Primarul Traian Simionca: E un an financiar dificil pentru administraţia din Livezile, dar trebuie să continuăm investiţiile

 

La Livezile, invocarea “grelei moşteniri” nu e doar o vorbă în vânt. Primarul Traian Simionca chiar a găsit o primărie cu visteria goală, mai mult, cu procese pe rol, cu datorii cât ar putea duce un oraş. Edilul nu a dezarmat şi în timp ce căuta soluţii financiare pentru acoperirea găurilor negre, a pornit şi o serie de lucrări pentru a da o nouă faţă comunei.

         Un credit de circa 1,2 milioane lei luat de la Trezoreria Statului, ceva sprijin guvernamental şi bugetul local ar putea scoate la liman, în ceva timp, problemele financiare.

         ***      

Două proiecte cu finanţare europeană aşteaptă avizele de la APDRP

         Proiectul finanţat prin Măsura 322 a fost aproape finalizat, în prezent derulându-se procedurile pentru obţinerea ultimei tranşe de finanţare. Investiţiile cuprinse în acest proiect integrat au vizat realizarea canalizării menajere şi a unei staţii de pompare la Dorolea, construirea unui cămin de bătrâni la Cuşma, modenizarea drumului comunal DC 6A şi edificarea unui atelier de ceramică populară.

         Finanţările europene nu se opresc aici. Un alt proiect derulat prin Măsura 125 -  „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii” , în valoare de circa 1,5 milioane euro,  ar putea fi demarat în acest an. Potrivit primarului Simionca, vor fi modenizaţi peste 12 kilometri de drumuri forestiere din Livezile şi Dorolea, procedura de achiziţii publice urmând să fie lansată pe SEAP, imediat ce vor fi primate avizele de la Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Satu Mare. Documentaţiile au fost trimise de ceva vreme, dar cum Regiunea de Nord-Vest este foarte activă în zona atragerii de resurse prin Prigramul Naţional de Dezvoltare Rurală, multe dosare de la Bistriţa sunt verificate la …Târgovişte.

         În aceeaşi situaţie este şi un alt proiect care va fi implementat de Primăria Livezile, şi anume înfiinţarea unui centru de informare turistică. Obiectul de investiţii, în valoare de circa 800.000 lei, va fi realizat tot cu fonduri europene, prin Măsura  313 – Încurajarea activităţilor turistice. După obţinerea autorizaţiilor, la fel, va începe licitaţie pentru execuţia propriu-zisă. Centrul va fi amplasat în vecinătatea terenului sintetic, oarecum impropriu, recunoaşte primarul Simionca, dar acum nu se mai poate interveni pentru schimbarea locaţiei.

*** 

Parcul localităţii, primenit de sărbătoare

         Din bugetul local, administraţia livezeană a locat fonduri pentru lucrările de amenajare a parcului localităţii, pregătit de marea sărbătoare. De asemenea, au fost alocaţi bani pentru mici investiţii şi igienizări la unităţile de învăţământ din comună, la Dorolea şi Cuşma, dar şi pentru pregătirea lemnelor de foc pentru sezonul rece.

         Poate ceva bani s-ar mai găsi pentru mici lucrări în comună, dacă Primăria Livezile, ca multe altele, nu ar fi nevoită să ia bani din bugetul local pentru plata asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap şi a prestaţiilor pentru persoane cu handicap.

         “Nu am mai primit fonnduri pentru aceste ajutoare încă din luna mai. Oamenii nu înţeleg că banii trebuie să vină de la nivel central, dau vina pr primărie, sesizează instituţii. Normal, am luat puţinii bani d ela investiţii şi i-am transferat spre aceste ajutoare sociale. Avem 33 de dosare ale persoanelor cu dizabilităţi şi 15 dosare ale asistenţilor personali. (…) Şi ite aşa, plătim şi ajutoare, şi datorii, penalităţi şi dobânzi…E foarte greu”, ne-a declarat primarul localităţii.

         O şansă de redresare ar fi rectificarea bugetară. “Cu 2-3 miliarde lei vechi ne descurcam, era ca o gură de oxigen”, explică Traian Simionca.

 

Construcţia sălii de sport rămâne în grija CNI

         Văzând că lucrurile trenează în derularea programului de construcţie a sălii de sport, Primăria Livezile a solicitat Companiei Naţionale de Investiţii şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice ca locaţia să fie predată în stadiul în care se află. Potrivit primarului Simionca, cei de la CNI au transmis că, după finalizarea proceselor pe care compania le are cu o firmă de Bistriţa, va fi lansată o nouă licitaţie pentru finalizarea lucrărilor. Practic, pentru finalizarea investiţiei ar mai fi nevoie de peste 1 milion lei. Dacă CNI preda investiţia, autorităţile locale promovau un parteneriat public-privat, iar edificiul urma să primească şi alte destinaţii. Oricum, locaţia pentru sala de sport este una nepotrivită, crede edilul livezean.

         “Este un amplasament prost, din punctul meu de vedere. Dacă era în proximitatea şcolii, puteam să facem mult mai simplu instalaţia de încălzire, folosindu-ne d ecentrala existent. Mai mult, noi va trebui să asigurăm şi transportul elevilor la sala de sport. Între timp, nu avem un spaţiu cât de mic unde copiii noştri să poată face măcar nişte exerciţii de gimnastică.

         Eu cred că banii s-au dus aiurea. Facem mai nou numai săli de sport, de parcă toţi jucăm în Liga Campionilor. Cine va veni să închirieze sala de sport de la Livezile şi dacă ar veni, cu 100 lei/oră nu îţi asiguri nici măcar cheltuielile pentru energia electric şi termică.

         Mai bine se gândea Guvernul să reaprtizeze câte 30 miliarde lei vechi pentru fiecare comună, iar primăriile să-şi gestioneze banii pentru apă/canalizare şi drumuri. Era vreme şi pentru săli de sport”, spune deschis primarul Simionca.

         În ciuda incoerenţelor din politicile guvernamentale, valabile sub toate orânduirile din ultimii 20 ani, în ciuda lipsurilor financiare, administraţiile bistriţene, la fel ca şi cea din Livezile, încearcă să găsească un drum corect şi pragmatic pentru comunităţi.  Viziunea nu trebuie să se oprească la un mandat, la o promisiune electorală, ci la o dezvoltare durabilă. Măcar a zecea parte din anii pe care i-a împlinit comuna de la atestarea documentară.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5