Prin ţinutele Doinei Pană LinIa tradiţională a Ţării Năsăudului ajunge pe meridianele lumii

Având în suflet meleagurile natale şi vorba dulce de acasă a mamei, care o aşteaptă şi acum în pragul casei natale din Matei, Doina Pană a ştiut mereu că tradiţia este unul dintre stâlpii pe care s-a construit istoria poporului român, alături de credinţă.
Fiind mereu cu credinţa în Cel de Sus în tot ceea ce face, aşezându-şi genunchii în rugăciune şi la locurile sfinte, Doina Pană a reuşit să insufle dragostea pentru tradiţie şi cultură pentru generaţiile de elevi, fiind unul dintre cei mai îndrăgiţi profesori care, timp de 30 de ani, a profesat la Colegiul Tehnic Infoel.
De la părinţii Dumitru şi Maria Suciu, oameni adevăraţi ai vetrei satului tradiţional, a învăţat că dragostea pentru glia străbună trebuie să te însoţească mereu în viaţă, indiferent unde te va purta destinul.
Doina Pană o moşteneşte pe mama ei care, deşi este trecută de 75 ani, şi-a păstrat frumuseţea şi ţine în frâu gospodăria din Matei, iar mersul pe bicicletă continuă să fie un sport practicat. Poate tocmai de aceea, pentru că se spune că românul este frate cu codrul, Doina Pană s-a implicat, ca ministru, şi a luptat pentru a apăra pădurile ţării.
În Parlamentul României, dar şi ca ministru în Guvernul ţării, Doina Pană a promovat ţinutele tradiţionale. Astfel, a dus LinIa tradiţională în Parlament în toate întâlnirile diplomatice a apărut în haine create de Virginia Linul, inspirate din patrimoniul cultural românesc, cu precădere a celui de pe Valea Someşului. Inclusiv peste Ocean, în America, Doina Pană a purtat cu cinste haine tradiţionale româneşti, cele care au fost inspiraţie pentru marile case de modă ale lumii. Reamintim faptul că Virginia Linul a lucrat alături de designerul vestimentar francez Philippe Guilet la crearea celei mai originale colecţii de modă din România, „100%.RO”.
Să nu uităm de vedetele care sunt fidele acestor ţinute de la Andra la Loredana, Paula Herlo, Horia Brenciu, Elena Lasconi sau Nea Marin, cel care în toate show-urile lui a promovat ţinutele din atelierul Virginiei Linul. Şi doamnele politicii româneşti au ales să poarte ţinutele creatorului de la Salva în întâlniri oficiale, amintind aici pe comisarul european Corina Creţu, pe europarlamentarul Daciana Sârbu, fostul ministru Gabriela Szabo şi deputatul Elena Uioreanu. Întreaga lume ştie acum de Atelierul de creaţie de la Salva, inclusiv prim-ministrul Viorica Dăncilă promovând ţinutele acestuia.
Promovarea tradiţiilor româneşti a legat, dincolo de proiecte concrete, şi o prietenie frumoasă între Virginia Linul şi Doina Pană.
O felicităm pe Doina Pană pentru că este o româncă adevărată, care ştie să-şi păstreze identitatea prin vorbă, port, bun simţ, educaţie şi cuvânt. Este o bucurie şi pentru judeţul nostru ca valorile tradiţionale să fie promovate la nivel naţional în una din cele mai importante instituţii ale ţării, acolo unde se hotărăşte destinul nostru, în Parlament.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5