Primii pasi pentru amenajarea corecta a bucatariei

 

 

Unul dintre cele mai importante spatii ale casei este bucataria, locul unde, in cele mai multe situatii, petrecem mult timp, fie ca gatim, luam masa, zabovim la o cafea sau chiar avem un colt preferat, unde ne place sa ne relaxam. Acestea sunt suficiente motive pentru a acorda o atentie speciala amenajarii si dotarii bucatariei, astfel incat sa fie  nu doar un spatiu primitor, placut, dar si functional.

Primul aspect de care trebuie sa tinem cont la amenajarea bucatariei este cel reprezentat de trei elemente esentiale ale acestui spatiu, respectiv frigiderul, masina de gatit si chiuveta, de a caror amplasare depind toate celelalte elemente si echipamente care vor compune bucataria. Cele trei elemente mentionate au un rol – cheie in bucatarie, intreaga activitate care se desfăsoara aici este  legata de acestea, de aceea este foarte importanta pastrarea accesului intre chiuveta, aragaz si frigider, fara obstacole care ne-ar putea ingreuna activitatea in acest spatiu important al casei.

Un rol important este cel al spatiului de lucru, in acest sens trebuie sa luam in calcul amenajarea unui blat in bucatarie, extrem de necesar in procesul de  preparare a mancarii, cat si pentru depozitarea unor aparate electrocasnice care ne usureaza munca in bucatarie si pe care e bine sa le avem cat mai aproape atunci cand gatim.  Spatiile de depozitare sunt alte elemente fara de care nu putem avea o bucatarie functionala, stiut fiind faptul ca  este nevoie sa depozitam, dar totusi la indemana, diverse ustensile necesare gatitului, ingrediente neperisabile care nu stau in frigider, roboti de bucatarie, oale, tigai, farfurii si alte recipiente utile in bucatarie.

Daca spatiul este prea putin generos, asa cum se intampla de cele mai multe ori cand locuim la bloc, o solutie este alegerea de mobilier format din corpuri inalte, care compenseaza lipsa de spatiu, precum si corpuri suspendate, prin care poti evita aglomerarea in bucatarie.  De asemenea, un alt aspect important este si cel al asigurarii ventilatiei. In bucatarie, poate mai mult decat in orice alt spatiu al casei, se formeaza cel mai mult umezeala, la care se adauga persistenta mirosurilor rezultate la prepararea mancarii și condensul accentuat. De aceea, un sistem eficient de ventilatie va elimina aceste situatii nedorite, formand o atmosfera placuta, totodata aparatele electrocasnice fiind la randul lor protejate de uzura provocata de aburii din timpul gatitului.

Nu in ultimul rand, mai trebuie sa tinem cont de inca un factor, respectiv iluminarea corespunzatoare a bucatariei. Putem suplimenta, in cazul unei surse de lumina insuficiente, cu spoturi montate pe dulapuri, precum si deasupra masinii de gatit sau a chiuvetei, toate acestea avand pe langa rolul lor practic si unul de infrumusetare a bucatariei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]