Primarul Bistriţei le cere mandat consilierilor municipali pentru a vota împotriva majorării taxelor de salubrizare

Consilierii municipali vor dezbate, în şedinţa ordinară de joi, proiectul de hotărâre  privind mandatarea primarului municipiului Bistriţa să voteze în cadrul adunării generale a A.D.I. Deșeuri Bistrița –Năsăud împotriva modificării tarifelor practicate de Operatorul S.C. Vitalia Servicii pentru Mediu S.A și pentru respingerea solicitărilor Operatorului respectiv, reducerea cuantumului redevenței, reducerea cuantumul penalităților și înghețarea penalităților de întârziere a plății redevenței.

Altfel spus, administraţia municipală nu este de acord cu majorarea tarifelor de salubrizare - activitatea de precolectare, colectareşi transport al deşeurilor municipale şi managementul staţiilor de transfer şi al centrelor de colectare – nu mai puţin de 4 solicitări fiind transmise de Vitalia, în acest sens, către ADI Deşeuri.

Potrivit expunerii de motive semnate de primarul Ovidiu Creţu, « majorarea tarifelor – practic dublarea lor -  nu este legală și nici justificată”, deoarece potrivit menţiunilor din expertiza contabilă efectuată la solicitarea A.D.I. Deșeuri Bistrița –Năsăud motivarea cererii de majorare a tarifelor nu este fundamentată integral pe criteriile prevăzute de Ordinul ANRSC nr. 109/2007, „ci este datorată altor cauze, cu titlu de exemplu creșterea salariilor ca urmare a creșterii numărului de personal, chirii, leasing operațional etc.”

         “De asemenea. în privința solicitărilor Operatorului pentru reducerea cuantumului redevenței, reducerea cuantumul penalităților și înghețarea penalităților de întârziere a plății redevenței , atâta vreme cât acestea au făcut obiectul procedurii de achiziție publică fiind cuprinse în documentația de atribuire nu există nici un temei legal pentru aprobarea lor”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

        

***

SC Vitalia Servicii pentru Mediu SA a solicitat ADI Deşeuri modificarea tarifelor practicate aferente Serviciului Public de Salubrizare. Practic, vorbim despre majorări, astfel încât, în mediul urban, tariful ar urma să ajungă la 6,82 lei/persoană/lună (TVA inclus) de la 3,5 lei cât este în prezent. În zona rurală, tariful ar urma să fie de2,95 lei/persoană/lună (inclusiv TVA) faţă de 1,81 lei. Agenţii economici/instituţiile publice ar urma să plătească un tarif de 256,46 lei/tonă, fără TVA, în comparaţie cu 239,48 lei. Cererea a fost motivată de către operatorul unic prin „schimbarea semnificativă a echilibrului contractual”.

Solicitarea va fi discutată în fiecare din cele 62 de consilii locale şi în Consiliul Judeţean, iar fiecare reprezentant în ADI Deşeuri va avea un mandat al comunităţii. La nivelul CJ BN, a fost instituită o comisie de lucru care va analiza solicitarea şi va prezenta un raport în acest sens, la şedinşa ordinară de la finele lunii august.

Pentru a fi aprobată solicitarea, aceasta trebuie adoptată cu majoritatea voturilor în Adunarea Generală a ADI Deşeuri.

Comentarii

21/07/15 11:11
Cititor

Pai, asa fac toti "ciocarlanii" care participa la licitatii. Ca sa castige licitatiile, accepta cele mai mici "preturi" si cele mai scazute "pretentii" ... si dupa ce castiga, incearca cu disperare sa justifice ca de fapt vor sa majoreze preturile, ca altfel nu le iese lor profitul "visat" . Nici "Vitalia" nu este altfel ... asa ca domnule primar, nu numai ca nu trebuie sa acceptati absolut deloc acest lucru, dar sa initiate o hotarare de consiliu, prin care, cine participa la licitatii, pentru lucrari "comunitare"... sa nu poata solicita sau majora preturile pe care le-a acceptat la licitatie, pentru perioada valabilitatii contractului incheiat. Trebuie sa terminam odata cu "smecherii" care efectiv isi bat joc de noi si de toate lucrarile publice.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5