Primarul Dorin Vlaşin: Peste 61% din bugetul local a fost direcţionat spre investiţii! Care sunt proiectele majore de dezvoltare ale oraşului Năsăud!

Bugetul local al oraşului Năsăud, adoptat la finele lunii ianuarie de către Consiliul Local Năsăud, a fost creionat ca unul dedicat dezvoltării, finalizării şi demarării unor investiţii majore. Bugetul local a însumat la venituri suma de 66,137 milioane lei, în timp ce, la cheltuieli, suma de 66,872 mii lei. Nu mai puţin de 61,19% din totalul cheltuielilor, însemnând 40,919 milioane lei, au fost alocate dezvoltării, în timp ce spre secţiunea de funcţionare au fost repartizate 25,953 milioane lei, adică 38,81%.

          Interesant este faptul că peste 45% din venituri reprezintă sume din fonduri externe nerambursabile atrase de echipa administrativă din Primăria Năsăud, 28% reprezintă venituri proprii, 12,4% - sume defalcate din TVA, iar 14% - subvenţii de la bugetul de stat pentru finanţare proiecte europene şi alte cheltuieli.

          „În acest an, ne propunem să finalizăm o serie de proiecte finanţate din fonduri europene, şi mă refer la modernizarea drumurilor agricole, la eficientizarea energetică a celor nouă blocuri, construcţia depoului pentru vehiculele destinate transportului public. Sunt proiecte finanţate din exerciţiul financiar european care se încheie în 2023. De asemenea, vom demara o serie importantă de proiecte pentru care am obţinut finanţare prin PNRR, din fonduri guvernamentale. Avem o listă importantă de documentaţii, gata pregătite pentru a fi depuse în cadrul Programului Regional Nord-Vest. La toate acestea se adaugă şi proiectele susţinute de la bugetul local, dar şi activităţile sportive, activităţile culturale, cărora le-am dat o altă amploare şi, implicit, o altă alocare financiară în 2023”, ne-a declarat primarul Dorin Vlaşin.

 

Investiţii finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

          Primăria Năsăud a depus nu mai puţin de şapte proiecte, în vederea finanţării, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi un proiect la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Este vorba despre cinci proiecte pentru creşterea eficienţei energetice a blocurilor, dintre care două au fost deja trecute la finanţare, iar alte trei proiecte sunt în evaluare. „Sunt finanţări importante acceptate, de aproximativ 5 milioane euro. În primele două proiecte pentru care suntem siguri de finanţare sunt cuprinse patru mari blocuri din Năsăud, cu circa 21 de scări. Trebuie să precizăm din capul locului că nu este vorba doar de o izolare termică a faţadei clădirii, ci şi de lucrări la acoperiş, şarpantă, demisol, iluminat ambiental etc. În evaluare au rămas alte trei cereri de finanţare, cu opt blocuri. Tot ce nu va fi finanţat prin PNRR va fi depus în cadrul Programului Regional, unde vestea bună e că valoarea cofinanţării a scăzut de la 40% la 10%, din care 7% autoritate locală şi 3% locatari. Sunt sume importante alocate la nivelul Regiunii de Nord-Vest, astfel că vom reuşi să cuprindem, sper eu, toate blocurile din oraş”, ne-a declarat primarul Dorin Vlaşin.

Tot prin PNRR va fi finanţat şi proiectul „Creşterea eficienţei energetice a Liceului Economic Năsăud” cu o valoare de 7,575 milioane lei, contractul de finanţare fiind parafat deja de Ministrul Dezvoltării în 30 ianuarie.

Prin PNRR a fost depus un proiect pentru un Sistem inteligent de management al traficului, aflat acum în evaluare.

Nu în ultimul rând, o veste bună a venit de la Ministerul Mediului şi vizează proiectul „Dotare/amplasare de insule ecologice digitalizate”, cu o valoare de 2,255 milioane lei. Prin acest proiect vor fi amplasate 25 de insule ecologice în zona aferentă cartierului de blocuri.

 

Proiecte majore derulate prin Compania Naţională de Investiţii

          În acest an urmează să fie demarate lucrările la Complexul Sportiv Multifuncţional, proiectul tehnic fiind finalizat. Administraţia năsăudeană şi-a asumat o serie de lucrări conexe, pentru care a şi alocat fonduri prin bugetul local. Este vorba despre devierea reţelei electrice, estimată la 900.000 lei, şi subtraversarea reţelelor de canalizare (600.000 lei). Lucrările vor fi executate în perioada imediat următoare de firme agreate de Electrica, astfel ca în lunile aprilie-mai să poată începe execuţia efectivă a lucrărilor. Noul complex sportiv va fi alcătuit din mai multe corpuri de clădiri, dar şi terenuri exterioare...

          La CNI au fost depuse şi alte două proiecte importante pentru comunitatea năsăudeană, respectiv un Dispensar medical în Liviu Rebreanu (cabinete pentru medicii de familie, cabinet stomatologic, spaţiu pentru farmacie etc.), dar şi modernizarea Bazei sportive „Progresul”.

 

A fost lansată licitaţia pentru modernizare a a 17 străzi, prin PNI „Anghel Saligny”       

  Primăria Năsăud a lansat procedura de achiziţie publică, cu clauză suspensivă, pentru contractul de elaborare a proiectului tehnic şi execuţie la proiectul „Reabilitare și modernizare străzi în orașul Năsăud, jud. Bistrița-Năsăud - etapa III”. Este un proiect major, în valoare de 18,310,966.00 lei, finanţat prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”.

„Am demarat licitaţia în SICAP. Între timp, aşteptăm să semnăm contractul de finanţare, documentele fiind încărcate în platformă, la Ministerul Dezvoltării. Sperăm să putem demara acest proiect în 2023, să reuşim asfaltarea câtorva străzi în acest an”, a precizat primarul Dorin Vlaşin.

Proiectul propune reabilitarea si modernizarea a 17 străzi (Str. Valea Podului, Str. Cloșca, Str. Nicolae Drăganu, Str. Emil Rebreanu, Str. Viei, Str. Tănase Todoran, Str. Vasile Petri, Str. Iuliu Moisil, Str. Crinului, Str. Nicolae Bălan, Str. Virgil Șotropa, Str. Gării, Str. Luşca 1, Str. Luşca 2, Str. Luşca 3, Str. Luşca 4, Str. Luşca 5) pe o suprafața totală de 47.624 mp, respectiv pe o lungime totală de 6,43 km.

 

Bloc ANL cu 16 apartamente

          Tinerii din orașul Năsăud vor beneficia de 16 locuințe construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe. Contractul de proiectare și execuție lucrări, în valoare de 5.412.005,53 lei, aferent obiectivului de investiție ce se va derula prin “Programul de construcții locuinţe pentru tineri, destinate închirierii” în orașul Năsăud a fost semnat.

Proiectul prevede construirea unui bloc cu regim de înălțime P+3E în amplasamentul pus la dispoziția ANL de către Primăria Năsăud. Autorităţile publice locale vor asigura utilităţile necesare și, după finalizarea lucrărilor, locuințele vor fi predate acestora în vederea administrării și repartizării către tinerii care îndeplinesc criteriile de acces.

Potrivit primarului Dorin Vlaşin, au fost alocaţi 200.000 lei pentru o serie de lucrări la un podeţ şi la regularizarea văii din proximitatea locaţiei unde va fi amplasat acest bloc ANL.

       

Extinderea iluminatului public, staţii de încărcare şi canalizare la Liviu Rebreanu prin Administraţia Fondului pentru Mediu

          Autorităţile locale din Năsăud pregătesc un studiu de fezabilitate pentru reţeaua de apă uzată (canalizare) din Liviu Rebreanu. În vederea obţinerii finanţării, la Administraţia Fondului de Mediu au fost depuse alte două proeicte cu şanse mari de reuşită, pentru staţii de încărcare a vehiculele electrice şi extinderea iluminatului public.

          „Proiectul cu privire la iluminatul public are finanţarea asigurată. Vorbim de o finanţare de trei milioane lei, din care cofinanţarea reprezintă 90.000 lei. Vor fi înlocuite toate corpurile de iluminat cu cele de tip LED, dar va fi implementat şi un sistem de telegestiune. De asemenea, va fi extins sistemul pe str. Dumitru Vârtic. Toate acestea se vor reflecta în optimizarea consumului de energie, în reducerea facturii, precum şi în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, ne-a explicat primarul Vlaşin.

 

Portofoliu de proiecte important pentru Programul Regional Nord-Vest

          Echipa administrativă de la Năsăud – în coordonarea primarului Dorin Vlaşin şi a viceprimarului Marius Bodea - a pregătit un portofoliu important de proiecte, în toate domeniile, pentru absorbţia fondurilor europene din actualul exerciţiu financiar.

          „Aşteptăm deschiderea sesiunilor de depunere a proiectelor. Mizăm pe atragerea unor sume consistente atât pentru spital, cât şi pentru şcoli, infrastructură rutieră, pentru reabilitarea blocurilor, regenerarea urbană a cartierului de blocuri, modernizarea Pieţei Agroalimentare”, ne-a declarat primarul Dorin Vlaşin.

          Iată câteva din proiectele pregătite de Primăria Năsăud:

1. Reabilitare, modernizare şi extindere a Spitalului Orăşenesc „Dr. George Trifon” Năsăud

2. Restaurarea, reabilitarea, modernizarea, dotarea şi extinderea CN „George Coşbuc”

3. Centru de Cultură urbană – Reabilitarea, extinderea şi dotarea Bibliotecii Orăşeneşti „Veronica Micle”

4. Regenerare urbană a cartierului de blocuri din oraşul Năsăud

5. Reamenajarea Pieţei Unirii

6. Modernizarea Pieţei Agroalimentare din Năsăud

7. Coridoare de mobilitate urbană (două proiecte): Coridor de mobilitate est-vest, inclusiv reabilitarea infrastructurii rutiere; Coridor de mobilitate lentă pe promenada de pe malul drept al râului Someş, Valea Caselor (piste de biciclete)

8. Creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe din Năsăud. Vor fi depuse toate blocurile care nu vor fi incluse la finanţare în PNRR. Minim 40 de blocuri ar urma să fie incluse în cele două proiecte – etapa II şi etapa III.

 

Fonduri europene atrase pentru documentaţii tehnice

          Administraţia năsăudeană a obţinut aproape 900.000 lei pentru elaborarea unor documentaţii tehnice ale unor proiecte ce vor fi depuse prin Programul Regional Nord-Vest. Este vorba despre documentaţiile pentru reamenajarea Pieţei Unirii, modernizarea Pieţei Agroalimentare şi coridoarele de mobilitate. Fondurile au fost alocate prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020 (POAT).

 

Varianta ocolitoare, prin Programul Operaţional Transport

          Studiul de fezabilitate pentru varianta de ocolire a Năsăudului a fost finalizat, la fel există şi un Plan Urbanistic Zonal. În prezent, autorităţile locale sunt în aşteptarea avizului de mediu, dar şi a unei alte documentaţii parafate de arhitectul-şef al judeţului. Între timp se pregăteşte protocolul de parteneriat cu CNAIR în vederea preluării implementării acestui proiect major. Foarte probabil, finanţarea acestei investiţii estimate la 40 milioane euro, va fi făcută din Programul Operaţional Transport, Năsăudul având unul din proiectele cu cel mai mare grad de maturitate.

 

Buget dublu pentru Cultură şi Sport. Zilele oraşului Năsăud în 25-26 mai

          De la bugetul local, administraţia năsăudeană a prevăzut fonduri pentru o serie de proiecte mai mici ca valoare, dar cu impact considerabil asupra vieţii locuitorilor. Ne referim la reparaţii cu mixtură asfaltică mai ales în cartierul de blocuri, „la reîmprospătarea parcurilor de joacă pentru copii”, prin dotarea cu noi echipamente şi covoraşe cauciucate, achiziţia unui utilaj pentru marcaje rutiere. „Ne propunem să susţinem mai mult în acest an Cultura şi Sportul. Practic, am reuşit să dublăm bugetele pentru aceste domenii, fiecare de peste 600.000 lei. În domeniul Culturii ne-am propus mai multe activităţi pentru cei mici – Teatru de păpuşi, circ, dar şi spectacole dedicate celor mai importante sărbători tradiţionale sau naţionale. De asemenea, vom organiza Zilele oraşului în perioada 25-26 mai. În plus, vom susţine financiar şi Maialul elevilor năsăudeni. În ceea ce priveşte sportul, avem în vedere atât susţinerea echipei Progresul, cât şi a Clubului Sportiv ACS Viitorul Năsăud unde activează peste 100 de copii”, ne-a explicat primarul Dorin Vlaşin.

          Nu în ultimul rând, de la bugetul local vor fi alocate şi fonduri pentru Casa parohială de la Liviu Rebreanu care a fost afectată de un incendiu în vara anului trecut.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5