În primul semestru, Fiscul bistriţean a încasat cu 8% mai mult faţă de perioada similară din 2013

Nivelul încasărilor la bugetul general consolidat al statului, în Bistriţa-Năsăud, a crescut cu 8% în primele şase luni ale anului 2014, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 333,839 milioane lei. În ceea ce priveşte sumele declaate pe capitole, creşteri semnificative s-au înregistrat la impozitul pe profit (18%), impozitul pe venit (6%), TVA, în schimb fiind o scădere semnificativă a sumelor provenite din accize. Şi banii colectaţi  - în perioada ianuarie-iunie 2014 - la bugetele de sănătate, al asigurărilor sociale de stat şi al asigurărilor pentru şomaj sunt mai mulţi cu peste 3 procente.

          Potrivit şefului Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, Cristian Parasca, a crescut şi nivelul arieratelor înregistrate de contribuabili persoane juridice şi fizice  la data de 30 iunie 2014. Astfel, obligaţiile financiare datorate de contribuabilii bistriţeni se ridică la 40 milioane lei, în creştere cu 18 procente faţă de acelaşi interval din 2013. Potrivit şefului Fiscului bistriţean, acestă creştere a arieratelor este cauzată de declaraţiile de TVA, depuse de două firme din Bistriţa-Năsăud, administrate de aceeaşi persoană, firme care nu au niciun angajat şi care au facturat servicii de consultanţă, pentru perioada ianuarie-aprilie TVA-ul ridicându-se la 25 milioane lei.   „Sumele nu se vor încasa, una dintre firme a cerut insolvenţa, pentru a doua este în derulare procedura", a precizat, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, Cristian Parasca, menţionând că pe rol este şi o cercetare penală.

          Nici gradul de depunere voluntară a declaraţiilor fiscale pentru semestrul I 2014 nu este unul mulţumitor, doar 95% dintre contribuabili conformându-se acestei proceduri în termenul legal.

***

          Peste 420 dosare de eşalonare aprobate în judeţ

          Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud încurajează eşalonările la plată pentru obligaţiile restante ale agenţilor economici şi persoane fizice cu constituirea de garanţii la nivelul sumei eşalonate, a precizat Cristian Parasca. „Este o modalitate de a veni în sprijunul contribuabililor, legat de datoriile pe care le au la noi. Până la 20.000 lei la persoane juridice şi 5.000 lei la persoane fizice nu se constituie garanţii. Pe perioada eşalonării, executarea silită se suspendă. Nu se iartă dobânzi sau penalităţi”, a explicat şeful administraţiei.

          La nivelul AJFP BN, sunt aprobate 429 dosare pentru o sumă de peste 32 milioane lei, dintre care 377 solicitări au venit din partea persoanelor juridice şi 32 ale persoanelor fizice.

 

***

Peste 700 de controale ale Fiscului, în primul semestru, lăsate cu amenzi, sesizări penale şi măsuri asiguratorii

          În primele şase luni ale anului, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud a efectuat 709 controale (inspecţii fiscale generale, parţiale, controale încrucişate şi inopinate), stabilindu-se sume suplimentare în valoare totală de 18.702.410 lei (debite principale plus accesorii). Astfel, din totalul sumei suplimentare, 3,1 milioane lei reprezintă impozit pe profit, 14,7 miliaone lei – TVA, peste 600.000 lei – alte impozite, plus accize şi dividende.

          „S-au aplicat 174 amenzi în valoare de 174.450 lei. Au fost întocmite 28 sesizări penale pentru 11.166.320 lei. Au fot instituite 13 măsuri asiguratorii, în valoare de 3.900.726 lei. În urma acestor controale, s-a diminuat pierderea fiscală cu suma totală de 12.830.106 lei”, a menţionat Cristian Parasca, în cadrul Colegiului Prefectural.

          Pe lângă controale, remarca şeful administraţiei bistriţene, contribuabilii au fost impulsionaţi verbal să-şi plătescă datoriile, impulsionări în urma cărora s-au încasat circa 13 milioane lei. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5