si-n judetul nostru unde vita de vie se cultiva inca-n parcele mici si dispersate –(asta si din cauza putinelor locatii favorabile viticulturii)-- multi viticultori mai mult ori mai putin amatori prefera sa-si produca –(prepare)- propriul lor vin in cantitati mici –(de regula sub o mie de litri)-destinat in cea mai mare parte consumului familial. Pentru a obtine insa un vin de-o calitate acceptabila e necesara pe langa o minima dotare si respectarea unor reguli minime de preparare . Apoi cu timpul, dupa imbogatirea experientei si-a cunostintelor de oenologie se poate ameliora si aprofunda tehnica de preparare a vinului functie de rezultatul dorit si de bugetul ce se poate aloca dotarii cu scule si substante specifice practicarii unei vinificatii rationale.
In ciuda faptului ca exista-n zona noastra relativ suficienti ingineri horticultori,agronomi ori de industrie alimentara –( de la unii am invatat si eu multe)-putini sunt cei dispusi sa impartaseasca din experienta lor in producerea unor vinuri de calitate.Asta poate si pentru faptul ca, asa cum spuneau atat distinsa doamna ing. Vlaicu Mihaela profesoara mea de vinificatie din liceu, cat si regretatul specialist oenolog Oprescu ori bunul practician Lurtz Hantzi de la Viisoara, la care m-a privilegiat soarta sa fac si eu cateva scurte perioade de ucenicie, in meseria de oenolog mai putin de jumatate se invata din carti si mai mult de jumatate se fura din practica maestrilor.Numai ca acest furt trebuie sa fie pe undeva similar actiunii unui flacau indragostit pana peste cap care-si fura aleasa inimii.Trebuie sa iubesti ceea ce furi in materie de stiinta a vinificatiei.Altfel pe-o ureche-ti intra iar pe cealalta-ti iese.
Iata motivele pentru care, incercand sa raspund cu sprijunul redactiei “Rasunetului”, unei stringente comenzi sociale, voi publica in numerele care urmeaza o serie de articole cu indrumari de care trebuie sa se tina cont in producerea unor vinuri de buna calitate. Fara a avea pretentia de-a depasi nivelul de expunere al unui bun practician cu studii medii in specialitate,voi incerca sa transmit un minimum de cunostinte tehnice care sa suplineasca –(macar partial)-dotarea tehnica precara,sa corecteze si sa amendeze o serie de practici paguboase.Cu mijloace modeste,dar lucrand in conditii de igiena perfecta,pot fi obtinute vinuri corecte,de-o buna calitate care sa recompenseze in mod fericit eforturile depuse de-a lungul anului.
Sa nu uitam insa nici versurile cantecului popular romanesc care spune ca:” Via se lucra la soare,Vinul se bea la racoare, Via se sapa cu ruptu’, Vinul se bea pe incetu”.si nici proverbul sasesc invatat de bunicul meu de la batranul Thomae din Dumitra care in traducere spune ca “Numai apa trebuie bauta dintr-una cu inghitituri mari ca un taur insetat, vinul bun se cere respectat chiar si-n momentul cand e baut savurandu-l mai itai in gura si intarziindu-i inghitirea, ce trebuie facuta cu cumpatarea unui calugar care posteste”.

Cu cea mai distinsa consideratie pentru toti cititorii ziarului
Inginer Zootehnist si Licentiat in Drept
Andron Traian Ioan

PRODUCEREA UNOR VINURI BUNE IN PROPRIA GOSPODARIE –II-
INGRIJIREA VINURILOR TINERE
Dupa cum am promis in numarul anterior incep “sa divulg” in cele ce urmeaza asa zisele “secrete “ale prepararii unor vinuri bune in mica gospodarie a viticultorului amator.In mod normal metodica predarii cunostintelor elementare de vinificatie ar cere sa incep cu perzentarea chiar si telegrafica a incaperilor,vaselor si ustensilelor-(uneltelor)- pentru vinificatie.
Pentru a raspunde insa nevoii stringente de informare a cititorilor Rasunetului,imi voi permite sa inversez intr-o oarecare masura ordinea temelor abordate scriind in prezentul articol despre doua verigi importante din tehnologia de ingrijire a vinurilor tinere si anume despre umplerea completa a vaselor cu vin si despre primul pritoc. Asta intrucat ,daca o parte dintre vinificatorii amatori care citesc prezentul material n-au facut cumva aceste lucrari de ingrijire ,ele trebuie efectuate acum si fara multa intarziere.

Comentarii

15/09/14 22:07
onciu constantin

Avand in vedere ca vinul de calitate nu are desfacere ,deorece statiumile viticole comercializeaza in tara vinul de slaba calitate la un ambalaj elegant care te determina sa il cumperi - ar fi bine sa fie publicate retete pentru fabricarea unor produse de calitate din vinurile bune produse in gospodarie ca de ex 'coniacul' sau alte produse cautate.

03/11/14 22:02
tembelicesunteti

pai daca ati spus...PRODUCEREA UNOR VINURI BUNE IN PROPRIA GOSPODARIE - I..unde mama dreaku sunt retetele,sau sunteti retardati?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5