Primarul Vlăduţ Purja reacţionează după criticile liberalilor: E corigent la informații. Drumul va fi modernizat cu fonduri europene, oamenii nu sunt consultați în frig

Primarul comunei Târlişua, Vlăduţ Purja, consideră că informaţiile lansate în spaţiul public de către liderul liberal local, Ioan Rus, sunt false, acesta demontând, punct cu punct, toate criticile transmise în cadrul unei conferinţe de presă a PNL B-N. Vlăduţ Purja a menţionat că îl invită pe liberal la şedinţele de consiliu local, acolo unde PNL are trei reprezentanţi, care de fiecare dată nu au avut obiecţii cu privire la investiţiile spre care se direcţionează banii.

         Rep.: - În discuţie a fost adus un drum de 3 km care deserveşte 16 familii şi care, din cauza accesului greu, sunt puse în pericolul de a nu putea furniza cota de lapte şi implicit, de a pierde fonduri europene. Drumul pleacă din spatele casei dumneavoastră?

         Vlăduţ Purja: - Nu este adevărat. Este o ştire falsă. În spatele casei mele nu este niciun fel de drum, se poate verifica. E adevărat că trece un drum care duce la cele 16 familii aflat la 3-400 m de casa părintească, a bunicilor mei, la Agrieşel. Şi ai mei merg pe drum de pământ, nici măcar pietruit, un drum particular. În ceea ce priveşte drumul la care fac ei referire, din cele 16 familii, doar trei nu au acces direct, zece au acces direct. Drumul este pietruit. Într-adevăr, trei familii au de parcurs circa 3 km de drum. Acest drum este prins într-un proiect de modernizare a drumurilor agricole, care a fost depus şi este în evaluare, în vederea obţinerii de fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020. E corigent la informaţii. Măcar să fi adus informaţii de-adevăratelea.

         Rep.: - Care e situaţia proiectului de modernizare a Dispensarului uman din localitate. Pacienţii sunt consultaţi în frig?

         Vlăduţ Purja: - Anul trecut au început lucrările la acest obiectiv de investiţii. Este un proiect început cu finanţare din bugetul local, având ca termen de finalizare trei ani de zile. El este în proporţie de 80% realizat, aşa cum s-a spus. Obiectivul a fost inclus în Programul Naţional de Dezvoltare Locală – Etapa a II-a, prin ordin de ministru. O parte din finanţarea care a fost prinsă pentru anul acesta, din bugetul local, a fost direcţionată spre alte obiective de investiţii, pentru că nu poate avea finanţare dublă. Am discutat cu constructorul şi acesta s-a angajat că într-o săptămână două va aduce şi centrala, dar oamenii nu sunt consultaţi în frig pentru că sunt calorifere electrice.

         Rep.: - Aţi mai fost acuzat că nu sunt actualizate listele  pentru taxa de salubrizare care merge la Supercom, fiind taxaţi şi oameni care nu mai locuiesc în localitate sau care nu beneficiază de servicii.

         Vlăduţ Purja: - Nu este adevărat. Oamenii şi-au depus cereri la noi, la Primăriei, să îi scoatem de la taxa de salubrizare, întrucât ei sunt plecaţi din localitate, au domiciliul schimbat. Toţi cei care au avut cereri au fost scoşi. Listele sunt actualizate şi facem acest lucru tot timpul, în funcţie de cererile pe care le depun oamenii. Când vin să-şi plătească impozitul ne spun că nu mai locuiesc la acea adresă sau că sunt mai puţine persoane. Pe bază de cerere se reactualizează. Sunt pur şi simplu aberaţii.

         Rep.: - Ajungem şi la „risipa banului public” şi la angajările numeroase făcute de Primăria Târlişua. Care este situaţia, de fapt?

         Vlăduţ Purja: - Angajările s-au făcut doar pe posturile care au rămas vacante în urma plecării unor oameni. A plecat omul de la Cadastru, s-a făcut concurs, a plecat cel de la Asistenţă Socială, a plecat contabilul şi atunci s-a transferat un om de la Compartimentul Secretariat care avea cunoştinţe în domeniu. Soţia mea este la Registrul Agricol şi nu consider că am făcut vreo ilegalitate. Toată procedura s-a făcut conform legii, la Registrul Agricol am avut o deficienţă majoră, inclusiv controlul pe care l-am avut de la Prefectură a constatat acest lucru. Funcţionarul nu mai făcea faţă, mai aveam nevoie de un om la Registrul Agricol, inclusiv la depunerile de cereri pentru APIA erau câte 50-60 de oameni care stăteau până seara. Am vrut să deblocăm situaţia care s-a creat la Registrul Agricol. Postul a fost scos la concurs, anunţul a fost publicat în Monitorul Oficial, pe site-ul primăriei, putea să vină oricine din ţară să se înscrie. Ea a luat concursul. Are studii superioare, a absolvit Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, la Facultatea de Agricultură. A avut şi bursă de merit trei ani.

Rep.: Dacă tot ne referim la angajații din Primăria Târlișua, sunt creșteri salariale importante?

Vlăduț Purja: La Târlișua, salariile funcționarilor publici au crescut, în medie, cu 10 procente, după aprobarea legii salarizării. Doar cu această pondere au fost majorate, nu cum afirmă unii. Reamintesc faptul că indemnizația primarului și a viceprimarului a fost stabilită prin Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. În plus, salariile de bază ale personalului de specialitate au fost votate, în baya unui proiect de hotărâre, în Consiliul Local, iar reprezentanții PNL nu au avut niciun fel de obiecții față de coeficienții care au fost propuși pentru calculul acestora. 

   Rep.: - Revenind la banii care vin în bugetul local din exploatarea pădurii comunale.

         Vlăduţ Purja: -  Banii de la pădurea comunală reprezintă venituri la bugetul local. Pădurea este administrată de Romsilva, ei se ocupă de tot şi de lucrări, şi de vânzarea masei lemnoase. În medie, anual, avem venituri de aproximativ 80.000 lei, anul trecut au fost şi probleme, doborâturi, astfel că suma a fost de aproximativ 100.000 lei. Banii au intrat ca venituri la bugetul local şi au fost repartizaţi spre diverse obiective de investiţii, nu doar spre salarii. PNL are trei consilieri care participă la şedinţe şi niciodată nu s-au abţinut când a fost vorba de alocările bugetare.

         Rep.: - În concluzie, s-a spus despre dumneavoastră că aţi început o grămadă de şantiere la Târlişua, ca în Coreea.

         Vlăduţ Purja: - La Târlişua au început multe investiţii, avem multe şantiere pe care le vom duce la bun sfârşit. Avem şase proiecte prinse în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală – etapa a II-a, în valoare de aproximativ 14 milioane lei, inclusiv acel pod de la Borleasa de care mai spunea. Avem și proiecte cu finanțare europeană. Pentru Căminul Cultural din Târlișua beneficiem de o finanțare europeană de aproximativ 500.000 euro, suntem în procedură de achiziție publică, iar din primăvară va începe execuție. Avem proiecte distincte pentru modernizarea drumurilor agricole, a drumurilor forestiere și a drumurilor de interes local, prin PNDR 2014-2020. Pregătim și un proiect pentru energie regenerabilă, pe biomasă, care să asigure energia termică pentru toate instituțiile publice. Concluzionând,  avem multe proiecte în derulare sau pe care le vom implementa, muncim pentru dezvoltarea comunității. 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5