Primarul Paul Ştir şi vicepreşedintele CJ, Alexandru Pugna, şi-au dat mâna pentru o ediţie de nota 10 a Zilelor comunei Căianu Mic

Cea de-a zecea ediţie a Zilelor comunei Căianu Mic a fost şi o ediţie de nota 10, aduncând, în cele două zile de Rusalii, mii de oameni la manifestările organizate de Consiliul Judeţean, Centrul Judeţean pentru Cultură, Primăria şi Consiliul Local Căianu Mic. Trei oameni ai comunei – primarul Paul Ştir, vicepreşedintele CJ – Alexandru Pugna şi managerul CJC BN – Gavril Ţărmure - şi-a dat mâna pentru a aduce bucurie în sufletul căienarilor. Manifestările au debutat duminică, pe scena în aer liber din parcul comunei, cu un concert susţinut de Matteo, Gina Pop, Michael Star şi Florin Săsărman, urmat de un foc de artificii şi discotecă în aer liber cu DJ Tony.
A doua zi de Rusalii, manifestările au continuat cu cunoscutul obicei agrar „Înstruţatul boului”, care se păstrează de sute de ani la Căianu Mic. Alaiul a pornit din capătul satului, acolo unde boul a fost împănat, iar mai apoi, pe acorduri de ceteră, a fost dus de feciorii şi druştele îmbrăcaţi în straie populare pe drum, fiind udat de săteni cu apă, în timp ce trecea prin dreptul porţilor. Alaiul a fost însoţit şi de mascaţi, cunoscuţi aici sub numele de „draci”, care mai luau câte o fată la joc pe drumul până la gazdă. Întreaga suflare a comunei aştepta boul, împreună cu alaiul, în curtea Primăriei, care este gazdă de ani buni a alaiului, aici fiind luată cununa de pe capul animalului şi aşezată pe acoperiş în semn de prosperitate pentru următorul an. Alaiul a fost primit de primul gospodar al comunei, primarlu Paul Ştir, de vicepreşedintele Alexandru Pugna, managerul CJC, Gavril Ţărmure, parlamentarii Daniel Suciu şi Ioan Deneş, preotul satului – Alexandru Gherghel. Apoi, pe scena în aer liber, a fost un adevărat maraton folcloric mai bine de patru ore artiştii evoluând în faţa unui public numeros.
Vărul Săndel este cel care a prezentat manifestarea şi a întreţinut atmosfera, pe scenă evoluând Ansamblul Profesionist „Dor Românesc”, sub bagheta maestrului Anghel Urs, cu soliştii Domnica Dologa, Mirela Petruş, Felix Gălan, Cristina Retegan, Ioachim Spân şi Veronica Bălan. Ansamblul folcloric „Mureşul”, din Târgu Mureş, a venit cu impresionante suite de dansuri, dar şi cu soliştii Leontina Pop, Dorina Oprea, Dorina Grad, Maria Sântean Faghiura.
„Putem spune că am avut o ediţie de nota 10, cu un public extraordinar, dar şi cu solişti pe măsură. A fost cadoul nostru pentru comunitate, din respect pentru oamenii care ştiu să-şi păstreze tradiţiile, să fie gospodari şi să ducă mândria numelui nostru mai departe”, a declarat primarul Paul Ştir.
La rândul lui, vicepreşedintele CJ, Alexandru Pugna, cel care iniţia în urmă cu 10 ani aceste zile, profund emoţionat, ne-a declarat: „Ca orice fiu al satului, m-am întâlnit cu mare drag cu oamenii din Căian, emoţiile fiind fireşti de fiecare dată când păşesc în satul copilăriei, de acolo de unde m-am ridicat şi am mers în lume pentru a le duce numele cu mândrie. Mă bucur că tradiţiile se păstrează de sute de ani şi am văzut foarte mulţi tineri în alaiul de Rusalii îmbrăcaţi în costume populare, chipuri pline de bucurie care au făcut ca sărbătoarea noastră să aibă un adevărat ecou”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5